Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ξεχάστε τις εκλογές, πάμε για μέτρα

Ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως καθαρή εικόνα για τα «τελεσίγραφα» της τρόικας και έδωσε στους υπουργούς του τις ανάλογες εντολές.
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου είναι πια η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός με τον «μαραθώνιο» της Παρασκευής και των απανωτών συνεδριάσεων επιχείρησε να πείσει για την ανάγκη εκκίνησης «εδώ και τώρα» ενός Εθνικού Σχεδίου, με ορίζοντα μέχρι το 2015.

Ενός «Οδικού Χάρτη», που κατά τον πρωθυπουργό θα αποτελέσει ταυτόχρονα γέφυρα και πυξίδα όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για το άνοιγμα μιας ...
αναπτυξιακής ομπρέλας στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Πέρασαν αρκετά εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου ο πρωθυπουργός σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και κορυφαίους ηγέτες και παράγοντες άκουγε τα «μηνύματα» και προσπαθούσε «διασχίσει» το δύσβατο τοπίο στο εσωτερικό, όπου φούντωναν στο παρασκήνιο οι εκλογικοί ψίθυροι.

Την ίδια ώρα από την τρόικα και δη από την Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε να χτυπά ο «συναγερμός» για την αδυναμία της άμεσης εφαρμογής των... χιλιάδων νόμων που ψήφισε μέχρι τώρα η κυβερνητική παράταξη.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε εγκαίρως καθαρή εικόνα για τα «τελεσίγραφα» της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έγιναν πιο έντονα μετά τους πρώτους ελέγχους που πραγματοποίησε το κλιμάκιο των ελεγκτών στην Αθήνα. Αμέσως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κατ' ιδίαν συσκέψεις με τους υπουργούς, στις οποίες ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών. Το μήνυμα ήταν σαφές. «Ξεχάστε τις εκλογές, πάμε τώρα για σκληρά μέτρα».

Tο plan-b
Με φόντο τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, την οποία πάντως διέψευσε κατηγορηματικά, όπως και κάθε σενάριο (π.χ. τις εκλογές), ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το plan-b που συνοδεύει το μνημόνιο και την προϋπόθεση για την πυροδότηση αναπτυξιακής προοπτικής. Ακόμη και υπουργοί, στη συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής, δεν έκρυψαν ότι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του πλάνου από το οικονομικό επιτελείο, άνευ όμως σχολίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευθεία σύγκρουση.

«Προχωράω, ακούω, σημειώνω, αλλά προχωράω μπροστά - δεν πρόκειται να σταματήσω στη μέση του δρόμου», φέρεται ότι είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε στενό του συνεργάτη, ανάμεσα στις συνεδριάσεις της Παρασκευής.

Υπουργικό και Πολιτικό Συμβούλιο -στην αρχή και στο τέλος- και ανάμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασαν για το ίδιο θέμα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέβαλε για κάποιες ώρες το ταξίδι του για το ΔΝΤ, αλλά «πρόλαβε» να παρουσιάσει αναλυτικά στους υπουργούς το «μεσοπρόθεσμο» και το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων.

Οι συνάδελφοί του υπουργοί δεν προσήλθαν για αβλεπτί εγκρίσεις. Τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί, οι κ. Ρέππας, Παπουτσής, Ξενογιαννακοπούλου και Μπιρμπίλη, μίλησαν υπέρ της ύπαρξης ισχυρών δημόσιων πυλών στον τομέα και της ενέργειας, ενώ άλλοι, όπως ο Ευ. Βενιζέλος και οι κυρίες Διαμαντοπούλου και Κατσέλη, επεσήμαναν ουσιαστικά ότι είναι εξίσου επικόνδυνος ο δρόμος της καταστροφολογίας και του εξωραϊσμού της κατάστασης.

Ο υπουργός Αμυνας, εν τω μεταξύ, κατέθεσε «πλατφόρμα» για τον χειρισμό του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγραμματισμού, μιλώντας για τις «υστερήσεις στα δημόσια έσοδα του 2010» και προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει σαφής περιγραφή, δεν μπορεί να ξεκινήσει με... πειστικό σχέδιο η πορεία μέχρι το 2015.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε, δε, μεταξύ άλλων, να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες μέρες ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει «για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας» - αφήνοντας έτσι δηλητηριώδη βέλη προς την πλευρά του οικονομικού επιτελείου.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει ενημερώσει από κοντά και εγκαίρως τον πρωθυπουργό για το πακέτο των προτάσεών του, ενώ ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να κλείσει τον κύκλο των τετ α τετ με τους υπουργούς, καλώντας στο «φινάλε» τον υπουργό Αμυνας.

«Πράσινα» όργανα
Αναβρασμός στις τάξεις των βουλευτών

Οι υπουργοί πιο προσεκτικοί, οι βουλευτές λιγότερο, συνθέτουν πάντως για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ένα δύσκολο παζλ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Το «μεσοπρόθεσμο» σε «δόσεις» ως τακτική φαίνεται ότι διατηρεί αναπάντητα ερωτήματα - είτε αρκετοί προτείνουν γοργές και αποτελεσματικές αποφάσεις είτε άλλοι θέτουν στις συζητήσεις κόκκινες γραμμές. Ενα είναι σίγουρο για το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί το σύνολο των αναγκαίων παρεμβάσεων, ενώ από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα έχει γίνει το ραντεβού με την τρόικα στην Αθήνα (3-11) εν όψει της πέμπτης δόσης. Ο Γ. Φλωρίδης μιλώντας στην ΚΟ ζήτησε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, χαρακτηρίζοντας «φρούδες και έωλες» τις προτάσεις περί άλλου μείγματος... Ο Εκτ. Νασιώκας τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους «τώρα και κούρεμα», ενώ ο Ν. Σαλαγιάννης βλέπει ότι εξαντλείται η ανοχή της κοινωνίας. Στο Πολιτικό Συμβούλιο ο κ. Παναγιωτακόπουλος επιτέθηκε στο οικονομικό επιτελείο, η Τ. Αντωνίου μίλησε για το «μαρτύριο της σταγόνας» σχετικά με την κυβερνητική τακτική και σχεδόν όλοι άσκησαν κριτική για την κυβερνητική λειτουργία. «Μετά το Πάσχα τα σπουδαία» έλεγε αργότερα κυβερνητικό στέλεχος, μη αποκλείοντας ανασχηματισμό.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ από το ΕΘΝΟΣ