Ισχυρό σοκ προκάλεσαν στην κοινωνία τα κυβερνητικά μέτρα. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη μούδιασαν. Οι οριζόντιες περικοπές σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις εισφορές συνιστούν αφαίμαξη για μισθωτούς και συνταξιούχους
Σημαντικές επιβαρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιφέρει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες και ...
οι εργαζόμενοι (με αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας) αλλά και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις (κύριες και επικουρικές).
Μάλιστα το «χτύπημα» για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη θα είναι διπλό, καθώς όχι μόνο θα πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά, αλλά θα δουν και τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το εύρος των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά των Ταμείων, ενώ οι αλλαγές επισπεύδονται.
Αναλυτικά, τα μέτρα που επιβαρύνουν εργαζομένους και συνταξιούχους είναι τα εξής:
Eισοδηματικά κριτήρια θα καθιερωθούν και στα υπόλοιπα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. τα πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ). Στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος κανονισμός για τις παροχές των επιδομάτων υγείας.
Σημειώνεται πως αυστηρότερες θα γίνουν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών του ΟΑΕΔ (π.χ. το επίδομα ανεργίας) αλλά και των διαφόρων οργανισμών (π.χ. της Εργατικής Εστίας, της Εργατικής Κατοικίας).
- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
- Διπλή αύξηση της εισφοράς στις υψηλές συντάξεις που λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους όχι μόνο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, αλλά θα υπάρξει και μία επιπλέον επιβάρυνση.
- Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή θα πάει από το 4% στο 5% (συνολικά για εργοδότες και εργαζομένους). Η επιβάρυνση θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0.5% για τους εργαζομένους.
- Επιβολή ειδικής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και θα επιβαρύνει πάνω από 400.000 συνταξιούχους.
- Μείωση επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Η μείωση υπολογίζεται στο 20% και πρέπει να σημειωθεί πως οι περικοπές θα αφορούν και τους νυν συνταξιούχους.Οι πρώτες περικοπές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, καθώς σε ορισμένα Ταμεία (π.χ. στο ΕΤΕΑΜ) έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες και δείχνουν ελλείμματα.
- Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί. Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ προβλέπονται αυστηρά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος.
- Τις προϋποθέ σεις για την καταβολή του εργόσημου -δηλαδή του «κουπονιού» με το οποίο θα ασφαλίζονται όσοι απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες- καλείται να καθορίσει ειδική επιτροπή. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα οριστικοποιήσει τις τελικές της αποφάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ψάχνουν «συνταγή» για μείωση δαπανών
Στον χώρο του φαρμάκου στρέφεται για επιπλέον έσοδα το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομήσει φέτος πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ με μέτρα στο φάρμακο και επιπλέον 50 εκατομμύρια με τη σύναψη «συμβολαίων» του ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο υπουργός Υγείας υπέβαλε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο πρόταση πέντε σημείων, συνολικής εξοικονόμησης 310 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τέσσερα στα πέντε μέτρα αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη, από την οποία προκύπτουν οι μεγαλύτερες προσδοκίες επιπλέον εσόδων.
Με βάση τον χρόνο εφαρμογής, το πρώτο μέτρο θα είναι η μείωση κατά 10% στις τιμές των αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα). Η σχετική αγορανομική διάταξη αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτιμάται ότι θα αποδώσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία και τα νοσοκομεία.
Σε μείωση δαπανών θα οδηγήσει τα ταμεία και η επέκταση της «αρνητικής» λίστας φαρμάκων, η οποία θα ακολουθήσει την πρώτη του είδους, που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου. Τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται από τα φαρμακεία, δεν θα απαιτείται ιατρική συνταγή και το κόστος θα καλύπτεται ολόκληρο από τον ασφαλισμένο.
Με σκοπό την αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί παλαιότερο νόμο του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου για συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η συνεργασία θα γίνει με τη μορφή συμβάσεων, όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών.
Για παράδειγμα, θα διατίθενται σε μία εταιρεία 20 ή περισσότερα κρεβάτια των νοσοκομείων «Αττικόν» ή «Ευαγγελισμός», στα οποία θα νοσηλεύονται ασφαλισμένοι της εταιρείας. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται ανά ασθενή και ανά πράξη.
ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
«Κούρεμα» 4.500 ευρώ στο εφάπαξ του Δημοσίου
Η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχέδιο, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει «κούρεμα» κατά 10%. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως το εύρος των παρεμβάσεων στα ταμεία πρόνοιας θα εξαρτηθεί και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.
Μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές (με βάση το? μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο Δημόσιο). Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμα και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%.
Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο.
Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύριο. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου