Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

«Οδικός χάρτης» με... μονόδρομο Μνημονίου

Για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει με θέμα τον «οδικό χάρτη 2012-15» εξόδου από την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε εξειδίκευση των μέτρων μετά το Πάσχα, διευκρινίζοντας ότι
θα πραγματοποιηθεί και δημόσια διαβούλευση ενώ υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τριετής προϋπολογισμός στη χώρα. .

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης  του "Οδικού χάρτη" για την έξοδο της χώρας  από την κρίση, προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών, ενώ επέρριψε για άλλη μια φορά ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στις προηγούμενες κυβερνήσεις της αντιπολίτευσης.
Τόνισε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν με αυστηρότητα και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι οι δαπάνες του κράτους να μειωθούν από 53% του ΑΕΠ το 2009 σε 44% το 2015 προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003. Οσον αφορά στα έσοδα, έθεσε στόχο αυτά να φτάσουν στο 43% του ΑΕΠ έως το 2015, στα επίπεδα δηλαδή του 2000, από 38% του ΑΕΠ που ήταν το 2009.
Προανήγγειλε ριζική αλλαγή του τρόπου απονομής των συντάξεων και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων το ταχύτερο δυνατό και έκανε λόγο για "κινητικότητα" των δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορους φορείς, καθώς όπως επισήμανε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του κράτους.
Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα, που θα καταστήσουν τη χώρα και πάλι ανταγωνιστική, θα εφαρμοσθούν χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος.
"Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος  της θητείας μας όταν θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός. Πάμε  να αλλάξουμε την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος" είπε ο ίδιος. Κάλεσε, τέλος, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν στο "μεγάλο εθνικό έργο που έχουμε μπροστά μας" και καταδίκασε τις βίαιες, όπως είπε, διαμαρτυρίες κατά κυβερνητικών στελεχών λέγοντας ότι "η βία και η ανομία δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία". 

Εντονες ήσαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Παπανδρέου: 

ΝΔ: «Εκτός τόπου και χρόνου» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
"Εκτός τόπου και χρόνου" και ως  "έκθεση ιδεών" χαρακτήρισε  την  ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Γιάννης Μιχελάκης προσθέτοντας πως "δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση αυτή έγινε την ημέρα της επετείου της βύθισης του Τιτανικού".

KKE: Oλο και πιο επικίνδυνη η κυβέρνηση
 
"Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Επαναλαμβάνει τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες, για να συγκαλύψει την ανείπωτη τραγωδία που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων με καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων και με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Καμιά ολιγωρία. Ο λαός να μην περιμένει τις λεπτομερειακές ανακοινώσεις. Λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία".
 
Γ. Καρατζαφέρης: "Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων"
 
"Άκουσα σήμερα για τον 'οδικό χάρτη' εξόδου από την κρίση. Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων: 23 δις που φεύγουν από την αγορά, την τσέπη των εργαζομένων. Μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και γινόμαστε το πιο ανάλγητο κράτος στην ΕΕ", υποστήριξε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
 
Αλ. Τσίπρας: Ξεπουλάει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας
 
«Η κυβέρνση κατεδαφίζει και ξεπουλάει τη χώρα σε τιμές ευκαιρίας, ως το 2015, υποθηκεύοντας το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντιδράσει και να αντισταθεί. Καλούμε την κυβέρνηση Παπανδρέου να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει: Να παραιτηθεί και να θέσει τις επιλογές και το έργο της στην κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βουδαπέστη για το Σύμφωνο για το Ευρώ.

Φωτ. Κουβέλης: Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό

Στο γκρεμό θα οδηγήσει την Ελλάδα ο "οδικός χάρτης" που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν δεν συνοδευτεί από μία σειρά προϋποθέσεων, υπογράμμισε ο  Φώτης Κουβέλης.

"Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό,  χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πρότεινε έκδοση ευρωομόλογου, μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.

Δημοκρατική Συμμαχία: Ευχολόγιο η ομιλία Παπανδρέου

"Χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση", για την έξοδο από την κρίση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με το κόμμα να εκτιμά ότι "η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί". Υποστηρίζει ότι "ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ευχολόγιο αντί ενός συγκεκριμένου σχεδίου [...] προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ".

Πεταλωτής: Ξεκομμένη από την πραγματικότητα η αντιπολίτευση

Τα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης -και ιδιαιτέρως της Νέας Δημοκρατίας- για την ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
"Εξακολουθούν να είναι τελείως ξεκομμένοι από την αλήθεια και την πραγματικότητα", υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι δίνει "ρεσιτάλ λαϊκισμού και αυτισμού".
enet