Μία 3-λεπτη συνέντευξη που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον επιφανειακά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες η Ευρωζώνη και το μεγάλο δίλλημα του Eurogroup σχετικά με το πώς θα χειριστεί το ζήτημα της Ιταλίας και πώς αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις των ξένων για την Ελλάδα.
Πρόκειται για μία συνέντευξη στο πλαίσιο της γνωστής κατηγορίας «Lex» των Financial Times, η οποία αναλύει οικονομικά ζητήματα που...
αφορούν τις παγκόσμιες κυρίως αγορές.
αφορούν τις παγκόσμιες κυρίως αγορές.
Σε αυτήν ακούμε τους ειδικούς αναλυτές John Authers και Vincent Boland να λένε ότι τα 10-ετή ομόλογα της Ιταλίας δεν έφτασαν στο 5,8% χωρίς λόγο. Εξηγούν επίσης με απλά λόγια και ισχυρά επιχειρήματα ότι η λύση στο πρόβλημα της υπερ-διόγκωσης του ιταλικού χρέους δεν θα βρεθεί «εντός ιταλικών συνόρων», αλλά συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις της Ευρώπης για το χρέος της Ελλάδας.
>>>Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο της συνέντευξης από τους Financial Times (FT)<<<
Στην ερώτηση γιατί ανέβηκε τόσο ψηλά το 10-ετές ομόλογο της Ιταλίας, η απάντηση είναι ότι αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην παραπαίουσα κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και πως ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι εμφανώς ένας ακατάλληλος πλέον πολιτικός για να ηγείται μιας χώρας που είναι βουτηγμένη στην κρίση της Ευρωζώνης.
Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τρεμόντι, τους έκανε να αναθεωρήσουν το πόσο πολύ είναι εκτεθειμένοι στην ιταλική οικονομία και πλέον να «αποτραβηχτούν».
Λένε ότι το τεράστιο «ονομαστικό χρέος» της Ιταλίας ήταν πάντοτε πρόβλημα, αλλά οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις κατόρθωναν να το αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά και να μην προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Ωστόσο, η Ιταλία «αυτοκτόνησε» με μια κυβέρνηση τόσο ασταθή, όσο αυτή του Μπερλουσκόνι, και η στάση των επενδυτών άλλαξε.
Στην κρίσιμη ερώτηση για το πώς μπορεί να διορθωθεί το ιταλικό πρόβλημα και με δεδομένο ότι κανένας δεν θέλει την κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας (το χρέος της Ιταλίας φτάνει τα 1,3 τρισ. ευρώ τη στιγμή που Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία μαζί έχουν 800 δισ. ευρώ!), η απάντηση περιέχει πολύ… Ελλάδα. Οι αναλυτές των FT εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί «εντός των ιταλικών συνόρων».
Λένε ότι εξαρτάται άμεσα από το «ελληνικό ζήτημα» και την αποτυχία της ευρωζώνης να το αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποφασιστικά. Έτσι τώρα πρέπει να μπει η Ελλάδα σε «καραντίνα» και να δεχθούν οι ξένες τράπεζες και άλλοι επενδυτές που κρατούν το χρέος της να το δουν να «κουρεύεται» κατά τουλάχιστον 75%!
«Αυτή είναι η μόνη λύση, πρέπει να είναι αποφασιστική, πρέπει να είναι γρήγορη και πρέπει να γίνει τώρα», λέει χαρακτηριστικά ο Vincent Boland.
Όσο για το ποιο λόγο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα, η απάντηση είναι ότι το κύριο πρόβλημα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το έχουν οι τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας και όχι της Ιταλίας ή κάποιας άλλης χώρας και γι’ αυτό έχει αναβληθεί τόσο πολύ αυτή η λύση.
«Είναι ώρα να πούμε στις τράπεζες ‘Ατυχία. Έτσι είναι τα πράγματα και πρέπει να δεχτείτε τη μείωση του 75%’»
Από newstoday
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου