Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τι είναι αυτό που τους ενώνει

Ζητήµατα στα οποία τα δύο µεγάλα κόµµατα µπορούν να συµφωνήσουν ανιχνεύονται στη δηµόσια δήλωση Σαµαρά

Δυο «όχι», ένα «ναι» και δύο υπό προϋποθέσεις «ναι», απέφερε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί µε τους πολιτικούς αρχηγούς και να αναζητήσει τη συναίνεση. Η κυβέρνηση περίµενε κάτι περισσότερο από το δηµόσιο «όχι» του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαµαρά, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες ανιχνεύουν µέσα από τη δηµόσια δήλωση του κ. Σαµαρά ζητήµατα στα οποία τα δύο µεγάλα κόµµατα µπορούν να συµφωνήσουν ...
σε σχέση µε τις αναφορές του για τις αποκρατικοποιήσεις, τα αυθαίρετα, τον επαναπατρισµό κεφαλαίων κ.λπ. Ουσιαστικά, όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, η κύρια διαφορά στην οικονοµική πολιτική των δύο κόµµατων είναι το θέµα της φορολογίας. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου ο κ. Παπανδρέου µιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ δήλωσε καθαρά, ότι: «Με τη Ν.Δ. συµφωνούµε και ήδη υλοποιούµε µία σειρά από όσα προτείνουν ή και που µπορούµε να εξετάσουµε».

Μάλιστα η κυβέρνηση άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε αλλαγές ορισµένων από τα µέτρα που έχουν σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονοµικών – το υπουργείο εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι τα µέτρα δεν έχουν ακόµα υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο, καθώς συνεχίζεται η διαπραγµάτευση µε την τρόικα, αλλά και ο διάλογος µε τα πολιτικά κόµµατα. Παράλληλα, πέρα από αυτές τις αναφορές του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας, προκειµένου να «διευκολύνει» τον κ. Σαµαρά να κάνει τη στροφή που έχει ανάγκη, προκειµένου να εµφανιστεί µια µίνιµουµ συναίνεση στο κρίσιµο για τη χώρα Πρόγραµµα. Μάλιστα, στελέχη της Ν.Δ. προαναγγέλλουν τη στήριξη τουλάχιστον τεσσάρων σηµείων του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος της κυβέρνησης από τη στιγµή που η ψήφισή του στη Βουλή θα ακολουθήσει το πρότυπο του Προϋπολογισµού – µε ψηφοφορίες για το σύνολο, αλλά και για επιµέρους παραρτήµατα.

Πάντως, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, «οι µεγάλες αλλαγές για τη χώρα αποτελούν αδήριτη εθνική ανάγκη. Είναι ο βασικός λόγος που επιδιώκω – όχι µόνο σήµερα αλλά διαχρονικά όπως και την ίδια εποχή πέρυσι – την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν µπορεί µια κυβέρνηση – µε όποια πλειοψηφία – να δίνει µάχη σε όλα τα µέτωπα, µε τα θηρία και διεθνώς, και στις αγορές, και να υπάρχει η συνεχής µικροκοµµατική πλαγιοκόπηση και λιθοβολισµός εντός της χώρας, µάλιστα και από κόµµατα που είναι κατά τα άλλα υπεύθυνα».

Οσο για την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών στη χώρα, είπε: «Δεν αντιµετωπίζουµε απλά την κρίση. Δεν αποτρέπουµε απλά τη χρεοκοπία της οικονοµίας µας. Μεταµορφώνουµε την Ελλάδα. Δεν πρόκειται στην πορεία αυτή να κάνω πίσω ούτε λεπτό».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίµου µετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου µε τους πολιτικούς αρχηγούς, εµφανιζόταν ικανοποιηµένο µε την έννοια ότι όπως δηλώνονταν «ο Πρωθυπουργός είχε µια καθαρή συζήτηση µαζί τους. Τους περιέγραψε την κατάσταση, τους ενηµέρωσε για το πού πάει η χώρα, πώς εξελίσσεται η διαπραγµάτευση µε την τρόικα, και τους ζήτησε τις θέσεις τους επί όλων αυτών».

