Γραφειοκρατία: σύστημα διεκπεραίωσης των δημόσιων κυρίως υποθέσεων, στο οποίο κυριαρχούν οι περιττές ενέργειες που επιβραδύνουν την όλη διαδικασία. Όπως ακριβώς περιγράφει το ετυμολογικό λεξικό την έννοια της γραφειοκρατίας, έτσι ακριβώς ερμηνεύουν και οι ηλικωμένοι της χώρας μας την υποχρεωτική παρουσία τους στις τράπεζες για την σύνταξή τους, «ως περιττή ενέργεια που επιβραδύνει την όλη διαδικασία».
Μια απίστευτη ταλαιπωρία εν μέσω κρίσης (διότι τα οδοιπορικά στοιχίζουν και με τη σύνταξη των 500 ευρώ ακόμα και τα εισιτήρια του Μετρό φαίνονται ακριβά) και κυρίως εν μέσω καύσωνα βιώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και δη οι αρκετά ηλικιωμένοι εξ αυτών δίνοντας υποχρεωτικό παρών στην τράπεζα, όπου άνοιξαν τον λογαριασμό τους, μέχρι...
Μια απίστευτη ταλαιπωρία εν μέσω κρίσης (διότι τα οδοιπορικά στοιχίζουν και με τη σύνταξη των 500 ευρώ ακόμα και τα εισιτήρια του Μετρό φαίνονται ακριβά) και κυρίως εν μέσω καύσωνα βιώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και δη οι αρκετά ηλικιωμένοι εξ αυτών δίνοντας υποχρεωτικό παρών στην τράπεζα, όπου άνοιξαν τον λογαριασμό τους, μέχρι...
τις 20 Σεπτεμβρίου.
Οι απανταχού εν Ελλάδι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, έπειτα από χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών, με στήσιμο σε μεγάλες ουρές και ανεκδιήγητη ταλαιπωρία στο δυναμικό τους επανέρχονται στο ίδιο σκηνικό, όσο και αν σκέφτηκαν ότι είναι αρκετά ηλικιωμένοι για τέτοια crash test. Επειδή όμως ο Έλληνας είναι γερό σκαρί και μαθημένος στα δύσκολα, θα ξαναστηθεί στα 80 του στην ουρά στην τράπεζα, θα κανονίσει να πιει όλα τα του τα χάπια από βραδύς για να αποφύγει απρόοπτα κατά την πολύωρη αναμονή της τράπεζας, θα εφοδιαστεί με υπομονή και «ο Θεός βοηθός».
Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση φαίνονται οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι που είναι αναγκασμένοι να προσέλθουν κακήν κακώς στις τράπεζες ώστε να διαπιστώσουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι ότι βρίσκονται... εν ζωή. Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλλίσονται καθημερινά στα καταστήματα των τραπεζών εις βάρος των συνταξιούχων.
Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε στο Newpost.gr, ο 85χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ, κ. Ευθύμης Α., «Ανάγκασα το γιό μου να ζητήσει άδεια από την εργασία του για να με συνοδεύσει στην τράπεζα. Λόγω των κινητικών προβλημάτων μου θα ήταν δύσκολο να φτάσω μόνος μου ως το κατάστημα. Φτάσαμε, περιμέναμε ένα τέταρτο περίπου έξω από την τράπεζα μέσα στη ζέστη, διότι ο κόσμος έφτανε ως τον δρόμο. Σταθήκαμε υπομονετικά στην ουρά επί δύο ώρες σχεδόν και όταν ήρθε η σειρά μας παρουσιάστηκα με τη βοήθεια του γιού μου στην τραπεζική υπάλληλο δίνοντας όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που μας ζήτησε το κράτος.
Προς μεγάλη μου έκπληξη η υπάλληλος οχι μόνο μας ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε λάθος κατάστημα (έπρεπε να πάμε στο κατάστημα στο οποίο είχα ανοίξει πριν χρόνια το λογαριασμό) αλλά με παρότρυνε να σταθώ πιο κοντά της για να με δει καλύτερα! Έτσι λοιπόν αφού έζησα αυτή την σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία στο πρώτο κατάστημα έπρεπε να ξαναπεράσω τα ίδια αυτή τη φορά στην σωστή τράπεζα. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν σκέφτηκε ποτέ αυτή η κυβέρνηση τους ηλικιωμένους συνταξιούχους που μαστίζονται από την φτώχεια και τις συντάξεις της πείνας εν μέσω κρίσης και συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο».
Οι ιστορίες ελληνικής τρέλας με πρωταγωνιστές τους ηλικιωμένους έχουν προκαλέσει ποικίλλες αντιδράσεις όχι μόνον από τους ίδιους τους παθόντες, αλλά και από ορισμένες οργανώσεις.
Παρά τα πρώτα θετικά σχόλια για την εφαρμογή του μέτρου από την πλευρά της κυβέρνησης για την υποχρεωτική παρουσία του συνταξιούχου, μια φορά το χρόνο στην τράπεζα για να παταχθούν τα φαινόμενα καταβολής συντάξεως σε αποβιώσαντες, υπήρξαν και αντιδράσεις ακόμα και από κοινωνικούς φορείς, όπως η «Η Γραμμή Ζωής».
Η ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής» κατηγορεί το κράτος ότι δείχνει την ανεπάρκειά του στην εκπλήρωση βασικών λειτουργιών και την αδιαφορία του για την ταλαιπωρία των πολιτών του.
Θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση να δίνουν ετήσιο «παρών» στις τράπεζες οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι καθώς όπως αναφέρουν «Στην Ελλάδα του 2011, στην Ελλάδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο ηλικιωμένος θα πρέπει να ταλαιπωρείται στις ουρές και να δίνει το "παρών", ως "ελεύθερος με περιοριστικούς όρους" ύποπτος εγκληματικής πράξης».
Τέλος η ΜΚΟ που στηρίζει τους ηλικιωμένους, προτείνει στο κράτος ότι με την έκδοση του Πιστοποιητικού θανάτου από τον εκάστοτε δήμο, να γίνεται αυτόματα όχι μόνο η διαγραφή της αστυνομικής ταυτότητας και η διαγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.
Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:
* Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
* Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα.
Παράλληλα, προωθείται η αναγραφή του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του αριθμού του δελτίου ταυτότητας στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους.
Τα δύο μέτρα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των παράνομων εισπράξεων συντάξεων.
Οι μέχρι τώρα έλεγχοι, που έχουν καλύψει 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ και 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους, αποκάλυψαν 244 περιπτώσεις μετά θάνατον είσπραξης συντάξεων από τρίτους, σύμφωνα με τον Γ.Κουτρουμάνη.
Από newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.