Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Financial Times: «Το μεσοπρόθεσμο είναι οικονομικός βανδαλισμός»

Σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσαν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα τους, υποστηρίζοντας πως η λιτότητα του μεσοπρόθεσμου που επέβαλλαν στην Ελλάδα είναι πολιτική πρόκληση και οικονομικός βανδαλισμός.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει ολέθρια λάθη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αρχής γενομένης από...
το πρώτο πρόγραμμα στήριξης, που συνεχίζεται και στο δεύτερο.

«Την πρώτη φορά, έκριναν λάθος τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στην ανάπτυξη. Το κάνουν και τώρα. Θα το κάνουν και στο μέλλον. Και αυτό καταστρέφει τις πιθανότητες επιτυχίας για τους Έλληνες», γράφουν οι Financial Times.

Το άρθρο υποστηρίζει πως οι πρακτικές λιτότητας θα πρέπει πλέον να δώσουν την θέση τους σε πολιτικές ανάπτυξης της χώρας, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, λέει η εφημερίδα, θα εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η στρατηγική της ΕΕ ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πλειοψηφία και ασκεί σθεναρές πιέσεις στους βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος», γράφει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο και στην αύξηση των ποσοστών του Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας πως με τις πολιτικές της, η Ευρωπαϊκή Ένωση του έδωσε πολιτική ώθηση.

 «Ο κ. Σαμαράς έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας εάν πέσει η τωρινή κυβέρνηση. Ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Εάν εκλεγεί, θα ζητήσει από την Ε. Ε. την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ ενδεχομένως να αρνηθούν. Σε αυτό το σημείο, όλη η στρατηγική μπορεί να διαλυθεί.».

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, οι Financial Times αναφέρονται σε ένα «τραγικό δίλημμα» στο οποίο έχει βρεθεί η Ελλάδα:

«Το πρόβλημα με τη θέση του κ. Σαμαρά είναι πως η ψήφος κατά του προγράμματος λιτότητας θα πυροδοτήσει περισσότερη λιτότητα πολύ βραχυπρόθεσμα. Ο κ. Σαμάρας πρέπει να εξηγήσει πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί χωρίς διαθέσιμο εξωτερικό δανεισμό. Ποια είναι η στρατηγική του; Το στρατόπεδο του "Ναι", παράλληλα, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η λιτότητα θα επιφέρει αυτήν τη φορά αποτελέσματα όταν στο παρελθόν απέτυχε. Οι έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής».

Από newpost