Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Οι 14 «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση από την τρόικα

Δεκατέσσερις «κίτρινες κάρτες» δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας,που αποτελούν τον προπομπό των επικεφαλής του κλιμακίου που καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα.

Οι πιέσεις των απεσταλμένων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εστιάζονται κυρίως στα τέσσερα υπουργεία που εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Οι κίτρινες κάρτες που έχει ήδη μοιράσει η τρόικα και απαιτεί άμεση εφαρμογή των ....
υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο είναι:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1
Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας,με καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα.

2 Πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και εκπόνηση ειδικής μελέτης για το εργασιακό κόστος στη χώρα.

3 Περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους,ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει την τρόικα στο υπουργείο Υγείας.

4 Περικοπή επικουρικών συντάξεων νωρίτερα από την 1/1/2012 που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

1
Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ως το τέλος Ιουνίου.

2 Εξορθολογισμός δαπανών στα νοσοκομεία με δραστική περικοπή των προϋπολογισμών τους.

3 Αλλαγή του συστήματος προμηθειών για ιατρικά μηχανήματα και νοσοκομειακά υλικά. Η τρόικα υποστηρίζει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 1,5 δισ.ευρώ από τους τρεις τομείς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1
Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η τρόικα αναφέρει την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας,για την οποία παρ΄ ότι έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή της από το περασμένο φθινόπωρο,δεν έχει προχωρήσει ακόμη.

2 Βελτίωση των εσόδων με εκσυγχρονισμό φοροεισπρακτικού μηχανισμού και βελτίωση του μηχανισμού σύλληψης της φοροδιαφυγής. 3 Μεταφορά βασικών καταναλωτικών αγαθών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

4 Περικοπή αποδοχών στις ΔΕΚΟ.

5 Ταχύτερη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

1
Απελευθέρωση και του κλάδου των ταξί.Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έθεσε θέμα οργάνωσης της αγοράς των ταξί στα πρότυπα λειτουργίας αυτού σε άλλες χώρες,όπου ο αντίστοιχος κλάδος είναι οργανωμένος σε εταιρικά σχήματα.

2 Επιτάχυνση του προγράμματος μετατάξεων από επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται.
Από το ΒΗΜΑ