Σάββατο 30 Απριλίου 2011

«Φιλική» αναδιάρθρωση προτείνουν οι Γερμανοί

Υπέρ της “φιλικής” αναδιάρθρωσης εμφανίζεται σε δηλώσεις του ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στο “Βήμα”.

«Η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, ώστε να αισθανθεί κάποια ανακούφιση» επιμένει το μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης εξηγώντας ότι «τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν πολιτικά, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου, οι οποίες πληθαίνουν, ιδίως όταν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».

Ο Γερμανός οικονομολόγος στρέφει τα βέλη του κατά της ΕΚΤ και τονίζει ότι θα ....
πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η στάση της απέναντι στην αναδιάρθρωση.

Επιπλέον ο κ. Φέλντ αναλύει τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και αποκαθιστά την αλήθεια για τις επιπτώσεις που θα είχε στους πιστωτές ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 30%.

«Γεγονός είναι ότι μια επαναγορά κρατικών χρεογράφων στο 75% της ονομαστικής τους αξίας ισοδυναμεί με ένα 'κούρεμα' της τάξης του 25%. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για την Ελλάδα αν και η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος θα εξακολουθούσε να είναι πιεστική», σημειώνει.

Τέλος, εξηγεί ότι το στοιχείο που διαφοροποιεί μια ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση είναι ότι θα είναι η πρώτη που συμβαίνει μεταπολεμικά σε ανεπτυγμένη χώρα και στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης.
Από newpost