Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πρώτα λούσιμο μετά κούρεμα

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα καταγράφει αστοχίες της κυβέρνησης, βλέπει νέο δάνειο 70 δισ., επιλεκτική χρεοκοπία και απαιτεί απόλυτη πειθαρχία στο Μνημόνιο
•Υπ' αριθμόν ένα απαίτηση του Ταμείου, οι ιδιωτικοποιήσεις • Η κυβέρνηση βλέπει σενάρια αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης • Μετέωρη κρατάει την έκτακτη σύνοδο η Γερμανία

«ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο λάθους» δεν υπάρχει στο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι προβλέψεις του για το χρέος παραμένουν δυσοίωνες, βλέποντας μεγαλύτερη ύφεση, πληθωρισμό, ανεργία, συρρίκνωση ΑΕΠ. Επιπλέον, επισημαίνονται αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη χώρα μας, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, η Γερμανία κωλυσιεργεί για να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ελπίζει σε δύο από τα 36 σενάρια που θεωρεί πιθανά: επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή ή ανταλλαγή ομολόγων με άλλα, με...
χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια.

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ • ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΤΑΙ Η ΥΦΕΣΗ
Το ΔΝΤ ζητεί εγγυήσεις και δεν αποκλείει «επιλεκτική»

Η «επιλεκτική χρεοκοπία» σε προσωρινή βάση είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείει το ΔΝΤ, το οποίο βλέπει νέο ευρωπαϊκό δανεισμό 71 δισ. ευρώ, αλλά και συμμετοχή των ιδιωτών με 33 δισ. ευρώ.

Η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζει κατ' αρχάς ότι «οι Ευρωπαίοι αναζητούν ένα εθελοντικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα, που δεν θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό γεγονός ή μια υποβάθμιση των αξιολογήσεων, που θα οδηγούσε σε επιλεκτική χρεοκοπία (αν και δεν μπορεί να αποφευχθεί η δεύτερη, σε προσωρινή βάση)».

Η λύση αυτή, που δεν μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη για την ελληνική οικονομία, έρχεται στο προσκήνιο και από το ΔΝΤ, δύο ημέρες μετά το Eurogroup, όπου και συζητήθηκε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην έκθεση γίνεται ρητή αναφορά και σε «εγγυήσεις» που ζητούνται από την Ελλάδα, και οι οποίες δεν μπορεί να είναι άλλες από «υποθήκες» ή «ενέχυρα». Προφανώς ζητούν «κάτι» παραπάνω, καθώς οι υποθήκες προβλέπονται από το αρχικό Μνημόνιο (Μάιος 2010). Και τις εγγυήσεις αυτές τις ζητούν για να υπάρξει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιδράσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ΔΝΤ, που στέλνει και τους δικούς του «τοποτηρητές» (εκτός των Ευρωπαίων), θέτει ακόμη ως λύση τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), με εθελοντική παράταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων, κατά 33 δισ. ευρώ, με πενταετούς διάρκειας ομόλογα και συμμετοχή τις τράπεζες της ευρωζώνης -μεταξύ αυτών και τις ελληνικές, όπως και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, θέτοντας εκτός την ΕΚΤ και τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία. Και η συμμετοχή των ιδιωτών ουσιαστικά είναι αυτή που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, που θα πλησιάσει τα 70 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2013 και τα 104 δισ. ευρώ μέχρι το 2012.

Ως προς το νέο ευρωπαϊκό δάνειο των 71 δισ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 80 δισ. ευρώ, το επιτόκιο θα είναι 2% πάνω από το τρίμηνο euribor τα πρώτα τρία έτη και 3% μετά, με δυνατότητα αποπληρωμής μεταξύ 4,5 και 10 ετών.

Η έκθεση του ΔΝΤ δίνει για ακόμη μια φορά το στίγμα των κρίσιμων ημερών που περνάει η ελληνική οικονομία και των δύσκολων ετών σκληρής λιτότητας και ύφεσης που έρχονται, συνοψίζοντας τα μελλοντικά δρώμενα σε «9» καίρια σημεία:

1. Η ύφεση επιδεινώνεται στο 3,7% έναντι 3% της αρχικής πρόβλεψης το 2011 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

2. Ο πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία, λίγο κάτω από 3%, έναντι 2,5%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών πετρελαίου.

3. Πτωτική πορεία εργασιακού κόστους, λόγω κυρίως της υψηλής ανεργίας.

4. Συρρίκνωση στο 8,25% του ΑΕΠ του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το 2011.

5. Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και στο 130% το 2020. Η μείωση του χρέους κατά 18% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα γλιτώσει την Ελλάδα από τόκους 1-1,5% του ΑΕΠ, που στην αντίθετη περίπτωση θα προκαλούσε αύξηση 3-4 μονάδες των συντελεστών ΦΠΑ. Αξίζει να καταγραφεί η τρομοκρατική φράση περί «μη βιώσιμου χρέους» το 2020, αν δεν ακολουθηθούν πιστά η δημοσιονομική προσαρμογή, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες καταγράφει ελλείψεις ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους και συνιστά «πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση».

6. Απίθανη η έξοδος στις αγορές πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

7. Επανέρχεται για «συναίνεση». Εκφράζοντας ανησυχία για τη «ρηχή», όπως τη χαρακτηρίζει, υποστήριξη (του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού) στην κοινοβουλευτική συζήτηση, καθιστά σαφές στην κυβέρνηση την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης μιας ευρύτερης υποστήριξης για βασικές μεταρρυθμίσεις, μέσω προσεκτικής δημόσιας εξήγησης της αναγκαιότητάς τους.

8. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πώληση δημόσιας περιουσίας. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος -καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ., αλλά στέκεται σε διασφαλίσεις, όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή».

Η δημόσια περιουσία που εκποιείται προέρχεται κατά 5 δισ. από δημόσιες επιχειρήσεις, 2 δισ. από μη εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις, 9 δισ. από συμβάσεις παραχώρησης και δικαιώματα εν γένει με δημόσιες υποδομές και 35 δισ. από ακίνητα του Δημοσίου, με το πρώτο χαρτοφυλάκιο να ανακοινώνεται μέσα στον Αύγουστο.

Το ΔΝΤ στέκεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «προς το παρόν θέλει να διατηρήσει τα δικαιώματα της μειοψηφίας» σε ζωτικής σημασίας υποδομές.

9. Φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χαμηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης, τονίζοντας ότι θα ενίσχυε την απασχόληση κατά 1,5-3,5%

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet