ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ
ΜΙΑ... ΣΤΡΑΤΙΑ από «τροϊκανούς» θα έρθει στην Ελλάδα για να διασφαλίσουν ότι οι δανειστές μας θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Ο λόγος για ένα από τα «ανταλλάγματα» που ζητά η τρόικα για να δώσει στην Ελλάδα το ΟΚ για τα πακέτα νέων μέτρων αλλά και τις νέες δανειακές διασφαλίσεις.
Τα στελέχη της τρόικας που πηγαινοέρχονται στην Αθήνα γίνονται όλο και πιο πιεστικά για την άμεση εφαρμογή σκληρότερων μέτρων.
Η πρόταση είχε τεθεί και προ μηνών, αλλά τότε επικεντρωνόταν μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το σκεπτικό ότι από εκεί ελέγχονται όλες οι δαπάνες που θεωρούνται η πηγή του «κακού» για ...
το έλλειμμα. Πλέον η πρόταση αλλάζει.Ζητείται να τεθεί υπό τον συνεχή έλεγχο της τρόικας και κυρίως αξιωματούχων της Επιτροπής το σύνολο της κρατικής μηχανής, με τρία κύρια σημεία:
(α) το Γενικό Λογιστήριο ως κομβικό σημείο τσεκαρίσματος των δαπανών όλων των υπουργείων-φορέων,
(β) το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - αξιοποίησης περιουσίας για να αρθούν οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται και
(γ) τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και των επενδύσεων για να αξιοποιηθούν οι πόροι.
Η ίδια πρόταση περιλαμβάνει την πολύ πιο αυστηρή αξιολόγηση του μνημονίου: να μη γίνεται δηλαδή ανά τρίμηνο αλλά διαρκώς, από στελέχη της τρόικας τα οποία θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. Ετσι θα χτυπά «καμπανάκι» εγρήγορσης ή λήψης διορθωτικών μέτρων αμέσως μόλις διαπιστωθεί καθυστέρηση ή παρέκκλιση. Αν υπάρχει απόκλιση εσόδου ή δαπάνης σε κάποιο υπουργείο θα αναλαμβάνεται αμέσως δράση. Αν μία πρωτοβουλία καθυστερεί, θα ασκείται πίεση και αν μία αποκρατικοποίηση πηγαίνει... πίσω θα υπάρχει «τεχνική υποστήριξη».
Η κεντρική ένσταση της τρόικας είναι ότι το μνημόνιο έχει «καθίσει» Δηλαδή τα μέτρα λαμβάνονται, αλλά μένουν ουσιαστικά στα χαρτιά. Στην πράξη δεν εφαρμόζονται και αποτελέσματα δεν υπάρχουν.
Ετσι, θέλουν από εδώ και πέρα η αξιολόγηση να μη γίνεται με βάση στόχους όπως π.χ. υπογραφή νόμων, αλλά με βάση το κατά πόσο εφαρμόζονται τα νομοθετήματα και φέρνουν οικονομικά αποτελέσματα.
Ως παραδείγματα φέρνουν τα νομοθετήματα περί φοροδιαφυγής που δεν φέρνουν έσοδα στα ταμεία, το νόμο για τις ΔΕΚΟ που μένει στα... χαρτιά, καθώς οι μισθολογικές μειώσεις στις εισηγμένες εταιρείες ακόμη αναμένονται. Επιπρόσθετα, ο νόμος για τα κλειστά επαγγέλματα: Μήνες μετά την ψήφισή του (Φεβρουάριος 2011) δεν έχει κουνηθεί φύλλο στο άνοιγμα αρκετών επαγγελμάτων.
Τα χρονικά περιθώρια πλέον εκτιμάται ότι είναι οριακά. Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου διαπιστώνεται ότι κρίσιμες παρεμβάσεις δεν προχωρούν, αναγκάζοντας για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να επιβάλει νέα εισπρακτικά μέτρα και για το 2011. Υπό αυτές τις συνθήκες το μέτρο θεωρείται αναγκαίο όχι μόνο από την τρόικα αλλά και από αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι:
*Θα στηριχθεί το κυβερνητικό έργο σε υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και φορείς που καθυστερούν.
*Θα μειωθούν οι πιέσεις από τα «συμφέροντα», τα οποία επικαλούνται κάποιοι ως αιτία καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις όπως η διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες.
*Θα υπάρξει και το πολιτικό «άλλοθι» για να καμφθούν εσωκομματικές αντιδράσεις αλλά και πιέσεις «κραταιών» κλάδων που έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη.
Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αφού υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του επιτελείου που διαφωνεί, θεωρώντας ότι με την εγκατάσταση στελεχών της τρόικας στην Αθήνα ουσιαστικά υπονομεύεται ο ρόλος του αλλά και η ανεξαρτησία και η αυτονομία της ελληνική κυβέρνησης. Αναζητείται από «ισορροπιστές» μία λύση που θα σώσει τα προσχήματα.
Κάποιοι προτείνουν αναβολή του εγχειρήματος ή των επίσημων ανακοινώσεων για λίγους μήνες. Μία πρόταση είναι να οριστικοποιηθεί παράλληλα με τις αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Εναλλακτικά, συζητείται η σκληρότερη αυτή επιτήρηση να γίνει αθόρυβα και... σταδιακά, με τη μορφή πρόσθετης «τεχνικής βοήθειας», στην υλοποίηση των δεκάδων νέων μέτρων.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου