Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Νέα υποβάθμιση από την S&P, προτείνει «κούρεμα» τουλάχιστον 50% του χρέους

Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε η S&P την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία «Β» αντί «ΒΒ-».

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρνητικές, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να χρειαστεί "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50% ή περισσότερο προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Στην εκθεσή της η S&P σημειώνει ότι δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα ...
στην επόμενη διετία.

Λίγο μετά την υποβάθμιση, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία αμφισβητεί την εγκυρότητα της υποβάθμισης.

YΠΟΙΚ: Δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία η υποβάθμιση

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P έρχεται σε μια χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν νέα δεδομένα για την κατάσταση της Ελλάδας και ως εκ τούτου η εγκυρότητα της αμφισβητείται αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν. Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά.