Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τι είπαν στο τηλέφωνο Βενιζέλος-Σαμαράς

Πιέσεις για κατ’ αρχήν σύγκλιση απόψεων με ΝΔ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά επεδίωξε και είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, για να τον ενημερώσει και -κυρίως- να του καταστήσει σαφές τον επιτακτικό τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θέτουν ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συναίνεσης στα μέτρα λιτότητος, πριν την παροχή οιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.

Στη συνομιλία τους αυτή, οι δύο άνδρες συμφώνησαν καταρχήν πως η απαίτηση για έκφραση «εθνικής ενότητας» που υπάρχει στο ανακοινωθέν του Eurogroup δεν σημαίνει ότι αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της χώρας η θετική ψήφος της Αντιπολίτευσης στο Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο. Η αναφορά στην...
εθνική ενότητα διαπιστώθηκε πως αφορά κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει ένα κλίμα «ενότητας και υπευθυνότητας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έδειξε πως κατανοεί την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup σε σχέση με την ψήφιση των δύο νόμων μέχρι 30 Ιουνίου, αν και μένει να αποσαφηνιστεί ποια θέση θα διατυπώσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επί της ουσίας των ρυθμίσεων.

Σκληρό παζάρι από σήμερα με την Τρόικα

Εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να αντικαταστήσουν την έκτακτη εισφορά και να δίνουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα εφόσον ο κεφαλικός φόρος τύχει εφαρμογής για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, αντί τις 12.000, τότε δεν αποκλείεται το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή ενός νέου έκτακτου Τέλους.

Τα διάφορα σενάρια θα «παζαρέψει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους απεσταλμένους της Τρόικα, που καταφτάνουν από σήμερα στην Αθήνα. Για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «εδραιωμένη πεποίθηση» των ξένων «γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».