Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μαύρη λίστα για 75 φορείς του Δημοσίου

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 7.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μέχρι τον Οκτώβριο τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις. Στο πρώτο κύμα ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΡΤ, ΟΣΚ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ίδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ και ίδρυμα αγροτικής έρευνας

Τη "μαύρη λίστα" για 75 μεγάλους φορείς του Δημοσίου -εκτός ΔΕΚΟ- οι οποίοι θα καταργηθούν, θα συγχωνευτούν ή θα αναδιοργανωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, παρουσίασε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Υπό την πίεση της τρόικας για τη δραστική μείωση του κράτους, στην τελική κατάσταση εντάχθηκαν οργανισμοί οι οποίοι λαμβάνουν το 80% της ...
συνολικής κρατικής επιχορήγησης που αποδίδεται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Στους 75 φορείς του Δημοσίου απασχολούνται περίπου 7.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου οι οποίοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των μετατάξεων, ακόμα και των απολύσεων, εάν δεν κριθούν ικανοί από το ΑΣΕΠ να εισέλθουν στον "στενό" δημόσιο τομέα. Από τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής δόθηκαν στη δημοσιότητα οι 11 μεγαλύτεροι οργανισμοί του Δημοσίου που θα καταργηθούν, θα συγχωνευτούν ή θα ανασυγκροτηθούν, οι οποίοι απασχολούν 6.688 υπαλλήλους, δηλαδή το 94% του προσωπικού που εργάζεται στο σύνολο των 75 φορέων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων και ότι το πλεονάζον προσωπικό θα αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθεί στο Δημόσιο. Για το εποχικό προσωπικό που απασχολείται δήλωσε ότι θα απομακρύνεται μετά τη λήξη της σύμβασής του.

Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο απόλυσης σε περίπτωση που ο υπό μετάταξη υπάλληλος δεν προσερχόταν -για παράδειγμα- ανελλιπώς στην εργασία του, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί από το ΑΣΕΠ.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών μέχρι το 2015. Ο κ. Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τους ρυθμούς της, προκειμένου να εφαρμοστούν οι συγχωνεύσεις των οργανισμών και να συμπεριληφθούν οι εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό του 2012.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Πάγκαλος στη δημιουργία -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όπως δήλωσε- ενός αναλυτικού Μητρώου Φορέων του Δημοσίου το οποίο θα καταγράφει τα στοιχεία των οργανισμών, τον προϋπολογισμό τους, τον αριθμό των υπαλλήλων και τα προσόντα τους.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Θ. Πάγκαλος επισήμανε ότι μέσα σε ένα χρόνο καταργήθηκαν 77 οργανισμοί, συγχωνεύτηκαν 16 φορείς σε 7, εξοικονομώντας 10,1 εκατ. ευρώ. Με το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει προετοιμαστεί καταργούνται άλλοι 12 φορείς και συγχωνεύονται 25 φορείς σε 10 και επισήμανε τις σημαντικές συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στους ΟΤΑ και στις σχολικές μονάδες. Θα επακολουθήσουν συγχωνεύσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, στρατόπεδα, μονάδες υγείας και κέντρα εργαζόμενης νεότητας.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
Για μετεκπαίδευση υπαλλήλων που θα μετακινηθούν σε θέσεις του Δημοσίου αλλά και σταδιακή απορρόφηση των μεταταγέντων έκανε λόγο ο κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν θέσεις στο Δημόσιο για να απορροφήσουν το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση οργανισμών. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχουν λιγότερες κενές θέσεις στον στενό δημόσιο τομέα από τους υπό μετάταξη υπαλλήλους.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Εως τον Οκτώβριο η πρώτη φάση

Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναδιοργάνωση, κατάργηση και συγχώνευση των 75 οργανισμών.

Το συνολικό εγχείρημα της αναδιοργάνωσης των φορέων του Δημοσίου, που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία του Μητρώου Φορέων, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 20 εκ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Θ. Πάγκαλος, έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση για τη χρηματοδότηση του έργου που θα διαρκέσει συνολικά 3 χρόνια. Στις επιλεγόμενες δράσεις θα περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση φορέων του δημοσίου στο πλαίσιο του "Καλλικράτη στο Κράτος".

Στους επόμενους τέσσερις μήνες θα κατηγοριοποιηθούν οι φορείς που θα συγχωνευτούν, θα γίνουν μελέτες σκοπιμότητας και θα διατυπωθεί η γενική μεθοδολογία των συγχωνεύσεων σε μορφή "οδικού χάρτη".

Μελέτες
Επίσης θα εκπονηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια για κάθε φορέα, τα οποία θα περιλαμβάνουν μελέτες διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, βάσει των οποίων θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό που θα κληθεί να μεταγάγει, περνώντας από την κρίση του ΑΣΕΠ.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Πάγκαλος άφησε αιχμές για υπουργούς οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της καταγραφής των φορέων που έχουν υπό την εποπτεία τους.

Υπογράμμισε επίσης ότι μέρος του έργου θα υλοποιηθεί από υπηρεσίες του Δημοσίου με αυτεπιστασία.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Διορία έως 10 Ιουνίου

Μέχρι τις 10 Ιουνίου έδωσε διορία ο κ. Πάγκαλος στις διοικήσεις 56 ερευνητικών κέντρων του Δημοσίου προκειμένου να αποστείλουν στοιχεία στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δήλωσε ότι θα θεωρήσει πως δεν υφίστανται και θα αποφασίσει τη διάλυσή τους και τη διακοπή της επιχορήγησης. Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει αναλάβει με ίδια μέσα τη συγχώνευση και κατάργηση των 122 δημόσιων ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων. Ο κ. Πάγκαλος έχει ζητήσει με επιστολή του από την 1η Μαΐου, να αποστείλουν τα στοιχεία τους (οικονομικά, αριθμός προσωπικού κτλ.) μέχρι τις 31 Μαΐου. Μέχρι χτες είχαν απαντήσει μόνο 66 φορείς.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ από το ΕΘΝΟΣ