Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Διάγγελμα ΓΑΠ με άρωμα οικουμενικής

Σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιήσει διάγγελμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου και πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανακοινώσει σαρωτικό ανασχηματισμό και στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα βρίσκονται και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς. Με τον κ.Κουβέλη και την κ.Παπαρήγα συνομίλησε τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στην επικοινωνία του με τον κ. Κουβέλη ειπώθηκε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα αρχίσει ένας νέος κύκλος κατ' ιδίαν συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ κατά τη συνομιλία ο πρωθυπουργός "έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους...
όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ".

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ.Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό του και πήγε κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνεχίσει των κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επικοινώνησε με την κ.Μπακογιάννη και τους κ.Καρατζαφέρη και κ.Τσίπρα με τον τελευταίο να απαντάει στον πρωθυπουργό πως η μόνη λύση είναι η εκλογές, ενώ ο κ.Παπανδρέου του απάντησε πως θα στηριχθεί στους δικούς του βουλευτές για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε από την πλευρά της στον πρωθυπουργό πως η θέση του κόμματός της είναι εθνική συνεννόηση ή εκλογές.

Νωρίτερα στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε σε μία ιστορικά κρίσιμη στιγμή και απαιντούνται κρίσιμες αποφάσεις και πανεθνική προσπάθεια. Είναι ευεργετική η εθνική συνεννόηση και ακόμα και σήμερα είμαι σε επαφή με τους αρχηγούς των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες τους. Εμείς θα προχωρήσουμε με αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση».

Εντωμεταξύ, με πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή πολιτικών και τεχνοκρατών από όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόμα και της Κεντροδεξιάς, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετά τον σχηματισμό της θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως πληροφορείται το iefimerida δεν υπάρχει κανένας εκλογικός σχεδιασμός στην ατζέντα Παπανδρέου, ο οποίος αισθάνεται ασφαλής μετά τη χθεσινή απόφαση του eurogroup που έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή της πέμπτης δόσης και γι' αυτό αφού ολοκλήρωσε μυστικά στο παρασκήνιο τις διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση, τώρα προχωρά μπροστά.

Στο παρασκήνιο ακούγονται πολλά ονόματα για τη συμμετοχή στο νέο σχήμα, όπως του Στέφανου Μάνου και του Τάκη Αράπογλου, αλλά ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια αν τους έγινε πρόταση και αν την αποδέχθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε και ο Διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.