Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Το σκάνδαλο και η ξεφτίλα

ΧΘΕΣ μπήκε και τυπικά η ταφόπλακα της ατιμωρησίας στο σκάνδαλο της Siemens, με την καταψήφιση από τη Βουλή της παραπομπής σε προκαταρκτική επιτροπή των πρώην υπουργών Χρ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Αλογοσκούφη.

ΕΤΣΙ δεν θα πληρώσει επί της ουσίας κανείς για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Κι αυτό καθώς τα πάντα συντείνουν ότι αφορά το χρηματισμό πολιτικών και μαύρες ενισχύσεις στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι αυτή καθαυτή η παραπομπή των κ. Μαρκογιαννάκη-Αλογοσκούφη, που άλλωστε...
είχαν επί της ουσίας μόνο παράπλευρη συμμετοχή στην υπόθεση: για την παραλαβή τμημάτων του C4Ι ο πρώτος και για πλημμελή ελεγκτικό ρόλο στον ΟΤΕ ο δεύτερος.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι ότι αντίστοιχα σκάνδαλα σε χώρες όπως η Νιγηρία ερευνήθηκαν και έκλεισαν με βαριές καταδίκες και εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις από τη Siemens, έπειτα από διαδικασίες ελάχιστων μηνών. Ενώ εδώ, η πολυετής έρευνα της υπόθεσης -παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση- καταλήγει απλώς σε κουκούλωμα κάθε ευθύνης.

Η ΚΑΛΗ μέρα, βέβαια, φαίνεται από το πρωί. Και στην υπόθεση της Siemens φάνηκε από το πόρισμα της Εξεταστικής που συγκρότησε η Βουλή και στο οποίο η αλήθεια κυριολεκτικώς κρύφτηκε σε 2.000 σελίδες που, αντί να απαντούν ουσιαστικά στο καθολικό λαϊκό αίτημα τιμωρίας των ενόχων, δίχως να ανοίξει το ζήτημα «κομματικά ταμεία» και χωρίς ενδελεχή έρευνα στους φακέλους για τους εξοπλισμούς, τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τους άλλους τομείς, όπου πρωταρχικό ρόλο είχε η Siemens, έριξαν απλώς τους προβολείς σε καμένα χαρτιά και των δύο κομμάτων.

ΤΕΛΙΚΩΣ ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Η απόλυτη ευθύνη για το τεράστιο σκάνδαλο, που σημαδεύθηκε από τη διαφυγή στο εξωτερικό των ηγετικών στελεχών της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, Χρ. Καραβέλα και Φόλκερ Γιουνγκ, με καθοριστική και σε αυτό την ευθύνη κρατικών υπηρεσιών και παραγόντων, εξαντλήθηκε στην παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη των ήδη καμένων πολιτικά Ακη Τσοχατζόπουλου και Αν. Μαντέλη.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, των πολύμηνων και θορυβωδών αναζητήσεων στη Βουλή για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο έγινε χθες, όχι μόνο με την καταψήφιση της πρότασης αλλά και με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών στη συζήτηση που προηγήθηκε. Και η αδιαφορία για την παρουσία τους είναι απολύτως αποκαλυπτική για την αδιαφορία τους για ουσιαστική απόδοση ευθυνών.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ η αδιαφορία των πολιτικών για την ουσία -που επιτρέπει σε κάποιους από αυτούς να μένουν στο απυρόβλητο- σε συνθήκες σαν τις τωρινές, που ο απλός πολίτης πληρώνει πολλαπλώς με την παρατεταμένη λιτότητα, τραυματίζει βαθύτατα την ίδια τη δημοκρατία.Ντροπή!
Από enet