Δεν υπάρχει «ανώδυνη» πυρηνική ενέργεια, ακόμα και όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -που κάποιοι έσπευσαν να τη βαφτίσουν «πράσινη», όπως ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς-, όσο υπάρχει ο αξεπέραστος-απρόβλεπτος παράγοντας φύση.
Μετά τη συνωμοσία των θεών και τη βιβλική καταστροφή που βιώνει η Ιαπωνία, ήρθε ένας ακόμα άγγελος ολέθρου, μεταμορφωμένος σε ραδιενέργεια, για να μας υπενθυμίσει: Η πυρηνική ενέργεια, ακόμα και για «ειρηνικούς σκοπούς», είναι μια ωρολογιακή βόμβα που, όσο κι αν «τελειοποιούνται» οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, ουδείς μετά βεβαιότητος μπορεί να ...
προβλέψει αυτή τη μία φορά που θα συμβεί το μοιραίο, ποιες θα είναι οι συνέπειες.
προβλέψει αυτή τη μία φορά που θα συμβεί το μοιραίο, ποιες θα είναι οι συνέπειες.
Το Τσερνομπίλ «θερίζει» ακόμα, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά: εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 60.000, ενώ άλλοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι ξεπερνούν τους 150.000 τόνους τα τοξικά απόβλητα από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων -τα οποία έχουν «διαχυθεί» (θαφτεί;)-, αφού πρόκειται για σωρευτικό αποτέλεσμα διαφορετικών χωρών.
Ο Τάκης Γρηγορίου από την Greenpeace, επικαλούμενος την ΙΑΕΑ, μας είπε: Από την εποχή του Τσερνομπίλ τα περιστατικά που σχετίζονται με σημαντική διαρροή ραδιενέργειας υπερβαίνουν τα 800, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Επισήμως, εκτός από το Τσερνομπίλ, περιστατικό το οποίο στην ειδική κλίμακα της ΙΑΕΑ είναι στο ανώτατο όριο, δηλαδή το επτά, περιλαμβάνονται: 4 περιστατικά επιπέδου 4 σε Ιαπωνία, Ινδία, Βέλγιο και Αίγυπτο, 31 περιστατικά επιπέδου 3, εκ των οποίων 12 σε πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 19 χώρες, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία κ.ά.
Ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι: Φόρσμαρκ, Σουηδία, Ιούλιος 2006, Ντέιβιντ Μπες, ΗΠΑ, Μάρτιος 2002, Τοκάι, Ιαπωνία, Σεπτέμβριος 1999, Κοζλοντούι, Βουλγαρία, Μάρτιος 2006, Καζιβαζάκι-Καρίβα, Ιαπωνία, Ιούλιος 2007.
«Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ιαπωνίας που εκτός από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι αντιμετωπίζει και μια μεγάλη πυρηνική απειλή. Η πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικότερα όταν μιλάμε για σεισμογενείς περιοχές. Είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο ελληνικός λαός, σοφά, στη συντριπτική του πλειονότητα, είναι ενάντια στη χρήση της για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου επισημαίνοντας: «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη, πανάκριβη και εντελώς αχρείαστη για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Αποτελεί επίσης εμπόδιο για να φτάσουμε στο όραμα 100% καθαρή ενέργεια ώς το 2050, για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους».
Ας μη λησμονούμε επίσης ότι είμαστε περικυκλωμένοι από (κυρίως) απαρχαιωμένους αντιδραστήρες, ενώ υπάρχουν σκέψεις για κατασκευή ακόμα και στο Ακουγιού στην Τουρκία, όπου βρίσκεται το «ρήγμα της Ανατολίας». Το πάθημα κάποτε πρέπει να μας γίνεται μάθημα, γιατί αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου