Φρένο στη μετάδοση της κρίσης με μια απόφαση - σταθμό
Σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία και τη διαχείριση του χρέους αποτελεί η χθεσινή απόφαση-σταθμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αναμένεται να βάλει φρένο στη μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη και να θωρακίσει το ευρώ από τους κερδοσκόπους. Την απόφαση υποδέχτηκαν θετικά οι αγορές (έπεσαν τα σπρεντ και ανέβηκαν τα χρηματιστήρια και το ευρώ).
Η απόφαση προβλέπει νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 109 δισ. ευρώ. Τα 37 θα προέρχονται από τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα θα αφορούν δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Ακόμη προβλέπεται η επιμήκυνση από 15 έως και 30 χρόνια των ομολόγων που λήγουν από τώρα έως το 2020. Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα δανείσει στην Ελλάδα προκειμένου η τελευταία να επαναγοράσει...
ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά στην τρέχουσα τιμή τους. Την ίδια στιγμή δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στον EFSF να παρεμβαίνει προληπτικά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για να υψώσει τείχος προστασίας στις χώρες της ευρωζώνης που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους. Στην ουσία, πάντως, το ελληνικό κράτος απαλλάσσεται από περίπου 50 δισ. χρέους, ενώ παράλληλα ελαφρύνονται οι όροι εξυπηρέτησής του - διά της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων.Η χθεσινή απόφαση-σταθμός προβλέπει ακόμα την αναδιάταξη κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να ενισχύσουν τη αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας με ένα ευρωπαϊκό «Μάρσαλ πλαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης ότι στις αποφάσεις της Συνόδου περιλαμβάνεται η εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενός νέου πακέτου 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, εάν αυτό χρειασθεί. Σε κάθε περίπτωση το πακέτο αυτό οχυρώνει τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηριστούν από τους οίκους αξιολόγησης με τον βαθμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
«Δεν με ενδιαφέρει πώς θα χαρακτηρίσουν τα ελληνικά ομόλογα οι οίκοι αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Σαρκοζί και πρόσθεσε: «Γι' αυτό πλαισιώνουμε αυτήν την περίοδο την Ελλάδα με την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της».
Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας για τις αποφάσεις της Συνόδου τόνισε ότι διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα - μολονότι υπάρχουν και αρνητικοί παράμετροι: το δεύτερο πακέτο βοήθειας, για παράδειγμα, προβλέπει, έπειτα από επιμονή της Φινλανδίας και άλλων, ότι η Ελλάδα θα καταβάλει εγγυήσεις για την εξόφληση.
ΒΡΥΞΕΛΕΣ: Ειρήνη Καρανασοπούλου
Από ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου