Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

«Σοκ και δέος» κατά του Καντάφι

Επίθεση από αέρα και θάλασσα για να εξουδετερωθεί η αεράμυνα της Λιβύης
Η «Αυγή της Οδύσσειας» -η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης στον αραβικό κόσμο μετά την εισβολή στο Ιράκ- βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις εξαπολύουν ευρείας κλίμακας επίθεση από θαλάσσης και αέρος κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Στόχος να εφαρμοσθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ και να αναχαιτιστεί η προέλαση των καθεστωτικών δυνάμεων προς τη Βεγγάζη.

Τον πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος της Λιβύης έχουν, σύμφωνα με επιτελείς του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, καθοριστικός είναι και ο ρόλος των αμερικανών, καθώς πάνω από εκατό πύραυλοι Τόμαχοκ έχουν εκτοξευθεί από ....
πλοία των ΗΠΑ κατά των λιβυκών εγκαστάσεων αεράμυνας και επικοινωνίας, γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη δυτική πόλη Μιζουράτα. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, τα συστήματα αεράμυνας της Λιβύης «έχουν πληγεί καίρια» από τα πυραυλικά χτυπήματα.

Ο Καντάφι μίλησε δια τηλεφώνου στην κρατική τηλεόραση λέγοντας ότι ανήκει τις αποθήκες όπλων στον λαό προκειμένου «να οπλισθεί και να αμυνθεί». Είπε επίσης ότι η διεθνής επιχείρηση εναντίον του δεν έχει νομιμοποίηση και την χαρακτήρισε «αποικιοκρατική σταυροφορία που μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλης κλίμακας πόλεμο».

Η Γαλλία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις πραγματοποιώντας τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις αλλά και το πρώτο πλήγμα, βάλλοντας κατά στρατιωτικών οχημάτων, παρ’ ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί το συμμαχικό στρατηγείο που θα συντονίσει τις επιχειρήσεις,

Αεροσκάφη των ΗΠΑ, του Καναδά και της Δανίας έχουν ήδη φτάσει σε ιταλικές βάσεις. Η Γερμανία στηρίζει πολιτικά την επιχείρηση, αλλά δεν συνεισφέρει στρατιωτικά με τις δικές της δυνάμεις.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε μετά από τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον της Βεγγάζης, παραβιάζοντας βάναυσα την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει την Παρασκευή.

Η Γαλλία έστειλε δώδεκα μαχητικά τύπου Μιράζ και Ραφάλ προκειμένου να εποπτεύσουν τον εναέριο χώρο της Βεγγάζης και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Όποιο αεροσκάφος εισέρχεται σε αυτή τη ζώνη θα καταρρίπτεται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, η γαλλική αεροπορία εμποδίζει τις επιχειρήσεις των καθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. «Η αεροπορία μας θα αντισταθεί σε κάθε επιθετική κίνηση», είπε ο γάλλος πρόεδρος και διαβεβαίωσε ότι οι 22 συμμετέχοντες στη σύνοδο αποφάσισαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου ο Καντάφι να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα γαλλικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Saint-Dizier της ανατολικής Γαλλίας. Η αποστολή τους δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο, όπως είπε στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γ. Παπανδρέου: «Αποφασισμένη η διεθνής κοινότητα»
Για διάψευση του καθεστώτος της Λιβύης, που είχε κηρύξει κατάπαυση του πυρός, έκανε λόγο και ο Γιώργος Παπανδρέου, που συμμετείχε στις διαβουλέυσεις στο Παρίσι. Σε δήλωση του ο έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η σύνοδος έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.
»Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Κάμερον: «Ο Καντάφι προκάλεσε την επέμβαση»
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη στον Καντάφι. «Ο συνταγματάρχης Καντάφι προκάλεσε την επέμβαση. Είπεψέματαστηδιεθνήκοινότητα. Υποσχέθηκεκατάπαυσητουπυρός. Και αθέτησε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη λήξη της συνόδου στο Παρίσι, ενώ επεσήμανε ότι ο Λίβυος ηγέτης εξακολουθεί να ασκεί βία στον ίδιο του τον λαό. «Η ώρα της δράσης έφτασε. Επείγει να εφαρμόσουμε τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών και μπορούμε να αφήσουμε τη σφαγή αμάχων πολιτών να συνεχιστεί», δήλωσε ο Κάμερον και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και δυσκολίες. «Πάντα υπάρχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά είναι καλύτερο να αναλαμβάνεις δράση διακινδυνεύοντας, παρά να αδρανείς ενώπιον της σφαγής πολιτών από αυτόν τον δικτάτορα που αψηφά τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του».

Μερκελ: «Συμφωνούμε αλλά δεν συμμαχούμε...»
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συμμετείχε στη σύνοδο του Παρισιού, παρ’ ότι είχε από την αρχή εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ότι όλες οι διεθνείς δυνάμεις ομονοούν στο ότι πρέπει η βία να σταματήσει. Ωστόσο επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις.
Από τα ΝΕΑ