Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

"Ή ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο ή πάμε σε εκλογές"

«'Η με στηρίζετε και ψηφίζετε τα μέτρα, ή πάμε σε εκλογές». Με αυτό το δίλημμα, θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τη ρευστή κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του ο πρωθυπουργός, το ερχόμενο διάστημα, μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, άμεσα συνδεδεμένου με την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όταν εκμυστηρευόταν παραμονές του Πάσχα σε συνάδελφό του ότι μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, θα περάσουν ...'άσχημο εικοσαήμερο'. Στο τέλος αυτού άλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει από κοινού με εκείνο για τις αποκρατικοποιήσεις να κατατεθεί στη Βουλή, πλήρως εξειδικευμένο σε όλες του τις εκφάνσεις.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας διαπιστώσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, με κορυφαίους -συχνά αρμόδιους- υπουργούς να διαφωνούν επί της ουσίας ακόμα και ...
στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεως συγκεκριμένων ΔΕΚΟ ή τακτοποίησης των αυθαιρέτων για παράδειγμα, πράγματα που περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, είναι διατεθειμένος να τα 'παίξει όλα για όλα'. Στα μέσα Μαΐου θα παρουσιάσει αναλυτικά πια τα μέτρα ύψους 26 δις ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εντάσσοντάς τα στο περίφημο 'εθνικό σχέδιο' ή 'οδικό χάρτη' εξόδου από την κρίση και δίνοντάς τους έντονο αναπτυξιακό άρωμα.

Αν και εφόσον οι ενστάσεις επιμείνουν, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να θέσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενώπιον ενός νέου εκλογικού διλήμματος. Δεν θα διστάσει μάλιστα να προχωρήσει σε εκλογές ακόμα και πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και εφόσον πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, αλλά έχει απώλειες σε 'πράσινους' βουλευτές.

Εντωμεταξύ, και ως τις 15 Μαΐου, οπότε πρέπει να παρουσιάσει ολόκληρο το πρόγραμμα στους εκπροσώπους της τρόικα, θα ζητήσει πλήρως συντεταγμένη πορεία, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και μεταξύ των βουλευτών, ακόμα και αν χρειαστεί να δουλέψει, μόνο με όσους 'θέλουν την αλλαγή της Ελλάδας', όπως ο ίδιος την εννοεί. Τα σενάρια ανασχηματισμού άλλωστε δεν έχουν κοπάσει και παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό επίπεδο τοποθετούνται κατά το επικρατέστερο σενάριο χρονικά αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν αποκλείεται να έρθουν πολύ νωρίτερα.

Ρόλο κλειδί στον ανασχηματισμό αναμένεται να έχει ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, η μετακίνηση του οποίου θεωρείται βέβαιη, είτε προς την ανάληψη θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης με ρόλο 'συντονιστή' των οικονομικών υπουργείων, είτε αναλαμβάνοντας το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ή μέρος αυτού -σε περίπτωση που 'σπάσει'- συνεργαζόμενος πλήρως μαζί του. Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος θεωρούνται αμετακίνητοι, ενώ εντός κυβερνήσεως πιθανότατα σε άλλη θέση θα βρεθεί ο Δημήτρης Ρέππας και μόνο από 'καραμπόλα' η Άννα Διαμαντοπούλου. Ερωτηματικά παραμένουν για την συμμετοχή ή όχι στο νέο σχήμα, πρωτοκλασσάτων υπουργών που υπήρξαν προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού, όπως οι κ.κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη και Παύλος Γερουλάνος. Την ίδια στιγμή, ένα σαφώς μικρότερο σχήμα θεωρείται δεδομένο, με πολλούς υφυπουργούς να χάνουν τις θέσεις τους, ενώ διόλου απίθανη θεωρείται πλέον η κλήση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων να αναλάβουν κυβερνητικό ρόλο. Παρά το γεγονός πάντως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αρέσκεται να παίρνει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών του -όπως έκανε το καλοκαίρι στην Πάρο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι επανέλαβε κατά το τετραήμερο παραμονής του στην Ύδρα- τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει μπροστά του, καθιστούν επικρατέστερο το σενάριο τέτοιου είδους αλλαγών είτε τον Ιούνιο και μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είτε τον Σεπτέμβριο, μετά τη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας μία επανεκκίνηση.

Επιστρέφοντας πάντως από τις Πασχαλινές του διακοπές, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σειρά επαφών με τους υπουργούς του -ήδη πραγματοποιούνται παρόμοιες επαφές ανάμεσα σε υπουργούς και στενούς συνεργάτες της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού- ενώ προγραμματίζονται και τουλάχιστον μία ή δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνει. Δεν αποκλείεται ακόμα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη προγραμματίζεται ο διάλογος με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας.
Από iefimerida