Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Παραπέμπεται μεν, αλλά...

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ, ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΗ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία καλείται ώς τις 6 Ιουνίου να παραδώσει πόρισμα για τυχόν ποινικές ευθύνες του Ακη Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, αποτύπωσε τελικά πλήρως το κλίμα αμφισβήτησης της πληρότητας και αντικειμενικότητας της πρότασης, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της επτάωρης συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.
Μόνο απολογητικός δεν ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή, αφού κατήγγειλε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην κατασκευή εξιλαστήριου θύματος και όχι στην εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου, ενώ «κάρφωσε» τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

Η επιχειρηματολογία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και η σχεδόν ταυτόσημη της Ν.Δ., από την οποία, όμως, διαφοροποιήθηκε ο εισηγητής της Π. Καμμένος, δεν έπεισε 24 από τους 250 βουλευτές που μετείχαν στη μυστική ονομαστική ψηφοφορία. Εικάζεται ότι ...
τουλάχιστον οι περισσότεροι προέρχονται από το κυβερνητικό κόμμα, κάτι που δικαιολογείται από τους συναισθηματικούς δεσμούς που τους συνδέουν με τον παραλίγο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός Αμυνας, που εμφανίστηκε λάβρος κατά της πρότασης του κόμματός του, βρήκε, ωστόσο, εμμέσως, συμπαραστάτες και 20 ακόμα βουλευτές (15 του ΛΑΟΣ και 5 της Δημοκρατικής Συμμαχίας), που αποχώρησαν από την ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενοι για «μονομέρεια και επιλεκτικότητα στην προτεινόμενη έρευνα». Ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν, όπως και ο ίδιος, για προσπάθεια συγκάλυψης, καθώς η κυβερνητική πρόταση παρακάμπτει την εισαγγελική παραγγελία και δεν ζητάει συνολική, ενιαία διερεύνηση του σκανδάλου, αλλά αποτελεί κατηγορητήριο για έναν.

Ειδικότερα: Ψήφισαν 250 βουλευτές. Τα έγκυρα ήταν 245. Υπέρ ψήφισαν 226. Κατά: 9. Παρών: 9. Λευκά: 1. Ακυρα: 5.

Απουσίασαν, πέραν των 15 του ΛΑΟΣ και των 5 της Δημοκρατικής Συμμαχίας, 13 βουλευτές της Ν.Δ., 12 του ΚΚΕ, 3 του ΣΥΡΙΖΑ και δύο του ΠΑΣΟΚ (Π. Ευθυμίου και Π. Δημητρουλόπουλος). Μεταξύ των απόντων των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν οι αρχηγοί τους: Ο Αντώνης Σαμαράς, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Α. Τσίπρας.

«Η πρόταση περιορίζεται ηθελημένα και συνειδητά στις μίζες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενός υπουργού, όμως το σκάνδαλο έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ενώ ο Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την πρόταση «εκβιαστικά μονόπλευρη». Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Φ. Κουβέλης. Ολοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ, για να μην κλείσει η υπόθεση. Αντίθετα, ο ΛΑΟΣ, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Ο Γ. Καρατζαφέρης, που στάθηκε αφορμή για να χρωματιστεί η συζήτηση από τον εμφύλιο στη δεξιά πολυκατοικία, κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι «τα κάνει πλακάκια με το ΠΑΣΟΚ» και ζήτησε να ψάξει η προκαταρκτική «τώρα για όλους και όλα, όχι επιλεκτικά». Φρόντισε, μάλιστα, να υποδαυλίσει τον εμφύλιο στο διαμέρισμα της Ν.Δ., αναδεικνύοντας την, καμουφλαρισμένη μεν, διαφοροποιημένη όμως θέση, από τους άλλους ομιλητές του κόμματος, του εισηγητή της Π. Καμμένου. «Είμαι υπέρ της εισήγησης του Π. Καμμένου. Οχι μόνο για Τσοχατζόπουλο αλλά και για ΚΥΣΕΑ, για όλους», είπε και προκάλεσε τη Ν.Δ. να καταθέσει στη διάρκεια της συζήτησης τη δική της πρόταση, ώστε να μην πάει «μόνο τον Ακη και να δίνει συχωροχάρτι σε όλους».

