Υπεραμύνθηκε των πολιτικών του επιλογών ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, στο Μεγανήσι, ενώ χαρακτήρισε «εφάνταστο σενάριο» τη «δήθεν» προαποφασισμένη προσφυγή στο ΔΝΤ και κάλεσε «τους πάντες, ειδικά στην ΕΕ, να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη και ήρεμη να κάνει τη δουλειά της». Αναφορά έκανε και για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, καταγγέλοντας ότι οι χθεσινές εξελίξεις ήταν γεμάτες ανευθυνότητα και αποτέλεσμα «κάποιων που θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο για κερδοσκοπικούς λόγους».
Φυσικά αρνήθηκε το εν λόγω σενάριο, το οποίο οπως χαρακτηριστικά εξήγησε δεν ...
συζητήθηκε καν, ενώ έκανε λόγο για ελλοχεύοντες κινδύνους και προβοκάτσιες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το χρέος με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης,τόνισε και αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ.Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο .
Πρόσθεσε ότι για όσους ψάχνουν άλλοθι και προσφεύγουν σε προκατασκευασμένες ιστορίες για "αγρίους", για δήθεν προαποφασισμένη προσφυγή στο ΔΝΤ τους λέμε ότι είμαστε σε πορεία που σώζουμε τη χώρα, σώζουμε μισθούς και συντάξεις, σώζουμε την οικονομία".
"Καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει τη ψυχή αυτού του περήφανου λαού", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι "συνεχώς θα βρίσκουμε μπροστά μας από αναλύσεις και παραινέσεις έως κερδοσκοπικές επιθέσεις" και " γι αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι" , είπε. Πρόσθεσε δε ότι " οι αλλαγές θα προχωρήσουν και τώρα πρέπει να είναι πιο ρηξικέλευθες, δίκαιες και πιο αποφασιστικές".
"Καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει τη ψυχή αυτού του περήφανου λαού", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι "συνεχώς θα βρίσκουμε μπροστά μας από αναλύσεις και παραινέσεις έως κερδοσκοπικές επιθέσεις" και " γι αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι" , είπε. Πρόσθεσε δε ότι " οι αλλαγές θα προχωρήσουν και τώρα πρέπει να είναι πιο ρηξικέλευθες, δίκαιες και πιο αποφασιστικές".
"Θα φθάσουμε στο στόχο μας", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε κι ένα λογοπαίγνιο με την Ιθάκη, λέγοντας ότι είναι πιο κοντά στο Μεγανήσι, από ότι στο Καστελόριζο, "για μια Ελλάδα δίκαιη, σίγουρη και βιώσιμη για τα παιδιά μας".
Επίσης, χαρακτήρισε καθοριστικό στοιχείο τη συμμετοχή των πολιτών και έκανε εκτενή αναφορά στο "μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης".
"Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνω πρωθυπουργός για να δημιουργήσω μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων ή για να ενισχύσω την επιχειρηματικότητα με θαλασσοδάνεια", δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "μια Ελλάδα που δεν θα στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις, μια Ελλάδα που δεν θα καταναλώνει μόνο, αλλά και θα παράγει".
Προϋπόθεση αυτών είναι -σύμφωνα με το Γ.Παπανδρέου- η δημοσιονομική εξυγίανση καθώς λίγοι θα επένδυαν, ή θα δανειοδοτούσαν μια χώρα, αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των οικονομικών.
"Δεν υπάρχουν συνομωσίες"
Στην επίσκεψή του στην Λευκάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι « δεν υπήρξαν ούτε συνομωσίες ούτε προμελετημένες αποφάσεις».
Χαρακτήρισε το δάνειο των 110 δισ.ευρώ που έλαβε η χώρα μας , ως ανάσα, ώστε να κερδηθεί χρόνος, στη διάρκεια του οποίου να γίνουν όπως είπε, οι απαραίτητες αλλαγές στους θεσμούς, στο κράτος και στη νοοτροπία, καθώς όπως ανέφερε νωρίτερα," εμείς είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις, αλλά το κράτος μένει και έχει συνέχεια".
Σχετικά με τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "είχαμε ανάπτυξη, η οποία δυστυχώς άφηνε ελλείμματα και χρέη. Διαχειριζόμαστε το χρέος, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο μείζον στόχος είναι να γίνουν οι αλλαγές στη χώρα".
Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υλοποιηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και αναφέρθηκε και στην Λευκάδα, η οποία "έχει τεράστιες δυνατότητες".
"Πήραμε δύσκολες αποφάσεις που παρά την εύλογη κριτική κατανοεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου