Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Γάμος Alpha Bank - Eurobank με Αραβα κουμπάρο

Tο επενδυτικό «όχημα» του Κατάρ βασικός μέτοχος στην υπό δημιουργία νέα τράπεζα
Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τράπεζα που δημιουργείται με τη συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank θα έχει το επενδυτικό «όχημα» του Κατάρ. Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να αποτελούν προοίμιο των ευρύτερων ανακατατάξεων που αναμένονται εδώ και καιρό στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Στον υπό δημιουργία νέο όμιλο έντονη θα είναι η παρουσία των Αράβων επενδυτών. Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority) έχει σήμερα παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, ελέγχοντας το 5% της τράπεζας και αναμένεται να μετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας θα...
προέλθει η συγχώνευση της τράπεζας με την Eurobank.

Οι λεπτομέρειες της συγχώνευσης αναμένεται να ανακοινωθούν μεθαύριο, όπως όμως σημειώνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο νέος όμιλος θα έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 150 δισ. ευρώ και καταθέσεις που υπολογίζονται σε 80 δισ. Η νέα τράπεζα θα είναι μία από τις 25 μεγαλύτερες στην Ε.Ε. και η μεγαλύτερη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ένα δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Οι δύο τράπεζες με μια ματιά

Η Eurobank απασχολεί σήμερα 22.500 εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο 1.600 καταστημάτων σε 10 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία, Ουκρανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο και Κύπρο".

Η Alpha Bank έχει παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, Βρετανία, Αλβανία και ΠΓΔΜ και το δίκτυό της αποτελείται από 450 καταστήματα. Στον όμιλο της Alpha απασχολούνται συνολικά 14.800 εργαζόμενοι, από τους οποίους στην τράπεζα απασχολούνται 8.600 άτομα.