Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ψέμμα στο ψέμμα

Με τα ψέματα φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, με ψέματα δεν μπορεί να σωθούμε. Η εικόνα του Γ. Παπανδρέου αρχίζει να θαμπώνει λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προκαλεί η κρίση αλλά και της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής. Θίγεται όμως ευθέως η αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν οι ξένοι συνομιλητές του αποκαλύπτουν συνεχώς νέα επεισόδια της διαπραγμάτευσης που μας οδήγησε στο μνημόνιο. Οι Έλληνες πολίτες έχουν δεχθεί ισχυρότατη δόση ψέματος εδώ και δεκαετίες. 

Ψέματα για την ισχυρή οικονομία, για την ένταξη στην ΟΝΕ, για το χρηματιστήριο και τα «χρυσά κουτάλια», ψεύτικα στοιχεία για το χρέος, για το κράτος για τα δάνεια. Ψέματα και για το ποιος και πότε γνώριζε την κρίση, για το πώς φτάσαμε στο ΔΝΤ και στην τρόικα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, κυρίως γιατί δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα, ούτε να ...
βγούμε από την κρίση, με συνεχείς ανακρίβειες.

Τα όσα αποκάλυψε ο Στρος-Καν είναι επί της ουσίας γνωστά. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε εξετάσει την περίπτωση του ΔΝΤ πολύ νωρίς, ότι είχε κάνει και διαπραγματεύσεις για το πώς η χώρα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Ο ίδιος άλλωστε στις 11 Δεκεμβρίου του 2009 (δυο μήνες μετά την εκλογική του νίκη) έλεγε στις Βρυξέλλες ότι είχε επικοινωνήσει με τον Ντομινίκ Στρος-Καν για να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια ώρα όμως έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», ότι θα δώσουμε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ότι δεν γνώριζε το μέγεθος των προβλημάτων που του παρέδωσε ο Κ. Καραμανλής. Και ότι αναγκαστήκαμε να πάμε άρον άρον στο ΔΝΤ και την τρόικα.

Τι είπε όμως ο σοσιαλιστής Στρος-Καν για όλα αυτά στο γαλλικό κανάλι;

«Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ (στην Ελλάδα) κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες, το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, λέγοντάς μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια».

Το ΔΝΤ μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησαν οι δηλώσεις Στρος-Καν στον Παπανδρέου προσπάθησε να καλύψει ένα μέρος των εντυπώσεων. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Είμαστε πάντα σε επαφή με τις χώρες-μέλη μας, και δεν είναι ασυνήθιστο για το διευθύνοντα σύμβουλο να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την τεχνική βοήθεια του Ταμείου για δημοσιονομικά θέματα και θέματα φοροδιαφυγής. Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για χρηματοδοτική συνδρομή μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ΔΝΤ, πριν από την αίτηση της Ελλάδας για την οικονομική ενίσχυση που έγινε στα τέλη Απριλίου του 2010. Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πριν από ένα χρόνο, ήδη, ότι μέχρι να γίνει το ελληνικό αίτημα, δεν συμμετείχαμε σε συνομιλίες οικονομικής φύσης. Το προσωπικό του Ταμείου είχε προσφέρει κάποια τεχνική βοήθεια κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών».Φόβος για το πολιτικό κόστος

Όλα αυτά δεν έχουν σχεδόν καμία σημασία πλέον. Είναι πασιφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωρίζοντας πλήρως την κατάσταση, αναζητούσε λεφτά, δανεισμό πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός. Αναζητούσε παράλληλα και όπλο προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και το κράτος, που δεν θα τον άφηναν να κάνει αλλαγές. Ήταν σε επαφή όπως και οι Γερμανοί και ο Στρος-Καν αποκάλυψαν σε ανύποπτο χρόνο. Το επίσης νέο στοιχείο είναι η αποκάλυψη από τον Στρος-Καν ότι ο κ. Παπανδρέου φοβόταν το πολιτικό κόστος και δεν έλεγε αλήθεια έως την τελευταία ώρα. Με μισόλογα προσπαθούσε να σερβίρει το ΔΝΤ και την τρόικα το νέο στοιχείο είναι πως υπήρξαν και τεχνοκρατική επεξεργασία από το χειμώνα του 2009-2010, πολύ πριν φτάσουμε στις επίσημες ανακοινώσεις.

Οι αποκαλύψεις του Στρος-Καν κλείνουν τον κύκλο του ψέματος. Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν τα πάντα περί της… ισχυρής οικονομίας, αλλά δεν μιλούσαν γιατί κέρδιζαν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, οι Έλληνες πολιτικοί γνώριζαν, αλλά μας κορόιδευαν γιατί κέρδιζε η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος. Και ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε, αλλά ήθελε να μας ρίξει με το μαλακό στη φάκα.
Από το "Διαδίχτυ" μοντάζ Γρέκι