Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

"Κλώτσησαν" Ρεν και ελεγκτές και ... ακόμη σκληρότερο το τελικό πακέτο!

Τα πάνω-κάτω στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης έφεραν οι ισχυρές αντιδράσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωσαν το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών που διαπιστώνουν ότι η «μαύρη τρύπα» στο α΄πεντάμηνο ξεπέρασε τα 3,2 δισ. ευρώ.

Το ακόμα χειρότερο: οι επικεφαλής της Τρόικα, αλλά και ο ίδιος ο Όλι Ρεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, εμφανίστηκαν έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Φέρονται μάλιστα να απέρριψαν ως "μη ασφαλούς απόδοσης", μέτρα...
ύψους 3,8 δισ. από τα επιπρόσθετα 6,4 δισ. που περιλαμβάνει για φέτος το Μεσοπρόθεσμο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί προ μηνός, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Υπέδειξαν έτσι είτε να επανέλθουν -έστω και την τελευταία στιγμή- στον Εφαρμοστικό Νόμο, είτε να βρεθούν άλλα, ισοδύναμης αποδοτικότητας μέτρα!

Κεφαλικός φόρος

Παρά τις αντιξοότητες και την παγιωμένη πλέον δυσπιστία των ελεγκτών, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να αμβλύνει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς. Εξετάζει το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά από τα 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, αλλά κλιμακωτά 1% για εισόδημα από 15.000 – 30.000 ευρώ, 2% από 30.000 – 60.000 ευρώ και 3% από 60.000 ευρώ και άνω, έτσι ώστε να μην πιεστούν και άλλο οι χαμηλόμισθοι.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να αναζητεί "ισοδύναμου αποτελέσματος" μέτρα, για να καλύψει τις απώλειες εσόδων.

Στο τραπέζι μπαίνουν έτσι, με τις "ευλογίες" της Τρόικα:

- μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που σχεδιαζόταν επί Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο γιατί συνάντησε εντονότατες αντιδράσεις. Στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 2,4 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αντ' αυτού, η ελληνική πλευρά προτίμησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς – κεφαλικού φόρου σε μισθωτούς και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες, μέτρα που η Τρόικα αμφισβητεί ότι θα αποδώσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.

- εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για μέτρο που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και επρόκειτο να ισχύσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με προσδοκώμενο όφελος για κρατικά ταμεία 400 – 600 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν στην αναβολή της εφαρμογής του. Εναλλακτικά το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση στα 60 λεπτά το χιλιόλιτρο, που όμως επίσης η τρόικα αμφιβάλει αν θα αποφέρει το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά και τελειώνει σήμερα με την Τρόικα, περιλαμβάνονται ή επανεξετάζονται μέτρα όπως:

- επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν και αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, φαίνεται πως οι αντιδράσεις της Τρόικα το επαναφέρουν στο προσκήνιο.

- η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13%.

- μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση ήταν το όριο για τον ΦΑΠ να υποχωρήσει στα 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.