Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ξαναλλάζουμε γιατί ξαναβουλιάζουμε

Όση ώρα μιλούσε ο Πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μόνον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε το κεφάλι ψηλά. Οι υπόλοιποι υπουργοί, αμήχανοι, σκεφτικοί, με κάτω τα κεφάλια- η τηλεοπτική εικόνα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά αμείλικτη. Κουρασμένος και πιεσμένος και ο ίδιος. ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε την πολιτική που ακολούθησε κάνοντας λόγο για μεγάλα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς.

“Αλλάζουμε, αλλάζουμε, αλλάζουμε” ήταν το μότο που ακολούθησε καθ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Απέφυγε όμως να αναφερθεί ο ίδιος στην “ταμπακιέρα”- στα μέτρα που προτείνονται. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα μέτρα που οι υπουργοί είχαν λάβει γραπτώς, θα οριστικοποιηθούν ως ...
τις 15 Μαΐου μετά και από διαβούλευση.

“Πάμε να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος” ήταν η φράση με την οποία ο Γ. Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του. Και μόνον αυτό δείχνει ότι συνεχίζουμε να... αλλάζουμε, γιατί απλώς συνεχίζουμε να... βουλιάζουμε, ενώ τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν δεν απέδωσαν και ακολουθούν νέα, σκληρότερα, με μεγαλύτερο πολιτικό κόστος...

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του για το νέο οδικό χάρτη της χώρας, που όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά θα αποτελέσει τη λύση για έξοδο από την κρίση, αναφέρθηκε σε ένα νέο κοινωνικό κράτος με προτεραιότητα στον πολίτη.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόκειται για τον οδικό χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιστά αυτόν τον οδικό χάρτη μέχρι το 2013, χρονιά στην οποία λήγει η θητείας της.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτεταμένη αναφορά στο κυβερνητικό έργο και σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση στο 18μηνο της θητείας της μεταξύ των οποίων το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών που συνεχίζει να αποτελεί στόχο μαζί με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Εμείς, τόνισε, στη νοοτροπία του "άσ΄ το για αργότερα", απαντάμε με αποφάσεις και αλλαγές τώρα. Θέλουμε, πρόσθεσε, μια πατρίδα αυτόνομη, που κοιτά το μέλλον με σιγουριά και αυτή τη μάχη δίνουμε παρά τα απρόβλεπτα και τις όποιες αντιδράσεις από εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής τόνισε ότι έχει κατορθώσει πολλά σε δύο μέτωπα που είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας και η εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Πετύχαμε τόνισε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην ιστορία της χώρας αλλά και στην ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ανέφερε, υλοποιείται ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών.

Αναφορικά με το πρόβλημα του χρέους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το μεγάλο χρέος το αντιμετωπίζουμε αλλά το πρόβλημα είναι να λυθεί σε βάθος όχι με αναδιάρθρωση του ίδιου του χρέους αλλά με αναδιάρθρωση της χώρας και αυτό κάνουμε με τον οδικό χάρτη.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Γ. Παπανδρέου και στο τομεά των επενδύσεων, δηλώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας για τις αλλαγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο τομέα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο Ψηφιακό Σχολείο και τόνισε πως θα γίνει πλήρης ανασύνταξη σε σχολεία και Πανεπιστήμια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αλλαγές απαιτούν βάθος χρόνου, κόστος και υπομονή ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους πολίτες την αμέριστη συμπαράστασή τους.

"Πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές" δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η χρήση βίας δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα. Η αποστροφή του αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Αριστερά και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Οι πολιτικές μας θα φέρουν αποτέλεσμα και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού μας.  Όλοι καλούμαστε να κάνουμε τις αλλαγές άμεσα. Έτσι θα μειωθεί το χρέος. Έτσι θα μειωθεί το βάρος προς τον πολίτη. Θέλει επεξήγηση στον πολίτη. Να είμαστε κοντά του. Θέλει μάχη με όσους φέρνουν εμπόδια", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τα νέα μέτρα
Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής προβλέπει:

1. Μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015, με περικοπές στις ΔΕΚΟ.

2. Πώληση και αξιοποίηση φιλέτων της  δημόσιας περιουσίας και στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ

3. Αναπτυξιακές παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί η προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων.
4. Προστασία των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων με «αναδιανομή» επιδομάτων με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Εκτός όμως από τις γενικές πολιτικές αποφάσεις, υπάρχει και η… εξιδίκευση και επί του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχουν και οι περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περικοπές θα περιλαμβάνεται:

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 4,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3,5 δισ. ευρώ θα περικοπούν από τις ΔΕΚΟ.

Περικοπές 2,3 δισ. ευρώ από την άμυνα και άλλα τόσα από την υγεία.

Περικοπή των δικαιούχων των κοινωνικών επιδομάτων για εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ, περικοπή των φοροαπαλλαγών με προσδοκώμενο όφελος  9,2 δισ. ευρώ.

Και ακόμη, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ και επιβολή φόρου στα αναψυκτικά με στόχο 300 εκατ. ευρώ.
Από newpost