Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο - Λαίλαπα στις συντάξεις!

Mεγαλύτερο χαράτσι στις κύριες συντάξεις, περικοπές στις επικουρικές και στο εφάπαξ, αυστηρότερες προϋποθέσεις στη χορήγηση επιδομάτων και επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων είναι τα μέτρα που μπαίνουν πιο γρήγορα- από ότι είχε αρχικά αποφασιστεί - σε εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Υπουργείου Εργασίας για εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ το 2011.

Συγκεκριμένα, τα 1,230 δισ. ευρώ θα αφορούν σε έκτακτα μέτρα και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ θα ...
αφορούν τη μείωση δαπανών και την αύξηση εσόδων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης του ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ από 4% έως 10% που είναι σήμερα σε 6% έως 14%.

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.

Κατά 6% έως 10% θα μειωθεί η σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε ηλικίες 45 και 50 ετών (Ολυμπιακή, ΟΤΕ κ.α). Δεν αφορά το ΙΚΑ επειδή δεν δίνει τόσο υψηλές συντάξεις.

- Στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%. Στις επικουρικές που θα απονεμηθούν μετά το 2012 θα ακολουθήσουν επιπλέον μειώσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.
- Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2775 και 3600 για τους διπλοσυνταξιούχους)
- Στο εφάπαξ των ελλειμματικών ταμείων Δημοσίου και ΔΕΚΟ θα επιβληθεί μείωση κατά μέσο όρο 8%. Μελετάται και η αύξηση εισφορών.
-Οι αναπηρικές θα μειωθούν από το 14% στο 10% κυρίως σε ΙΚΑ και ΟΓΑ. Δηλαδή εκτιμάται ότι θα κοπούν περίπου 12.000 από τις 340.000.
- Αυστηρότερες προϋποθέσεις θα τεθούν για το επίδομα ανεργίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν όλα τα εποχικά επιδόματα ( κυρίως στον χώρο του τουρισμού, επισιτισμού).

Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων , η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη αποσαφήνισε ότι είναι παράνομη η σύναψη ατομικής σύμβασης με αμοιβή μικρότερη από την κλαδική

Ακόμα προέβλεψε ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012. χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους 30 δισ. για το 2012 και άλλα 30 δισ. για το 2013.
"Δεν θέλουμε - τόνισε - να υπάρχει απόκλιση από το στόχο για έλλειμμα στο 7,5% το 2011"

Ο κ Κουτρουμάνης σχολίασε ότι " παίρνουμε τις βόμβες των προηγουμένων ετών στο ασφαλιστικό και τις απενεργοποιούμε"

Κοκκινη γραμμή για τις αποκρατικοποιήσεις έθεσε η κ. Κατσέλη τονίζοντας " Οι σοβαρές στρατηγικές υποδομές πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αν προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις για λόγους αναπτυξιακούς, το δημόσιο μπορεί να διατηρήσει το έλεγχο κατά 35 % χωρίς πρόβλημα . Καθε ΔΕΚΟ είναι ξεχωριστή περίπτωση "

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2012 - 2015, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την εξοικονόμηση επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ θα είναι από μείωση δαπανών και 3,1 δισ. από αύξηση εσόδων.