Ο Β. Βενιζέλος, που υπερασπίστηκε την κυβερνητική θέση μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη, χαρακτήρισε «θαραλλέο και υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ», το οποίο, όπως είπε, «προσδίδει τη διάσταση πολιτικού ήθους».

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στο κείμενο που μοίρασε, ήταν σκληρότερος από όσα είπε από το βήμα της Βουλής. Συνεργάτες του, ωστόσο, διευκρίνιζαν αργότερα ότι ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο, παραγράφους του οποίου παρέκαμψε εξαιτίας της ψυχολογικής φόρτισης που τον διακατείχε.

Στη διάρκεια της σχεδόν ωριαίας ομιλίας του, που παρακολούθησαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αρκετοί της αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός δεν έμοιαζε να απολογείται, καθώς:

Χαρακτήρισε «πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη την πρόταση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Σκοπός τους, είπε, είναι να στήσουν ένα Κολοσσαίο προκειμένου, με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Απέδωσε σε «σκευωρία που θα κάψει τους σκευωρούς» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που, «αντί να απαιτεί την πλήρη, ενιαία και συνολική διερεύνηση για όλα, μοιάζει με κατηγορητήριο για έναν, παντελώς αστήρικτο, που δεν βασίζεται σε ούτε ένα πραγματικό στοιχείο».

«Κάρφωσε» τον Β. Βενιζέλο και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της νομιμότητας, καταλληλότητας και επάρκειας της σύμβασης που υπεγράφη το 2000 το γεγονός ότι με τον ίδιο νόμο παραγγέλθηκαν τα δύο νέα υποβρύχια το 2010.

Δήλωσε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ρήτρες και επετέθη στη Ν.Δ., λέγοντας ότι φέρει τεράστια ευθύνη, διότι επί των ημερών της καταβλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος και δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, αλλά «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την απαλλάσσει, ενοχοποιώντας επιλεκτικά μόνο την αρχική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος». Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο όνομά του. Χαρακτήρισε μύθο το ότι οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ήταν μόνο του υπουργού Αμυνας και δήλωσε ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίαζε επί τρία χρόνια μέχρι να καταλήξει στην απόφαση.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, που προσπάθησε να πλαγιοκοπήσει τη Ν.Δ., την κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους ότι περιορίστηκε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση προκαταρκτικής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο των υποβρυχίων μόνο σε ό,τι αφορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι ανακάλυψε το σκάνδαλο σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια. «Η εκκίνηση έγινε επί Ακη, αλλά να ψάξουμε όλα και τους πάντες», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Τις φωτιές που άναψε ο Γ. Καρατζαφέρης στη «γαλάζια» πολυκατοικία έσπευσαν να σβήσουν με αλλεπάλληλες εφόδους στελέχη της Συγγρού, ενώ ο πρώην υπουργός Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας και εκ μέρους του προκατόχου του στο υπουργείο Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, «κάρφωσε» τον Γ. Καρατζαφέρη ότι βουλευτές του κόμματός του κατέθεταν ερωτήσεις και ο ίδιος τον εγκαλούσε γιατί δεν παραλάμβανε τορπίλες και υποβρύχια. Δείχνοντας δε ότι επικροτεί πλήρως τη γραμμή που τελικά επέλεξε το κόμμα του, δήλωσε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε εξεταστική και, αν προκύψουν στοιχεία, να πάμε σε προκαταρκτική». Με την πρότασή του συντάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να καταθέσει η Ν.Δ. στη διάρκεια της συζήτησης αίτηση για εξεταστική επιτροπή, ώστε να αποφασίσει η Βουλή, ταυτόχρονα με την προκαταρκτική, τη διερεύνηση της υπόθεσης από την αρχή ώς το τέλος.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ακόμα φτάσει στη Βουλή η δικογραφία, η Συγγρού είχε ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση για προκαταρκτική. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες -από στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας- η Ν.Δ. άλλαξε θέση μετά τη μελέτη της δικογραφίας, καθώς νομικοί του κόμματος εξέφρασαν την άποψη ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν προκαταρκτική επιτροπή και αρκέστηκε να δηλώσει ικανοποίηση από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Αλλο στέλεχος της Ν.Δ. εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι η στάση που επέλεξε είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συμφωνίας με την κυβέρνηση.
Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ από enet