Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ο Φτωχός Λιάπης έπαιρνε ΕΚΑΣ. Να επιστρέψει τα χρήματα τώρα!!!

Επίδομα Κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) ελάμβανε ο Μιχάλης Λιάπης το 2008, ενώ ήταν υπουργός Πολιτισμού, όπως φαίνεται στη φορολογική του δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιάπης, στη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2009 αναφέρει ότι εισέπραξε «καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)» 6.434,49 ευρώ. Επίσης αναφέρεται το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης για ... 
το έτος 2008: «Άθροισμα καθαρών εισοδημάτων, που φορολογούνται με το ζ’ ψήφισμα (βουλευτές – δικαστές)»: 35.308,20 ευρώ (εκείνη την περίοδο οι βουλευτές φορολογούνταν μόνο για το μισό του βουλευτικού μισθού τους!).
Ο Λιάπης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα διότι την δήλωση την έκανε ο Φοροτεχνικός του.
Φτάνει πια. Τέλος οι δικαιολογίες. Να επιστρέψει σήμερα τα χρήματα.
Αμαν πια
Από το kafeneio

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Στη φορολογική δήλωσή του το 2009 δηλώνει ότι έλαβε… επίδομα 6.434,49 ευρώ.
Το Επίδομα Κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτό, που εισπράττουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους, δηλώνει ότι έλαβε το 2008 ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης! Απίστευτη μεν ιστορία, αληθινή δε, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση, που υπέβαλλε ο κ. Λιάπης για το οικονομικό έτος 2009 στη ΔΟΥ Κηφισιάς.

Συγκεκριμένα και όπως αποκαλύπτει το «opinionpost» στη φορολογική του δήλωση ο κ. Λιάπης αναφέρει ότι εισέπραξε «καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)» 6.434,49 ευρώ. Κατά μία ειρωνική σύμπτωση ακριβώς στην παρακάτω γραμμή της δήλωσης αναφέρεται το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης για το έτος 2008: «Άθροισμα καθαρών εισοδημάτων, που φορολογούνται με το ζ’ ψήφισμα (βουλευτές – δικαστές)»: 35.308,20 ευρώ! Το ποσό φαίνεται μικρό, αφού η βουλευτική αποζημίωση ήταν υψηλότερη, όμως την περίοδο εκείνη οι βουλευτές φορολογούνταν μόνο για το μισό του βουλευτικού μισθού τους.

Είναι αξιοπερίεργο πώς ο κ. Λιάπης εισέπραττε – τουλάχιστον για εκείνη τη χρονιά – το ΕΚΑΣ. Και είναι αξιοσημείωτο γιατί δεν ήταν μόνο υπουργός και βουλευτής, αλλά είχε κι άλλα εισοδήματα. Άρα δεν μπορούσε να εμπίπτει σε καμία από τις κοινωνικές κατηγορίες, που δικαιούνται το ΕΚΑΣ. Αν και ελάχιστη σημασία έχει αν διέθετε κι άλλα εισοδήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι από «μισθούς, ημερομίσθια κτλ» δηλώνει εισοδήματα 13.740,96 ευρώ, ενώ από «επικουρικές συντάξεις, μερίσματα κτλ» δηλώνει 17.584,59 ευρώ! Ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών δηλώνει 27.400 ευρώ!

Αναφέρεται επίσης ένα ποσό 70.000 ευρώ που προέρχεται από «διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος, δάνεια, δωρεές κλπ».

Είναι λοιπόν ένα ζήτημα πώς έγινε δεκτή και πώς εκκαθαρίστηκε μία δήλωση, στην οποία, ενώ περιέχονται τόσο υψηλά εισοδήματα από διάφορες δραστηριότητες, υπάρχει και εισόδημα από ΕΚΑΣ.
Στη δήλωση του κ. Λιάπη αναφέρεται μάλιστα και η πισίνα, που διαθέτει, ως τεκμήριο. «Τεκμαρτή δαπάνη για δεξαμενές κολύμβησης 11.600 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά η δήλωση.

Ακόμη δηλαδή κι αν δεν ήταν ο υπουργός Μιχάλης Λιάπης και ήταν ένα άλλος κοινός θνητός και όχι δημόσιο πρόσωπο, η φορολογική αυτή δήλωση εκθέτει όλο τον κρατικό φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον επιφανείς υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ και ένα μέλος της οικογένειας Καραμανλή, αφήνει εμβρόντητο κάθε ανυποψίαστο πολίτη, που διαπιστώνει μέρα με την ημέρα και ενώ η οικονομική κρίση μαστίζει όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, το μέγεθος της διαφθοράς στην πολιτική ζωή και το αδιανόητα χαμηλό επίπεδο του πολιτικού προσωπικού, που καθόρισε τη μοίρα της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Προκύπτει φυσικά και θέμα ελέγχου των αρμοδίων υπαλλήλων, που χειρίστηκαν τη φορολογική δήλωση.