Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μία νύχτα στην πλατεία

ΤΑ ΑΝΤΙΣΚΗΝΑ ΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ
Το "Εθνος της Κυριακής" έζησε από μέσα το κλίμα των ανθρώπων που αντιστέκονται, που πιστεύουν ότι οι λύσεις στα προβλήματά τους μπορούν να προέλθουν μόνο από τους ίδιους

"Ξύπνησαν" και γέμισαν την πλατεία. Αυτό που εδώ και 11 μέρες συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το γεγονός ότι κάθε μέρα, η πλατεία γεμίζει από κόσμο που αυθόρμητα συγκεντρώνεται για να εκφράσει ποικιλοτρόπως την αγανάκτησή του έχει προκαλέσει το ...
διεθνές ενδιαφέρον. Την ίδια στιγμή, προκαλεί αμηχανία ως προς την ερμηνεία του και ανησυχία για την εξέλιξή του...

Το ετερόκλητο πλήθος που συγκεντρώνεται κάθε μέρα μπροστά στη Βουλή μπορεί να μην έχει πολλά κοινά στοιχεία, έχει όμως τη διάθεση να βρει έναν κοινό παρονομαστή και να αλλάξει το τοπίο. "Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι που έχουμε έρθει εδώ για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν όλοι όσοι μας οδήγησαν εδώ. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!", βροντοφωνάζουν.

Η ζύμωση που πραγματοποιείται κάθε βράδυ στη γενική συνέλευση, αλλά και στις παρέες που την περιβάλλουν δίνει μια ευκαιρία για τον καθένα χωριστά να ωριμάσει, να αποκτήσει τη δική του υπόσταση, να μεταμορφωθεί σε ένα αυτόνομο κόσμο και να γίνει ο ίδιος ένας κόσμος για χάρη κάποιου άλλου.

Νέοι με διαφορετικές ιδεολογίες και καταβολές αλλά και μεγαλύτεροι που θέλουν να μεταδώσουν την εμπειρία τους και να πάρουν κάτι από τη ζωντάνια της νεολαίας, αγανακτισμένοι συνταξιούχοι που δεν φοβούνται να κατέβουν στη συγκέντρωση και μικρά παιδιά που αναρωτιούνται τι γράφουν τα πολύχρωμα πανό της πλατείας σμίγουν επιτέλους μεταξύ τους και γίνονται ένα... Το αποτέλεσμα είναι ένας κοινωνικός διάλογος, με έντονα δημοκρατικά στοιχεία, με αλληλεγγύη και σεβασμό που ξαφνιάζει θετικά ακόμα και τον πιο κακόπιστο.
Οι συντάκτριες του «Εθνους της Κυριακής» σε μία από τις σκηνές φιλοξενίας της Πλατείας Συντάγματος. Μιλήσαμε με κάποιους από τους ανθρώπους που κοιμούνται, ξυπνούν και ζουν στην πλατεία, ελπίζοντας ότι θα πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Η πλατεία έχει ζωή όλο το 24ωρο... Μετά τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τις διαβουλεύσεις, έρχεται η ώρα για τις παρέες, τις μουσικές και την οργάνωση. Ολα εκείνα που κάποτε θα είναι εφικτά για τους πολλούς, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ήδη από τώρα να τα προετοιμάσουν και να "χτίσουν" ένα καλύτερο αύριο. Το κάλεσμά τους απευθύνεται σε όλους, χωρίς στεγανά κομμάτων, συνδικαλισμού ή ιδεολογίας. Το βράδυ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους μένουν στις σκηνές, έτοιμοι να δώσουν τη σκυτάλη στην επόμενη μέρα, σε ένα νέο ψήφισμα γενικής συνέλευσης, σε μια νέα δράση. Οι "εστίες" προβληματισμού άλλωστε δεν πάνε για ύπνο...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κίνημα που γεννιέται στις πλατείες θα γίνει ένα από τα σημαντικότερα νήματα ανάμεσα σε εκείνα των εμπειριών, των απογοητεύσεων και των χαρών που θα σχηματίσουν τη νέα φάση της κοινωνικής μας πραγματικότητας.

