12 νεκροί, 62 τραυματίες, ανυπολόγιστες ζημιές, προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση
Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν εισακουστεί οι προειδοποιήσεις, ζει από χθες τα ξημερώματα η Κύπρος. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, άλλοι 62 τραυματίστηκαν, ενώ το κόστος της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι βαρύ και για την οικονομία της Κύπρου: ανυπολόγιστες ζημιές έχουν προκληθεί στην κύρια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στην υδροδότηση, αφού σταμάτησε η λειτουργία και των μονάδων αφαλάτωσης από τις οποίες υδροδοτείται η χώρα.
Οι προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των 98 εμπορευματοκιβωτίων με πυρίτιδα και αντιαρματικούς πυραύλους, που είχαν κατασχεθεί πριν από...
δυόμισι χρόνια, είχαν διατυπωθεί από πολλές πλευρές: δραματική έκκληση για λήψη μέτρων είτε για τη μεταφορά τους, είτε για τη βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσής τους, είχε απευθύνει και ο αρχηγός του Ναυτικού της Κύπρου Ανδρέας Ιωαννίδης που σκοτώθηκε χθες. Θύματα είναι άνδρες του Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου: ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα δίδυμα αδέλφια Χριστάκης και Μιλτιάδης Χριστοφόρου που υπηρετούσαν τη θητεία τους.
ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η φοβερή έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» προκάλεσε τέτοιο σοκ στην κοινωνία της Κύπρου, ώστε υπό το βάρος της κατακραυγής παραιτήθηκαν ο υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Παναγιώτης Τσαλικίδης.
Η έκρηξη στα 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα και αντιαρματικούς πυραύλους, που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» στο λιμάνι της Λεμεσού και φυλάσσονταν στη ναυτική βάση, προκάλεσε και κοινωνικό χάος καθώς ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη ναυτική βάση υπέστη τεράστιες ζημιές. Αυτές υπολογίζονται από την Αρχή Ηλεκτρισμού σε δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο σταθμός να χάσει περίπου το 40% της παραγωγικής δυνατότητάς του. Από χθες η Κύπρος ζει με διακοπές ρεύματος και διακοπές νερού. Η εθνικών διαστάσεων τραγωδία κρύβει πολλά ερωτήματα ως προς τον χειρισμό από την πλευρά των Αρχών τής όλης υπόθεσης.
ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΑΝ. Το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς είχε προειδοποιηθεί εδώ και καιρό για την επικινδυνότητα της φύλαξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι τα εμπορευματοκιβώτια και τα πυρομαχικά παρουσίαζαν αλλοίωση με αποτέλεσμα ο διοικητής του Ναυτικού, που χθες βρήκε τον θάνατο, να ενημερώσει γραπτώς το Επιτελείο για τον κίνδυνο και να ζητήσει τη λήψη μέτρων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου παραδέχθηκε μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Στεφάνου μάλιστα ανέφερε ότι εκτός από τη σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας είχε γίνει και επιτόπου έρευνα στον συγκεκριμένο χώρο την επόμενη ημέρα και είχαν ληφθεί και κάποιες αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του υλικού, «οι οποίες δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης χρόνου». Σε ερώτηση αν στη σύσκεψη έγιναν επισημάνσεις από τον διοικητή της βάσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είχαν γίνει διάφορες επισημάνσεις. Θα διερευνηθούν τα πάντα αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν την τραγωδία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρής έκτασης αναφλέξεις είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν.
Ρεπορτάζ; Γιώργος Τσαλακός από ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου