Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Δεν υπάρχει θέμα εξόδου μας από το ευρώ"

Η Ελλάδα δεν βγαίνει από την ευρωζώνη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα", υπογραμμίζοντας ότι εάν η χώρα μας εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες.

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ή την αναδιάρθρωση του χρέους της απέκλεισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί των τεσσάρων ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος Ολι Ρεν. "Πιστεύουμε πως η Ελλάδα ...
έχει ανάγκη ενός συμπληρωματικού προγράμματος προσαρμογής", επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών στις 16 Μαΐου.

Δεν επρόκειτο για “συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα”, δήλωσε σήμερα ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Λουξεμβούργο".

Το υπουργείο διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο το θέμα που προέκυψε μετά από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού “Spiegel”, δημοσίευμα που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης».

"Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης. "Η κυβέρνηση και γενικά το αστικό πολιτικό σύστημα παριστάνουν τα θύματα επίθεσης, ενώ ανταγωνίζονται με αντίστοιχες δυνάμεις της ΕΕ, ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την πτώχευση του λαού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Η αοριστία της πρώτης ανακοινώσεως του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο υπό τον κ. Γιούνκερ, σε συνάρτηση με την ώρα εκδόσεώς της, Παρασκευή μεσάνυκτα, επιτείνουν τους φόβους και τις αγωνίες του χειμαζόμενου λαού μας", υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. "Ο πανικός που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την πολύ δύσκολη και οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα από την αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου", σχολίασε ο Σύριζα, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι 'η κυβέρνηση με υπόγειες διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αξιοπιστίας που έχει".
Από  ana-mpa