Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Υπό απόλυτο ξένο έλεγχο

Επόπτες για υπουργεία και ιδιωτικοποιήσεις. Νέα μέτρα για κάθε απόκλιση • Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων, εισοδήματος και στα τεκμήρια • 120.000 υπάλληλοι του Δημοσίου στη σύνταξη, 25.000 συμβασιούχοι απολύονται, 25.000 των ΔΕΚΟ στον αέρα • Σφοδρή αντίδραση της υπουργού Εργασίας: «Δεν συζητάω μείωση του αφορολογήτου»

ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ είναι κάθε δόση δανείου από εδώ και πέρα, καθώς η τρόικα ορίζει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή της την απόλυτη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης στους τριμηναίους και ετήσιους στόχους, που θέτει για την οικονομία. Θα προηγούνται εξονυχιστικός έλεγχος και συμμετοχή ξένων «τεχνικών» της εκταμίευσης κάθε δόσης ανά τρίμηνο. Κάθε απόκλιση θα φέρνει νέα μέτρα. 
Το Μνημόνιο ΙΙ, που συμφώνησε η κυβέρνηση, προβλέπει 120.000 συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, απολύσεις 25.000 συμβασιούχων, σταδιακό παραγκωνισμό 25.000 υπαλλήλων από ΔΕΚΟ και Αυτοδιοίκηση. Σε αναβρασμό είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι υπουργοί, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν έχουν ...
συνολική γνώση των συμφωνηθέντων την Παρασκευή. Η υπουργός Εργασίας, πάντως, είπε ότι δεν συζητάει μείωση του αφορολογήτου. Χθες η κυβέρνηση, σε μια ανακοίνωση που έκρυβε φόβο, επιχείρησε άστοχα να παρέμβει στον τρόπο με τον οποίο διάφορα ΜΜΕ εμφανίζουν το Μνημόνιο ΙΙ.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΙΙ» ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΩΝ «ΑΣΤΑΘΜΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ»
Η μεσοπρόθεσμη αγωνία της κυβέρνησης

Μετά τη... συναίνεση του προέδρου του Γιούρογκρουπ στη νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα με δυσβάσταχτους όρους και προϋποθέσεις, ο πρωθυπουργός σπεύδει από σήμερα να εξασφαλίσει και τη συναίνεση της κυβέρνησής του, κυρίως όμως των φερόμενων ως «αγανακτισμένων» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2011-2015, που είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει το νέο πακέτο βοήθειας.

Η αποστολή του δεν είναι εύκολη, ούτε είναι βέβαιο πως η έκβασή της θα είναι επιτυχής, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι έντονες και η φημολογία περί «αστάθμητων παραγόντων» από τους οποίους θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι πυκνή.

Αυτή ακριβώς τη φημολογία και τον κίνδυνο να καταψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο φαίνεται ότι έχει κατά νου και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο οποίος χθες σε συνέντευξή του (Real news) δήλωσε ότι «όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι σαν να της δίνει σπρωξιά στον γκρεμό». Η φράση αυτή του υπουργού είναι αποκαλυπτική και του διλήμματος που θέτει πλέον με σαφήνεια η κυβέρνηση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας τους λέει ότι αν καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όχι μόνο θα γίνουν εκλογές αλλά κάτι πολύ χειρότερο, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα είναι αυτοί υπεύθυνοι. Αυτό το δίλημμα θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση φοβάται όχι τόσο αυτούς που φωνάζουν και εκδηλώνουν δημόσια τις διαφωνίες τους, όπως οι «16» που έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, αλλά τους... σιωπηλούς. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φήμες ακόμα και για παραιτήσεις βουλευτών επειδή δεν θέλουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το μεσοπρόθεσμο έρχεται από σήμερα για συζήτηση στην κυβέρνηση, στους βουλευτές και στο ΠΑΣΟΚ με τις εξής διαδικασίες:

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι συζητείται σε άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αύριο το πρωί θα συζητηθεί στον κοινοβουλευτικό τομέα για την οικονομία και το απόγευμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη θα συζητηθεί σε κανονική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μετά θα κατατεθεί στη Βουλή και θα δοθεί στη δημοσιότητα.