Αμοιβές-πρόκληση Πανταλάκη, Λάζαρη, νομικού συμβούλου και συνδικαλιστή σε κατ' ουσίαν χρεοκοπημένη τράπεζα, στην οποία το Δημόσιο έβαλε λεφτά για ΑΜΚ - Τι έκαναν επίτροπος, υπουργός;
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η ΑΞΙΑ", 02-07-2011)
Του Νίκου Καρούτζου
Την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει νέα φορολογικά μέτρα και έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι εκλεκτοί φαίνεται να απολαμβάνουν ειδικής μεταχείρισης, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό τους πλουσιοπάροχες αμοιβές, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα τις όποιες καλές προθέσεις του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού.
Αμοιβές οι οποίες προκαλούν εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι καταβάλλονται από μια τράπεζα με...
πλήθος προβλημάτων και η οποία, προκειμένου να επιβιώσει, χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, την οποία σε συντριπτικό ποσοστό κάλυψε το ελληνικό Δημόσιο.
Πρόκειται για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία απέτυχε στα προηγούμενα stress tests και η υποχρεωτική αναδιάρθρωσή της περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε μετά από μεγάλη μάχη στη Βουλή.
Παρ' όλα αυτά, η διορισμένη διοίκησή της νιώθει προφανώς ότι εξαιρείται από τις διατάξεις του Δημοσίου και λαμβάνει αμοιβές που θα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρείες αλλά και στελέχη άλλων ιδιωτικών τραπεζών.
Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής, ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης το 2010 είχε συνολικές αμοιβές και αποζημιώσεις, δηλαδή κόστισε στην τράπεζα και κατ' επέκταση στον Ελληνα φορολογούμενο, 300.575 ευρώ!
Ταυτόχρονα, η κ. Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη, αντιπρόεδρος της τράπεζας, είχε αμοιβές και αποζημιώσεις το 2010 οι οποίες κόστισαν στην τράπεζα το ποσό 283.326 ευρώ!
Υψηλές αμοιβές δεν λαμβάνουν όμως μόνο οι δύο, άλλα και άλλα μέλη που έχουν και υπαλληλική σχέση με την τράπεζα. Πρόκειται για τον διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της ΑΤΕ και μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΑΤΕ κ. Ηλία Μπέτση, ο οποίος το 2010 κόστισε στην ΑΤΕ το ποσό των 157.4436 ευρώ, αλλά και τον επί χρόνια συνδικαλιστή κ. Αμούντζια Κωνσταντίνο, του οποίου το κόστος για την ΑΤΕ ανήλθε στα επίπεδα των 120.350 ευρώ. Και όλα αυτά εν μέσω κρίσης.
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει και το 2011…
Η διοίκηση της ΑΤΕ πάντως φαίνεται ότι δεν προβληματίστηκε από τις εξελίξεις στην οικονομία και φαίνεται να φροντίζει για τον εαυτό της, με την εμπιστοσύνη, την ανοχή ή και την ενοχή του ελληνικού Δημοσίου, υψηλές αμοιβές και για το 2011.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, "Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της 29.04.2011, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. ενέκρινε τις αμοιβές, παροχές και αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. για το έτος 2010 και προενέκρινε την καταβολή αμοιβών, παροχών και αποζημιώσεων στα μέλη του Δ.Σ. για το έτος 2011".
Δηλαδή οι κ.κ. Πανταλάκης και Λάζαρη, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., αποφάσισαν για τον εαυτό τους με την έγκριση του Δημοσίου, που ελέγχει μετοχικά την τράπεζα, τι θα λάβουν τη χρονιά που διανύουμε. Οπως προκύπτει από το ενημερωτικό "Ειδικότερα από την Τράπεζα α) η ακαθάριστη (μεικτή) αμοιβή για το 2011 σε ετήσια βάση του προέδρου του Δ.Σ. και του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Δ.Σ. θα διαμορφωθεί σε 229 χιλ. ευρώ και 191 χιλ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα, πλέον εργοδοτικών εισφορών".
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι, αν υπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές και οι διάφορες αποζημιώσεις που λαμβάνουν ο κ. Πανταλάκης και η κ. Λάζαρη από τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της τράπεζας, θυγατρικών και σε επιτροπές, το κόστος για την ΑΤΕ το 2011 δεν είναι απίθανο να υπερβεί αυτό του 2010.
Οι προκλήσεις δεν τελειώνουν με τις αμοιβές των δύο, αλλά επεκτείνονται και στην περίπτωση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., όπου έχει εγκριθεί το εξής: "Το ποσό αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους σ' αυτό παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2010 μέχρι και την 31.05.2011, ενώ από 01.06.2011 καθορίζεται στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά μήνα, εφόσον το μέλος μετέχει σε μία τουλάχιστον συνεδρίαση τον μήνα, ανεξαρτήτως αριθμού συνεδριάσεων". Δηλαδή κάθε μέλος του Δ.Σ. φέτος θα λάβει αναλογικά 12.000 ευρώ αρκεί να παραστεί μόνο μια φορά τον μήνα σε συνεδριάσεις του Δ.Σ.!
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι έχουν αυξηθεί μέχρι και οι αμοιβές του εκπροσώπου του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Αμπατζής, που ήταν εκπρόσωπος τους πρώτους έξι μήνες του 2010, έλαβε 4.734 ευρώ αμοιβές, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο ο αντικαταστάτης κ. Γουνιδάκος έλαβε 9.026 ευρώ συμμετέχοντας και σε Δ.Σ. εταιρειών του ομίλου!
Τακτοποίηση ημετέρων
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έχουμε συνολική εκτίναξη των αμοιβών μελών Δ.Σ. και μελών των διοικητικών και εποπτικών οργάνων της τράπεζας το 2010, όπου ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2009 και 2008 αντίστοιχα. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, "η εν λόγω αύξηση της τάξεως του 9,9% αποδίδεται στην τροποποίηση της σχέσης εργασίας ορισμένων μελών Διοικητικών Συμβουλίου θυγατρικών της Τράπεζας σε έμμισθη σχέση εργασίας". Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε καλά, προκειμένου να δοθούν αυξήσεις σε ημετέρους έγιναν… τροποποιήσεις συμβάσεων.
Είναι προφανές ότι τα όσα αποκαλύπτονται από το ενημερωτικό δελτίο της ΑΤΕ εγείρουν μείζον πολιτικό θέμα. Και αυτό διότι σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται σκληρή λιτότητα κάποιοι κυβερνητικοί ημέτεροι τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και, πέρα από τις αμοιβές, έχουμε και τροποποιήσεις συμβάσεων σε έμμισθες, που δημιουργούν το εύλογο ερώτημα αν αποτελούν πέραν των άλλων και κλασικές περιπτώσεις ρουσφετολογικών διορισμών. Εμείς προς το παρόν απλώς θέτουμε το εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν αντέδρασε ο επίτροπος του Δημοσίου; Γιατί δεν αντέδρασε ο πρώην υπ. Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου; Και τι σκοπεύει να κάνει ο νέος υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλος;
Από axiaplus , πίνακας από αναγνώστη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου