Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Παρασύρει τις διεθνείς αγορές η κρίση στην Ελλάδα

Έντονη είναι η νευρικότητα στις αγορές από τις εξελίξεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς το ότι οι Ευρωπαίοι για μια ακόμα φορά αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σε σημερινή της Έκθεση η NOMURA σχολιάζοντας το χθεσινό αδιέξοδο στη συνεδρίαση του EUROGROUP, τις δηλώσεις υπουργών Οικονομικών ότι συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν περάσουν κάποιες εβδομάδες και κυρίως τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο "πακέτο" προς την Ελλάδα, σημειώνει ότι όλα αυτά ακούγονται ως ηχώ της περιόδου Φεβρουαρίου- Μαΐου 2010 όταν η κρίση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε όταν η Ευρωπαίοι απέτυχαν...
να δώσουν λύση. Με τη διαφορά- όπως τονίζει η NOMURA- ότι τώρα η κατάσταση δείχνει πολύ πιο σοβαρή.

Η αντίδραση των αγορών αποτυπώνεται κατ' αρχήν στα ασφάλιστρα κινδύνου των 5ετών ομολόγων, τα οποία άγγιξαν τις 1.900 μονάδες, με τα ποσοστά χρεοκοπίας να ξεπερνούν το 75%. Όσο, δε, για τη "ψαλίδα" των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα διευρύνεται πέρα από τις 1.535 μονάδες βάσης, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, παρά το ότι "μαζεύει" τις πρωινές του απώλειες, εξακολουθούσε να υποχωρεί το μεσημέρι κατά περίπου 3%.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, η NOMURA καταγράφει την ένταση στη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν βουλευτές από άλλα κόμματα που μπορούν να στηρίξουν το Μεσοπρόθεσμο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά στη Βουλή υπό τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη NOMURA, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναμένονται πρόωρες εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια "αδύναμη" Βουλή.