Συνέλευση και χορός
Κάθε μέρα, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση μεγαλώνει. Με τη βοήθεια του Διαδικτύου, η παρέα γιγαντώνεται... Παρά τις αρχικές δυσκολίες της οργάνωσης, τελικά όλοι μπορούν να έχουν λόγο στην... "εκκλησία του δήμου" που λειτουργεί καθημερινά στις εννιά το βράδυ. Οσοι θέλουν να τοποθετηθούν, παίρνουν ένα χαρτάκι με αριθμό και η κλήρωση που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα σε όσους κληρωθούν να ακουστούν. Η διαδικασία κρατάει μέχρι αργά το βράδυ -την ημέρα που διανυκτερεύσαμε η συνέλευση τελείωσε στις δύο τα ξημερώματα- και ακολούθησε διασκέδαση με αυτοσχέδιες μπάντες. Ωρα για φαγητό

Καθημερινά, άνθρωποι κάθε ηλικίας προσφέρουν φαγητό από το σπίτι τους στην ομάδα σίτισης των συγκεντρωμένων. Από μαγειρευτά φαγητά, όπως παστίτσιο και ψητό κοτόπουλο, μέχρι μπισκότα, κριτσίνια ή νερό, οι εθελοντές δείχνουν τη διάθεση να προσφέρουν στους αγανακτισμένους.

Ωρα για φαγητό
"Αυτό που γίνεται εδώ είναι εν Χριστώ διακονία", λέει ο Χρήστος, ένας εθελοντής της ομάδας. "Αλλά η Εκκλησία πού είναι;", αναρωτιέται και συμπληρώνει: "Κάποιος μας έφερε μισό κουτί καφέ, λέγοντας ότι αυτό μόνο είχε και αυτό μπορούσε να δώσει. Η χειρονομία όμως έχει σημασία...".

Καθαρίζουν και ανακυκλώνουν
Με σκούπα, φαράσι και αυτοσχέδιες "στολές" με σύνθημα "Δεν είμαστε σκουπίδια", οι εθελοντές ξεχύνονται στους δρόμους και την πλατεία για να καθαρίσουν. Φυσικά, ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορούσε να μην έχει οικολογική συνείδηση. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν διαφορετικές σακούλες για ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και ο καθένας φροντίζει τα δικά του σκουπίδια. Δίνουν και παίρνουν τα τάπερ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα πλένονται για να "φιλοξενήσουν" την επομένη το ζεστό σπιτικό φαγητό που θα προσφερθεί ξανά. Η τεμπελιά έχει εξοβελιστεί και τη θέση της έχει πάρει η διάθεση για συμμετοχή στο κοινό καλό.

Μπάλα με φόντο τη Βουλή
Μόλις ξημερώσει, τα μέλη των ομάδων -όσα κατάφεραν να κλείσουν μάτι- αναλαμβάνουν τα πόστα τους. Κατά το "νους υγιής εν σώματι υγιεί", το πρωί δεν λείπει φυσικά και η γυμναστική... Με φόντο το κτίριο της Βουλής, ομάδες συγκεντρώνονται και παίζουν ποδόσφαιρο με αυτοσχέδιο τέρμα και αξιοζήλευτη όρεξη. Από κοντά και τα χαριτωμένα τετράποδα της πλατείας που γαβγίζουν σε κάθε τέρμα, σαν να συμμετέχουν και αυτά στη διαδικασία. Σε λίγο, η πλατεία θα γεμίσει με περαστικούς που κοιτούν με περιέργεια τις σκηνές, τα πανό και τραπεζάκια των αγανακτισμένων, ενώ κάποιοι δίνουν και την υπόσχεση πως σε λίγες ώρες θα είναι κοντά τους.

Στιγμές

Ωραίες εικόνες, που δίνουν χρώμα στην πλατεία και ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει μέσα από τη διαδικασία αυτή, λαμβάνουν χώρα όλη την ημέρα.

Το αυτοσχέδιο ιατρείο
Μια παράγκα έχει μεταμορφωθεί σε μικρό ιατρείο, ικανό να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί. Γιατροί και βοηθητικό προσωπικό είναι έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ μία ακόμα ομάδα, αυτή της ψυχραιμίας, φροντίζει να λυθούν τα θέματα με ηρεμία.

Το κουτί των συνθημάτων
Ενα κουτί βρίσκεται κοντά στη γραμματεία των συγκεντρωμένων. "Ρίξε το σύνθημα" γράφει σε ένα χαρτί και όποιος θέλει κι έχει έμπνευση μπορεί να... καταθέσει την πρότασή του για τα συνθήματα που σε λίγο καιρό θα αντικαταστήσουν τα κλασικά της Μεταπολίτευσης.

Ομάδα υπολογιστών
Η γενιά του face-book πήγε πλατεία. Και έμεινε. Σε διαρκή σύνδεση με το Διαδίκτυο, όπως "δίδαξαν" πρώτοι οι νέοι της Αιγύπτου και της Τυνησίας, πολλοί από τους συγκεντρωμένους ενημερώνουν και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο Σύνταγμα, στις υπόλοιπες πλατείες της χώρας και του εξωτερικού.

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Φωτογραφίες: Κώστας Πολύβιος από το ΕΘΝΟΣ