Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι υπουργοί που κουράστηκαν...

Aντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια και τις πιέσεις της τρόικας, δηλώνουν εξαντλημένοι σε ένα κρίσιμο σημείο για την κυβέρνηση
«Εχω σταματήσει τις κοινωνικές εξόδους γιατί δεν αντέχω να απολογούμαι στους φίλους μου για το μνημόνιο».
Η εξομολόγηση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους μοιάζει να υπερβαίνει το προσωπικό άχθος του συγκεκριμένου προσώπου. Υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την κόπωση ολόκληρης της κυβέρνησης. Το φορτίο του μνημονίου έχει αρχίσει να βαραίνει στους ώμους των υπουργών και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία αυξάνουν την πίεση και τον εκνευρισμό τους.
 
«Η κούραση είναι και θέμα κλίματος» σχολιάζει παλαιός υπουργός. «Πάντως αν κοιτάξουμε πίσω θα μείνουμε στήλη άλατος. Πρέπει απαραιτήτως να πάμε μπροστά» προειδοποιεί. Αυτό είναι μια κουβέντα. Η πορεία προς τα εμπρός σημαίνει νέα μέτρα και ήδη με όσα έχουν ληφθεί η δυσαρέσκεια της κοινωνίας έχει χτυπήσει κόκκινο.
Ολο και λιγότεροι πολιτικοί κυκλοφορούν δημοσίως, φοβούμενοι τις αποδοκιμασίες από τους πολίτες ή ακόμη και τον προπηλακισμό. Υπουργοί και βουλευτές προτιμούν να μιλούν είτε σε κλειστά είτε σε προστατευμένα κομματικά ακροατήρια.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η 11η Φεβρουαρίου, η ημέρα δηλαδή που μίλησε η τρόικα για τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ...
δημόσιας περιουσίας, αποδεικνύεται μοιραία για την κυβέρνηση. «Προκλήθηκε ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης μας με την κοινωνία» εκτιμούν.

Στα όρια και στο «κόκκινο»
Η κυβέρνηση έφθασε ως εδώ με κόπο αλλά και με ψυχικό καταναγκασμό. Οι υπουργοί σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ομολογούν ότι δεν κοιμούνται, ότι αισθάνονται σωματική εξάντληση, ότι η σχέση με την οικογένειά τους έχει διαταραχθεί. Οσο δεν διορθώνονται οι συντονιστικές αδυναμίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια δεν καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα, όλοι μετατρέπονται σταδιακά σε αρνητικούς πρωταγωνιστές.
Το ενδεχόμενο των εκλογών, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, δεν φεύγει από το μυαλό των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, με αποτέλεσμα να διατηρούν ζεστούς τους μηχανισμούς τους και να μη σπεύδουν να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς πολιτικές. Σε μια στιγμή που, όπως παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , το πρόγραμμα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, που το «μνημόνιο 4» και το πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2015 προκαλούν ρίγη στους υπουργούς, όλο και πιο έντονα τίθεται το ερώτημα: Θα αντέξει η κυβέρνηση την κοινωνική και πολιτική πίεση που ασκείται πάνω της;

Υπουργοί -μάνατζερ
Στα υπουργικά γραφεία αποτελεί κοινό μυστικό ότι αρκετοί γενικοί γραμματείς του open.gov δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους. Ορισμένοι υπουργοί διοικούν μια ξεχαρβαλωμένη δημόσια διοίκηση με παλαιοκομματικές συνταγές και όχι με τη λογική του υπουργού-μάνατζερ που απαιτεί το μνημόνιο. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η κούραση των υπουργών επηρεάζει και εμάς. Δεν υπάρχει ξεκούραστος και αποδοτικός γενικός γραμματέας με κουρασμένο υπουργό» παρατηρεί γενικός γραμματέας σε υπουργείο με βαρύ μνημονιακό φορτίο.
Επιπλέον δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση στους διοικητές των οργανισμών, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ, παρά την υστέρηση στα έσοδα και την προσδοκία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτά είναι βαθύτερα προβλήματα, τα οποία αναγνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να σφίξει τα λουριά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς ως το τέλος του Μαρτίου και έπειτα αναλόγως του κλίματος θα λάβει τις αποφάσεις του για περαιτέρω κινήσεις. Το γραφείο της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη έχει μετατραπεί σε ουδέτερη ζώνη όπου καθημερινώς επιλύονται ενδοκυβερνητικές διαφορές, πολλές από τις οποίες κρύβουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας, ώστε να μη διαχέεται ένα κλίμα διάλυσης και ασυντόνιστης κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή το προσεχές διάστημα να πέσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη, μήπως και αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.
 
Από tovima