Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Λαϊκίζετε, κυρία Μέρκελ»

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής ζωής, άντε και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ταιριάζει, λένε, περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία των πολιτικών της και στον τρόπο που έχουν μάθει να πολιτεύονται. Τι γίνεται, όμως, όταν ακριβώς τα ίδια παρατηρούνται και σε χώρες τού «αυστηρού» και «μετρημένου» ευρωπαϊκού Βορρά;

ΤΟΤΕ ακούμε αυτό που είπε χθες η καγκελάριος Μέρκελ. Οτι, δηλαδή, θα δοθεί βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία), υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες τους θα κάνουν... λιγότερες διακοπές!

ΝΑΙ, δεν είναι ανέκδοτο. Η «σοβαρή» καγκελάριος είπε επί λέξει: «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα ...
κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί έτσι»!

ΑΝ το έγραφε, για άλλη μια φορά, η σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Μπιλντ», θα περνούσε πλέον απαρατήρητο. Αλλά φαίνεται ότι και στη Γερμανία οι πολιτικοί υποκύπτουν στον πειρασμό να αναπαράγουν την επομένη ό,τι διάβασαν την προηγουμένη. Πόσω μάλλον όταν μιλάνε σε κομματικό ακροατήριο.

ΚΑΙ η καγκελάριος μιλούσε σε εκδήλωση του κόμματός της, το οποίο το τελευταίο διάστημα δεν πάει καθόλου καλά στις εκλογικές αναμετρήσεις στα τοπικά κρατίδια. Προφανώς, διότι δεν πάει καλά η κυβέρνησή της, αφού οι ψηφοφόροι -και στη Γερμανία- ψηφίζουν, σχεδόν αποκλειστικά, με εσωτερικά κριτήρια.

ΕΠΕΙΔΗ, όμως, τα εσωτερικά δεν πάνε καλά, δεν χάνει τίποτα η «σοβαρή» καγκελάριος, αντιγράφοντας το λαϊκισμό ορισμένων μέσων ενημέρωσης, να τα βάλει με τους Ελληνες, Ισπανούς, Πορτογάλους, που... κάνουν παραπάνω διακοπές από τους Γερμανούς! Να το ακούσουν οι τοπικοί ψηφοφόροι και να ξεχάσουν τα δικά τους προβλήματα.

ΤΙ κι αν δεν είναι έτσι τα πράγματα; Οι Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν, κατά μέσον όρο, πέντε με έξι βδομάδες άδεια το χρόνο. Δηλαδή, όσο και οι πιο ευνοημένοι Ελληνες. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, ότι δηλαδή η αρχηγός του ισχυρότερου ευρωπαϊκού κράτους αγνοεί ένα θέμα, το οποίο εντούτοις προσπαθεί να αξιοποιήσει για να ικανοποιήσει τα αυτιά των οπαδών του κόμματός της.

ΤΟ τραγικό είναι, σ' αυτή την κρίσιμη για την Ευρώπη συγκυρία, ότι η κ. Μέρκελ είναι επικεφαλής της ισχυρότερης χώρας. Μιας χώρας που, τις τελευταίες δεκαετίες, ευτύχησε -και μαζί της η Ευρώπη- να έχει επικεφαλής πολιτικούς που προώθησαν την ευρωπαϊκή ιδέα, βοηθώντας τις αδύναμες χώρες, ακόμη κι όταν χρειάστηκε να έρθουν σε αντίθεση με την εσωτερική κοινή γνώμη της Γερμανίας.

ΑΥΤΟ που κάνει η σημερινή καγκελάριος το περιέγραψε πολύ εύστοχα με λίγες λέξεις ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος: «Η κ. Μέρκελ ποντάρει και πάλι στο λαϊκισμό. Είναι ντροπή να αποδυναμώνει τόσο αβασάνιστα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μόνο και μόνο για να εισπράξει το φτηνό χειροκρότημα».
Από enet, μοντάζ Γρέκι