Αν και δεν οµολογείται, µε εξαίρεση τη συνάντηση µε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, που εξελίχθηκε σε «διάλογο κωφών», καθώς όπως περιγράφει συνεργάτης του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας «εµφανίστηκε χωρίς πρόταση, δεν άκουγε και αναλώθηκε σε τσιτάτα», οι υπόλοιπες συναντήσεις, µε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, την πρόεδρο της Δηµοκρατικής Συµµαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Δηµοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, θεωρήθηκαν «ιδιαίτερα εποικοδοµητικές». Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να τους επισκεφτούν τεχνικοί σύµβουλοι να τους ενηµερώσουν, όπως επίσης και να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα να συναντηθούν οι εκπρόσωποί της µε όποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς το επιθυµεί για να έχουν µια απευθείας εικόνα για την κατάσταση.


Η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε αλλαγές ορισµένων από τα µέτρα
Μελετούν δηµοψήφισµα για το νέο Μνηµόνιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ δηλώνει η κυβέρνηση στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δηµήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος πρότεινε χθες τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος ώστε «ο λαός να αποφανθεί άµεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία και να προχωρήσουν οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις».

«Σε καµία περίπτωση δεν απορρίπτουµε την πρόταση», έλεγαν χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι προέρχεται από έναν µεγάλο φορέα όπως ο ΣΕΒ. Μάλιστα, συµπλήρωναν ότι ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου τονίζοντας την αναγκαιότητα της διαβούλευσης για κρίσιµα εθνικά θέµατα όπως αυτό της οικονοµίας, «ακόµα και µε τη µορφή δηµοψηφισµάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύµφωνα µε πληροφορίες,η κυβέρνηση εξετάζει κυρίως το ενδεχόµενο δηµοψηφίσµατος για την έγκριση του νέου Μνηµονίου,εφόσον συµφωνηθεί η νέα χρηµατοδότηση της χώρας µε 60 δισ. ευρώ από την τρόικα, για να αντιµετωπιστεί η αναµενόµενη αδυναµία πρόσβασης για δανεισµό στις αγορές και το 2012.

«Ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο ώριµος και κατασταλαγµένος στις κρίσιµες στιγµές σε σχέση µε τις πολιτικές ηγεσίες», είπε ο Πρωθυπουργός όταν άνοιξε ησχετική συζήτηση στοΥπουργικό Συµβούλιο.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου συνδύασε την αναφορά του στο δηµοψήφισµα µε τις αναγκαίες – όπως τις χαρακτήρισε – θεσµικές αλλαγές στο κράτοςκαι το Σύνταγµα. «Το έργο των µεγάλων αλλαγών πρακτικά αποτελεί µέρος της εντολής του λαού στις εκλογές. Ολα όσα είναι κάτι παραπάνω από κυβερνητικό έργο, αποτελούν εθνικό έργο που αφορά όλους τους Ελληνες και πρέπει να υπάρχειδιαβούλευση», είπε.

ΟΡΓΙΑΣΑΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ. Σενάρια πρόωρων εκλογών – δινόταν ακόµη και ηµεροµηνία των... πρόωρων εκλογών, η 26η Ιουνίου – πυροδότησε η προγραµµατισµένη για σήµερα συνάντηση του Πρωθυπουργού µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, σε συνδυασµό µετη δηµόσια άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαµαρά να παράσχει συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική. Τα σενάρια κορυφώθηκαν το βράδυ καθώς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν πληροφορίες ότι οκ. Τσίπρας αποχώρησε από τη συνάντηση µε την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει πρόωρες εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίµου διέψευσε κατηγορηµατικά ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η πρόωρη προσφυγήστις κάλπεςσηµειώνοντας ότι η συνάντησηΠαπούλια - Παπανδρέου αφορά την ενηµέρωσητου Προέδρουτης Δηµοκρατίας για τις εξελίξεις.

Η τρόικα «κοστολογεί» την πρόταση της Νέας Δηµοκρατίας
ΤΗΝ «ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ» της πρότασης της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση ελέγχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας και για τον λόγο αυτό συναντώνται σήµερα µε το γαλάζιο οικονοµικό επιτελείο. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές έκαναν λόγο για συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα, αλλά εκτιµούσαν ότι η νέα επίσκεψη της τρόικας στα γραφεία της ΝΔ µόλις δέκα ηµέρες µετά τη συνάντησή της µε τον Αντώνη Σαµαρά, ενισχύει την αξιοπιστία της πρότασης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Δεν απέκλειαν µάλιστα να εξελιχθεί σε ένα πρώτο βήµα για αλλαγές και στο Μνηµόνιο, ιδίως προς την κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων που εισηγείται η Ν.Δ. Μετά τη συνάντηση µε τον Πρωθυπουργό, αλλά και από το βήµα του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών (ΣΕΒ) ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέµεινε, πάντως, στους σκληρούς αντιµνηµονιακούς τόνους, προεξοφλώντας την αποτυχία του Μεσοπρόσθεµου Προγράµµατος. «Λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν τη λύση», ανέφερε και ξιφούλκησε κατά της αύξησης φόρων, ενώ δήλωσε κατηγορηµατικά αντίθετος σε µια «βιαστική εκποίηση των δηµόσιων επιχειρήσεων και σε µέτρα ταµειακού πανικού».

