ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ 58 * ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Τουλάχιστον 58 δήμοι είναι σε οικονομική κατάρρευση, στον «Καλλικράτη» «δεν υπάρχει σάλιο», όμως στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις γίνεται πάρτι με παχυλές αμοιβές ηλεκτρολόγων και υδραυλικών που ξεπερνούν ετησίως τα 40.000 ευρώ, αλλά και υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 75.000, ακόμα και τα 100.000 ευρώ...
Πάρτι με παχυλές αμοιβές γίνεται στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις
Ηδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετά το ειδικό καθεστώς που ισχύει στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί τα μισθολόγια για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων, ακόμα και εκείνων που λόγω του «Καλλικράτη» έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες γιατί...
η δημοτική επιχείρηση όπου εργάζονταν συγχωνεύτηκε ή καταργήθηκε. Τα αναλυτικά στοιχεία των μισθολογίων έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλους τους δήμους που συνεχίζουν να έχουν επιχειρήσεις ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας. Ως τελική ημερομηνία για να αποσταλούν τα μισθολόγια των επιχειρήσεων στο υπουργείο έχει τεθεί η 20ή Ιουλίου, δηλαδή μέχρι αύριο Τετάρτη.
Τα στοιχεία θα εκτιμηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων τους, υπό το πρίσμα της κατάρτισης και του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει άμεσα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» από 1ης Ιανουαρίου φέτος μείωσε τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων από 6.500 σε 2.000 περίπου. Ομως συνεχίζει να υπάρχει ειδικό καθεστώς στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εκείνο που αποφασίζει για τις αποδοχές των υπαλλήλων, που σύμφωνα με διακριβώμενες πληροφορίες είναι πάρα πολύ υψηλές και δεν έχουν υποστεί μειώσεις λόγω Μνημονίου, ενώ προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή ισχυρός πονοκέφαλος για το υπουργείο Εσωτερικών είναι το μέλλον των υπερχρεωμένων δήμων, καθώς αναζητούνται τρόποι διάσωσης χωρίς να σημειωθούν κραδασμοί, ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα των κριτηρίων για την ένταξη των δήμων σε καθεστώς Μνημονίου.
Το υπουργείο αναζητεί τρόπους, ώστε να υπάρχει μια «διαβάθμιση» στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δήμων, με καταγραφή των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων αλλά και των εσόδων τους, ώστε να μην υπαχθούν όλοι σε καθεστώς Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν δήμους οι οποίοι είναι συνεπείς στις δανειακές ετήσιες υποχρεώσεις τους και παρουσιάζουν έσοδα ( π.χ. ενοίκια κ.ά.), έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο να μην τους απαγορευθεί απολύτως να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, ακόμα και με τη βοήθεια της σύναψης νέων δανείων.
Τα χρέη των υπερχρεωμένων ΟΤΑ υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο επίπεδο η βιωσιμότητά τους με την επιμήκυνση έως και 25 χρόνια της αποπληρωμής με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμοι θα συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, αφού ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους, ενώ θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Σε αυτή μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πιστή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εγκρίνεται από την Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία, σε περίπτωση που το κρίνει ανεπαρκές, το τροποποιεί ή καταρτίζει η ίδια νέο.
Η οικονομική κατάσταση του δήμου (μαζί με τα νομικά του πρόσωπα) θα καταγραφεί από ορκωτούς λογιστές σε ειδική έκθεση που περιλαμβάνει:
* το συνολικό δανεισμό του δήμου και των νομικών του προσώπων από τράπεζες και τοκοχρεολύσια
* τις λοιπές υποχρεώσεις του δήμου, μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες
* διεκδικήσεις τρίτων προς το δήμο
* υποχρεώσεις ή απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από εκκρεμείς ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
* τα διαθέσιμα έσοδα των δήμων.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών και δράσεις χρηματοδότησης με στόχο τον περιορισμό του χρέους.
Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με δημάρχους που ανήκουν στο Κίνημα. Αποφασίστηκε υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ (πρώην ΚΕΔΚΕ) στις επερχόμενες διαδικασίες εκλογής να είναι ο κ. Ασκούνης.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.