Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ναι στην 5η δόση, αλλά παράταση για τη νέα βοήθεια

Ίσως να μην κλείσει ούτε στις 11/7 το νέο δάνειο
Το τυπικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δάνειου απομένει να δοθεί το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατά μια ημέρα νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού έκτακτη σύσκεψη – τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από κει και μετά όμως η αγωνία συνεχίζεται, το … μαρτύριο για τη χώρα μας αλλά και για τις αγορές συνολικά συνεχίζεται, από τη στιγμή που η τελική συμφωνία για τη νέα δανειοδότηση της χώρας μας – καίτοι θεωρητικά έχει σχηματοποιηθεί και «κλειδώσει» στα 85 δισ. ευρώ – τυπικά ΔΕΝ έχει οριστικοποιηθεί και το πλέον ανησυχητικό είναι πως ενδέχεται να ΜΗΝ συμβεί κάτι τέτοιο ούτε...
την μεθεπομένη Κυριακή και Δευτέρα, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

Είναι χαρακτηριστική – όσο και αποκαρδιωτική – η δήλωση που φέρεται να έκανε ανώτερο στέλεχος ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, σύμφωνα με την οποία "δεν υπάρχει πραγματική βιασύνη για το δεύτερο πακέτο στήριξης"!!!

Για την ακρίβεια αρκετοί Ευρωπαίοι ιθύνοντες εκτιμούν πως από τη στιγμή που διασφαλίστηκε η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, ακριβώς λογω της έγκαιρης εκταμίευσης της πέμπτης δόσης που θα επικυρωθεί επισήμως στο Eurogroup το βράδυ του Σαββάτου, τότε ΔΕΝ αποκλείεται «η τελική συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας να πάρει παράταση έως και το Σεπτέμβριο»!

Και τούτο γιατί πολλοί Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως οι συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές βρίσκονται ακόμη "σε πρώιμο στάδιο"...

Εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι πως οι ίδιες πηγές που διακινούν αυτά τα σενάρια παραδέχονται πως τυχόν νέα αναβολή στη λήψη μιας τελεσίδικης απόφασης για τη νέα ελληνική βοήθεια θα έχει σαφώς "αρνητικές επιπτώσεις" στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός πως στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου είναι δεδομένο το «ΟΚ» για τη δόση του Ιουλίου, ενώ το καλό σενάριο θέλει την απόφαση για το νέο δάνειο και το αναπτυξιακό πακέτο να παίρνει … σειρά για τη συνάντηση της 11ης Ιουλίου.

Η ουσία είναι πως όλα θα κριθούν ΚΑΙ ΤΟΤΕ και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την περιβόητη πια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μετακυλισης των ομολόγων ωρίμανσης 2012 – 2014. Επ’ αυτού ακόμα και την ύστατη ώρα θα διεξάγονται διαβουλεύσεις. Ακόμα κι αν ήδη έχει ανακοινωθεί και η δέσμευση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF (για την συμμετοχή των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μελών του «σε μια εθελοντική, διαφανή και ευρεία προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας», όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του) η ουσία είναι πως ακομα και τώρα ΔΕΝ είναι σαφές ποιο ποσοστό των ομολόγων που λήγουν θα ανακυκλώσουν οι ιδιωτικές τράπεζες και εν τέλει ποιες και πως θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Αλλά και ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ αυτή, αφού αρκετοί εικάζουν πως το κουπόνι που θα προσφερθεί μπορεί να φτάσει και στο 8% για τα νέα 30ετή ομολόγα.

Με δυο λόγια όλα ΑΚΟΜΑ είναι στον αέρα …