n Με συναινετικό προφίλεµφανίστηκε µετά τησυνάντηση µε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επαναλαµβάνοντας την πρότασή του περί κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Σε χαµηλούς τόνους κινήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επικροτεί τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά είναι κατηγορηµατικά αντίθετη µε την αύξηση φόρων. Η πρόεδρος της Δηµοκρατικής Συµµαχίας ζήτησε κοινή διαπραγµάτευση όλων των πολιτικών δυνάµεων µε την τρόικα, για µια διαφορετική φορολογική πολιτική, ενώ για συµβολικούς λόγους, όπως είπε, πρότεινε τη µείωση του αριθµού των βουλευτών στους 200.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξιφούλκησε από το βήµα του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών κατά της αύξησης φόρων

Πονοκέφαλος για τη µορφή µε την οποία θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσµο

ΑΣΑΦΗΣ παραµένει η µορφή υπό την οποία θα κατατεθεί το επόµενο διάστηµα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Δηµοσιονοµικής Προσαρµογής, παρότι ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας (κατ’ αρχήν ή κατ’ άρθρον) απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωµατική αντιπολίτευση.Η κυβέρνηση µέχρι στιγµής αντιµετωπίζει το Πρόγραµµα στη λογική της κατάθεσης ενός τριετούς προϋπολογισµού άρα ως ένα και µοναδικό άρθρο.Την οριστική απόφαση θα λάβει η νοµική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, η οποία βάσει του Κανονισµού θα δώσει τη δική της ερµηνεία για τον τρόπο κατάθεσης του Προγράµµατος. Πρακτικά πάντως, αν ισχύσει η λογική του ενός άρθρου θα ακολουθήσουν εφαρµοστικοί νόµοι για τους οποίους θα γίνουν ψηφοφορίες κατ’ άρθρον.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τη Νέα Δηµοκρατία θα διευκόλυνε να γίνει κατ’ άρθρον ψηφοφορία ώστε να καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά να υπερψηφίσει ορισµένα άρθρα µε τα οποία συµφωνεί, δείχνοντας µε αυτό τον τρόπο ότι συναινεί έως ένα βαθµό µε τις προωθούµενες αλλαγές. Από την άλλη, σύµφωνα µε όσα ανέφερε στο πρόσφατο Υπουργικό Συµβούλιο ο υπουργός Οικονοµικών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το Μεσοπρόθεσµο µόνο ένα άρθρο ούτως ώστε να µη δοθεί το πολιτικό επιχείρηµα στον κ. Σαµαρά να επικαλείται τη συναίνεση εάν ψηφίσει ορισµένα άρθρα και ενδεχοµένως να αναγκαστεί να ψηφίσει επί της αρχής.

Βεβαίως, επιπλέονλόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα επιθυµούσε να αποφύγει την κατ’ άρθρον ψηφοφορία αφορά και την δική της Κοινοβουλευτική Οµάδα. Σε περίπτωση χωριστών ψηφοφοριών για επιµέρους τοµείς, ενδεχοµένως να κατέγραφε διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν είτε στις αποκρατικοποιήσεις είτε στα πρόσθετα µέτρα για το 2011.

Ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωµατική αντιπολίτευση

Η λίστα της συναίνεσης

Τα θέµατα στα οποία µπορούν να βρουν κοινά σηµεία κυβέρνηση και Ν.Δ. είναι:

n αποκρατικοποιήσεις n Διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών στο Δηµόσιο/συµψηφισµός – «ήδη το έχουµε ξεκινήσει» n Περιουσιολόγιο n Ηλεκτρονική συνταγογράφηση n Παραθεριστική κατοικία n Επαναπατρισµός κεφαλαίων n Σταδιακή κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων n Ρύθµιση των αυθαίρετων κτισµάτων n Fast track στη Δικαιοσύνη n Πρόταση για εργασιακή εφεδρεία – «έχουµε άλλη άποψη, αλλά µπορούµε να το συζητήσουµε»