Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και δική μας υπόθεση

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, μετά την καθιέρωσή της, στην πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, στη Στοκχόλμη, το 1972.
Με αφορμή την ημέρα αυτή ο κόσμος ενημερώνεται για τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές αλλαγές που είναι ήδη εμφανείς. Η ανθρώπινη επέμβαση έχει επηρεάσει δραστικά το κλίμα και το περιβάλλον με αποτέλεσμα η ανθρώπινη υγεία να απειλείται άμεσα.

Από την ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δημιουργούνται σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στην ποιότητα της ζωής, συνδέονται με τη σύγχρονη ...
οικονομική και οικιστική ανάπτυξη, συμβάλουν στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αφορούν όλους μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.  
Τα «περιβαλλοντικά προβλήματα» που επηρεάζουν σοβαρά και επικίνδυνα το περιβάλλον είναι:
«Η Ατμοσφαιρική ρύπανση» είναι η παρουσία ρύπων στην κατώτερη ατμόσφαιρα, δηλαδή η συγκέντρωση κάθε είδους ουσιών, θορύβου, ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε ποσότητα ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ζωντανών οργανισμών και γενικότερα να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία σε μεγάλη ή μικρή γεωγραφική κλίμακα.

«Η Τρύπα όζοντος» είναι η μείωση της στιβάδας του όζοντος στη στρατόσφαιρα. Όταν το όζον αναπαράγεται με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς που καταστρέφεται και τα αίτιο πρόκλησης του είναι οι χημικές ενώσεις που παράγονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα.

«Το Φαινόμενο θερμοκηπίου» είναι η φυσική διεργασία που εξασφαλίζει στη γη μια σταθερή θερμοκρασία επιφάνειας γύρω 15 C. Γνωστό ως, παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας , αναφέρετε στη σταδιακή αύξηση της θερμικής ενέργειας της ατμόσφαιρας που οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων χημικών ενώσεων στα ανώτερα στρώματά της.

«Η Βιολογική ποικιλότητα» είναι η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών που ζουν στη γη και κατ΄ επέκταση στο γενετικό προϊόν των 4 δις χρόνων της φυσικής ιστορίας του πλανήτη.

Για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας το 1992 έγινε η συνδιάσκεψη στο Ρίο, όπου 90 ανεπτυγμένες χώρες υπέγραψαν η Διεθνή Συνθήκη γα την αλλαγή του κλίματος με την οποία δεσμευόταν τη σταθεροποίηση και στη συνέχεα για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στα επίπεδα του 1990.
 
Το περιβάλλον προστατεύεται σήμερα από την διεθνή ευρωπαϊκή και τις εθνικές έννομες τάξεις των κρατών όλης της γης.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη συνέδεσε την αρχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης με την αρχή της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης, όπου:
  • Οι ανανεώσιμοι πόροι πρέπει να καταναλώνονται σε ρυθμούς μικρότερους από εκείνους με τους οποίους ανανεώνονται με ίσους με αυτούς.
  • Οι μη ανανεώσιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη μέγιστη απόδοση.
  • Το κενό που προκαλείται από την εξάντληση των μη ανανεώσιμων πόρων πρέπει να καλύπτεται, όπου είναι δυνατόν με την τεχνολογική πρόοδο.
  • Όπου χρησιμοποιούνται μη ανανεώσιμοι πόροι πρέπει να ανακαλυφθούν και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί ανανεώσιμοι πόροι.
Στον τομέα της προστασίας του προβάλλοντος η ΕΕ καθιέρωσε την περιβαλλοντική πολιτική που έχει τους παρακάτω στόχους:
  • Διατήρηση, προστασία βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
  • Προστασία της υγείας του ανθρώπου.
  • Ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
  • Προώθηση μέτρων σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Η Περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ στηρίζεται στις αρχές:
  • Αρχή της προφύλαξης και πρόληψης
  • Αρχή της καταπολέμησης των καταστραφέν του περιβάλλοντος στην πηγή πρόκλησής τους.
  • Αρχή της φιλοσοφίας ο "ρυπαίνων πληρώνει".
Το Ελληνικό κράτος είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των κοινοτικών διατάξεων (κανονισμοί – αποφάσεις – οδηγίες) που αφορούν το περιβάλλον στο Ελληνικό δίκαιο και για την εφαρμογή τους.
Στην Ελλάδα το άρθρο 24 του Συντάγματος αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο για τη διαμόρφωση του θεσμικού και νομικού πλαισίου της προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο τον πυρήνα της ελληνικής νομοθεσίας για το περιβάλλον αποτελεί ο νόμος 1650/1986 ¨Για την προστασία του περιβάλλοντος¨.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου το 2005 και τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Κιότο και επικυρώθηκε από 141 κράτη , στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. 

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που δυστυχώς συνεχίζει να εξελίσσεται και η σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί αβέβαιη υπόθεση.
Η διαχείριση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο μία σειρά αυστηρώς νοούμενων περιβαλλοντικών έργων, αποκομμένων από γενικότερες αναπτυξιακές επιλογές, αλλά εμπέδωση μίας περιβαλλοντικής πολιτικής που θα πρέπει να περάσει στη συνείδηση των πολιτών και την πολιτική βούληση των ιθυνόντων.
Αν και σήμερα τα περισσότερα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν αποτελούν άμεση απειλή για την επιβίωσή μας, ας αναλάβουμε δράση και εμείς και να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος  για την αύξηση του επιπέδου ζωής μας.