Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Όλο και σκληραίνει το Μεσοπρόθεσμο...

Εξειδικευμένες περικοπές παρουσίασε ο Βενιζέλος στους βουλευτές. Δευτέρα κατατίθεται στην ολομέλεια το νομοσχέδιο
Εξανεμίζεται το κέρδος από τις αποδείξεις, νέα κλιμάκια στο ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων ΝΑΤ, εισφορές υπέρ ανέργων
Τέλος στην έκπτωση 10% που φέρνουν οι αποδείξεις, εισφορές επί εισφορών και νέο χαράτσι σε συντάξεις περιλαμβάνει το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου που δόθηκε σήμερα στους βουλευτές από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Nωρίτερα ο ίδιος με ομιλία του στη Βουλή αρνείτο να διαβεβαιώσει ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ανακοίνωνε συμφωνία για 5η δόση και νέο δάνειο, εφόσον περάσει το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος.

Στη συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την συμφωνία για την εκταμίευση της 5ης δόσης, για νέο δάνειο της Ελλάδας με τη συμμετοχή και...
ιδιωτών, καθώς και για επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων της Ε.Ε..

Αποδέχθηκε ότι τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα και έθεσε το δίλημμα της χρεοκοπίας και της μη πληρωμής συντάξεων τον Ιούλιο ως επιχείρημα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι το τέλος του μήνα.

Λίγα λεπτά πιο πριν, ο υπουργός Οικονομικών, από τη Βουλή, εμφανίστηκε περισσότερο προνοητικός αλλά και ταυτόχρονα πιο σκληρός από τον προκάτοχο του, αρνούμενος να δηλώσει ότι δεν θα έρθουν και νέα μέτρα.

Όσον αφορά στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, σε αυτό περιλαμβάνεται η τυπική κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, καθώς το μέγεθος του οφέλους περιορίζεται στα 300 ευρώ ενώ δεν λείπουν οι προβλέψεις για νέα εισφορά σε Ι.Χ., πισίνες και ακίνητα.

Επιπροσθέτως, σχεδιάστηκαν νέες κλίμακες για το ΕΚΑΣ, εξειδικεύεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας του Δημοσίου, οι περικοπές στα ΕΦΑΠΑΞ και η εισφορά υπερ ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες.