Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ποιες αλλαγές φέρνει στο δημόσιο το Μεσοπρόθεσμο

Περιορισμοί στις προσλήψεις, ευελιξία στην απασχόληση, από το ΑΣΕΠ το πλεονάζον προσωπικό
Η ψήφιση του εκτελεστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου οικονομικού πλαισίου θα αλλάξει τα πάντα στο δημόσιο τομέα, καθώς προβλέπει εργασιακή ευελιξία, επιβράδυνση των προσλήψεων και περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των υπαλλήλων του δημοσίου. Επίσης, το νομοσχέδιο εξειδικεύει τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππα για τις αλλαγές στο δημόσιο.
Συγκεκριμένα, έρχονται οι εξής μέτρα: ....
- Ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, θα πραγματοποιηθεί με ακόμη βραδύτερους ρυθμούς, καθώς αντί του 2013 η καταληκτική ημερομηνία παρατείνεται έως το τέλος του 2015.

- Από το 2011 έως και το 2015, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών, μονίμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα είναι «ένα προς πέντε» (δηλαδή μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), ενώ ειδικά για φέτος η αναλογία θα είναι 1 προς 10.

- Για το 2011 το προσωπικό ορισμένου χρόνου και οι συμβασιούχοι έργου περιορίζονται κατά 50% σε σχέση με το 2015 και κατά 10% κατ' έτος για τα επόμενα έτη έως και το 2015. Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου που εντάσσονται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

- Η άδεια άνευ αποδοχών επεκτείνεται στα πέντε έτη, από δύο που είναι σήμερα.

- Το τακτικό προσωπικό του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ μπορεί να ζητήσει μείωση ωρών εργασίας έως και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών του για χρονική διάρκεια έως και πέντε χρόνια. Με την αίτηση του ο υπάλληλος προσδιορίζει, εάν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών. Ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Ωστόσο, ισχύουν όλοι οι περιορισμοί και τα ασυμβίβαστα του υπαλληλικού κώδικα.

- Το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ θα εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ που θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ.). Ωστόσο, Προεδρικό
Διάταγμα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καθορίσει τα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, τη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

- Το πλεονάζον προσωπικό που θα περνά στους πίνακες του ΑΣΕΠ θα  συνεχίζει να λαμβάνει για ένα χρόνο αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού του. Η καταβολή των αποδοχών θα διακόπτεται, εφόσον συναφθεί οποιασδήποτε μορφή εργασιακή σχέση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών κι Εργασίας θα καθορίζονται ο φορέας μετάταξης, ο τρόπος καταβολής των αποδοχών και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

- Το πλεονάζον προσωπικό που θα περνά από το ΑΣΕΠ, μπορεί να μεταφέρεται ύστερα από αίτησή του με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς του δημόσιου τομέα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Επίσης, θα επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου στο δημόσιο. Ακόμη, θα προηγείται έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, εφόσον υποβάλει αίτηση, ενώ θα μπορεί κατ' εξαίρεση να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

- Οι υπερωρίες δεν θα υπερβαίνουν τις 20 ώρες ανά μήνα.

- Καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των υπαλλήλων του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ.

- Θεσπίζεται ειδική εισφορά, πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων

- Το συνολικό ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Αυτοδιοίκησης που εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ' έτος το ποσό των 5,2 δις. ευρώ.