Όταν τα γράφαμε εμείς, έβγαζαν ανακοινώσεις!
«Η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό με την αποδοχή της κοινοτικής βοήθειας». Αυτή η φράση του Προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσε εχθές έντονο «μούδιασμα» σε κυβερνητικά στελέχη. Μέλη της κυβέρνησης αργά το βράδυ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την απόφαση του κ. Γιούνκερ να χρησιμοποιήσει μια τέτοια σκληρή πρόταση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παρούσα κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί «να φτιάξει μια χώρα που να μπορεί να ορθοποδήσει σε δικές της δυνάμεις και όχι δάνειες» και συμπλήρωναν πως...
η βασική επιδίωξη είναι να «αποκτήσουμε ένα σύγχρονο κράτος χωρίς εξαρτήσεις». Οι ίδιες πηγές, τέλος, υπενθύμιζαν πως από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία η Ελλάδα βρίσκεται σε εξάρτηση.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως κατέστησε σαφές πως η νέα κοινοτική βοήθεια δεν θα έρθει χωρίς σκληρά ανταλλάγματα. Ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που θεωρείται βέβαιο ότι θα περιγράφεται με λεπτομέρειες στη η νέα δανεική σύμβαση θα προκαλέσει νέα αναταραχή στη χώρα και το κυβερνόν κόμμα. Η πρώτη δανειακή σύμβαση «πέρασε» χωρίς να συζητηθεί στη Βουλή και φωνές από την εσωκομματική αντιπολίτευση ήδη το έχουν επισημάνει αυτό.
Οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου και Χρύσα Αράπογλου έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο νυν υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καταστήσει προ καιρού σαφές πως επιθυμεί η νέα δανειακή σύμβαση να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.
Ο κ. Γιούνγκερ σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια «ξένων ειδικών για να προσφέρουν τεχνογνωσία στην υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων». Ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν διευκρινίζεται, όμως η επισήμανσή του σε συνδυασμό με όσα είπε περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας, δημιουργούν την αίσθηση πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ξένους συμβούλους, οι οποίοι δεν διευκρινίζεται εάν συμβουλεύουν ή επιβάλλουν πολιτικές εν είδη τρόικας.
Υπενθυμίζεται πως μερικές εβδομάδες πριν, όταν το «Πρώτο Θέμα» είχε δημοσιεύσει ότι ήδη είχε ξεκινήσει συζήτηση για την έλευση επιτρόπων στη χώρα μας, η κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα αποκρούοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου