Η Γερμανία καλεί τραπεζίτες σε εθελοντική επιμήκυνση του χρέους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κλείνει με την τρόικα τα πιο σκληρά μέτρα
ΜΠΡΟΣΤΑ βγαίνει η Γερμανία στο σχέδιο αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, επιχειρώντας να πείσει τους επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας που θα χορηγηθεί στη χώρα μας. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μέρκελ στη Φρανκφούρτη συναντήθηκαν χθες εκπρόσωποι των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών με στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία -τύπου Βιέννης- για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα δύο χρόνια. Στο χορό μπήκαν ακολούθως Ολλανδία και Γαλλία, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια ώρα στην Αθήνα κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου, καθώς αναζητούνται μέτρα 3,8 δισ. ευρώ, μετά και τις τελευταίες διορθώσεις σε εισοδηματική εισφορά, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ΦΑΠ και τεκμήρια. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων, τα οποία την ερχόμενη εβδομάδα...
ψηφίζονται στη Βουλή με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η τρόικα διαφωνεί και με τον πρώην και με τον νυν
Των ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ - ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Σκληρό παζάρι μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου, καθώς αναζητούνται μέχρι και αυτή την ώρα μέτρα 3,8 δισ. ευρώ. Το ζήτημα των ισοδύναμων μέτρων, που θα καλύψουν τις αλλαγές που έγιναν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις τελευταίες δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο ταξίδι των επικεφαλής της τρόικας, τέθηκε εκτενώς στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 48ωρο αναζητούνται μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα 3,8 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα φαίνεται να αμφισβητεί τις αποδόσεις των μέτρων που έχει ήδη συμπεριλάβει στο ΜΠΔΣ το οικονομικό επιτελείο.
Οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που έφτασαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα, έχουν ενημερωθεί εκτενώς από τα τεχνικά κλιμάκια και φαίνεται να διαφωνούν ως προς το μείγμα των μέτρων, στα οποία κατέληξε το οικονομικό επιτελείο και τα οποία διορθώθηκαν δύο φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο: μία από τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο ΚΤΕ Οικονομικών της 15ης Ιουνίου και τη δεύτερη από τον νυν υπουργό Οικονομικών κατά την τελευταία εβδομάδα.
Η απόδοση των αλλαγών αυτών, που υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ για φέτος, τίθεται υπό αμφισβήτηση από την τρόικα. Αντιρρήσεις φαίνεται να υπάρχουν και ως προς τις αποδόσεις από τις περικοπές και τα εισπρακτικά μέτρα που εφαρμόζονται στο τμήμα των Ασφαλιστικών Ταμείων, συνολικού ύψους κοντά 1,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «αποφασίσαμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και γι' αυτό αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ». Οι διορθωτικές κινήσεις, που προκλήθηκαν από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την τρόικα.
Στο υπουργικό
Την ανάγκη διασφάλισης της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους έθεσε στο υπουργικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε την απόλυτη στήριξη στην πιο σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, και ξεκαθάρισε πως υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που εφαρμόζεται μέχρι το 2013, «παγώνοντας» γι' άλλη μια φορά τα σενάρια περί επίσπευσης των εκλογών.
Για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων μίλησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας έθεσαν την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης επανέφερε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η κρισιμότητα των τελευταίων ωρών καταδεικνύεται όχι μόνον από την έκτακτη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας, που έφτασαν στην Αθήνα για να δώσουν το τελικό «ΟΚ» στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο -που πιθανότατα ανακοινώνονται σήμερα, λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επίτροπο Ολι Ρεν.
Στόχος είναι μέχρι το απόγευμα και μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών, που συνέρχεται το πρωί, να έχουν οριστικοποιηθεί: το ένα άρθρο του Μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός νόμος και το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και τα τρία είναι τα προαπαιτούμενα για να ανοίξει η συζήτηση στο σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα «4» ζητήματα που θα τεθούν στην κρίσιμη για την Ελλάδα σύνοδο κορυφής, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, είναι η συνολική οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η προοπτική (δηλαδή το νέο δάνειο) και οι τυπικές διαδικασίες για την ομαλή ροή δανειοδότησης της Ελλάδας, καθώς και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Στην Ευρώπη
Η προετοιμασία του εδάφους ξεκίνησε από χθες, με τον πρωθυπουργό να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, τους πρωθυπουργούς της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, καθώς και τον Χ-Μ. Μπαρόζο. Το ζητούμενο είναι στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου να υπάρχει έστω και μια μικρή αναφορά για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η λύση του προβλήματος είναι ακόμη μπροστά, τόσο ως προς το χρέος όσο και προς το επόμενο δάνειο, περίπου 100 δισ. ευρώ.
Μετά την πρωινή ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών, το κλείσιμο του ΜΠΔΣ και του εφαρμοστικού νόμου με την τρόικα αμέσως μετά, αύριο το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έρχεται το ΜΠΔΣ για δεύτερη ανάγνωση και δίνεται στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να το επεξεργαστούν πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, τη Δευτέρα. Την Τρίτη ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο και την ίδια ημέρα ξεκινάει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι πιέσεις, πάντως, συνεχίζονται από πλευράς βουλευτών, με τον βουλευτή Κοζάνης Αλέκο Αθανασιάδη να επιμένει πως δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο λόγω της ΔΕΗ, για την οποία -όπως και για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ- ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει στο ΚΤΕ της 15ης Ιουνίου ότι θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα για διατήρηση της πλειοψηφίας από το ελληνικό Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.