Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Οι… «κοπρίτες» του Θόδωρου Πάγκαλου!

Αρχιτέκτων, δικηγόρος και φιλόλογος χωρίς διδακτορικό οι προσληφθέντες
Πολλά είναι αλήθεια πως ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες από τον «ανεξέλεγκτο» αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ανέκαθεν δεν ζύγιζε και πάρα πολύ τις κουβέντες του.

Κι ενώ ο γνωστός πολιτικός μιλούσε για τα «ρουσφέτια» και τους «κοπρίτες» του Δημόσιου τομέα, το «protothema.gr» αποκαλύπτει σήμερα τρεις διορισμούς που όλως περιέργως πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο παρά πέντε των ...
δημοτικών και περιφερειακών εκλογών (μέσα σε 4 ημέρες έγιναν όλοι), όπου υποψήφια ήταν η σύζυγος του κ. Χριστοφάκη.

Διορισμούς ανθρώπων που σύμφωνα με πληροφορίες μας οικογενειακά διατηρούν σχέσεις με την περιοχή ενδιαφέροντος της συζύγου του και που βάσει των στοιχείων που παραθέτουμε καμία σχέση δεν φαίνεται να έχουν με την αντιπροεδρία της κυβερνήσεων, τουλάχιστον ως προς το αντικείμενο και τις σπουδές τους.

Καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας

Πιο συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο κ. Πάγκαλος στις 8/10/2010 με αρ. πρωτοκόλλου 2796 διορίζει στο γραφείο του την κ. Φωτεινή Σιαφάκα. Θα περίμενε κανείς πως η εν λόγω κυρία θα είχε κάποιο διδακτορικό ή θα είχε σχέση με την διακυβέρνηση σε αντικείμενο τουλάχιστον σπουδών. Η κ. Σιαφάκα όμως όπως το έγγραφο του διορισμού της γράφει είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας. Τι δουλειά λοιπόν έχει μια καθηγήτρια ως μετακλητή υπάλληλος; Μήπως έχει γραμματειακές ικανότητες τις οποίες και έμαθε κατά τη διάρκεια των φιλολογικών της σπουδών;

Αρχιτέκτονας

Μια δεύτερη περίεργη τοποθέτηση στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβερνήσεων αφορά τον διορισμό στις 4/10/2010 με αρ. πρωτοκόλλου 2726 ως ειδικής συνεργάτη της αρχιτέκτονος κ.Αλκηστης Παρασκευής Ρόδη, η οποία κατέλαβε θέση Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με διδακτορικό δίπλωμα. Τι δουλειά όμως έχει στην εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης μια αρχιτέκτων; Μήπως η καταλληλότερη θέση γι’ αυτήν θα ήταν στο υπουργείο Υποδομών ή ακόμα καλύτερα στο γραφείο της ώστε να μην την πληρώνουμε εμείς ως φορολογούμενοι πολίτες; Σε κάθε περίπτωση σε ένα αμιγώς «πολιτικό γραφείο» όπως είναι αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης η εν λόγω τοποθέτηση της κ. Ρόδη προκαλεί το ενδιαφέρον.

Δικηγόρος

Τέλος ο κ. Πάγκαλος τρεις ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 7/10/2010 τοποθέτησε μια ακόμη «κοπρίτισσα» - συγγνώμη, δημόσια υπάλληλο θέλαμε να πούμε, αλλά οι ορισμοί που ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος δίνει, μας μπέρδεψαν. Πρόκειται για τη δικηγόρο (χωρίς διδακτορικό δίπλωμα παρακαλώ) κα. Γεωργία Γκέργκη σε θέση Ειδικού Συνεργάτη. Τώρα για ποιο λόγο τόσες εκατοντάδες δικηγόρων με διδακτορικά και διατριβές δεν χωράνε στο μεγάλο γραφείο του αντιπροέδρου και βρήκε χώρο μια άγνωστη στον δικηγορικό κόσμο κι άνευ διδακτορικού δικηγόρος είναι ένα ερώτημα στο οποίο καλό θα ήταν ο λαλίσττος κ. Πάγκαλος να μας απαντήσει.

Για μια ακόμη φορά έκανε του κεφαλιού του

Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο κ. Πάγκαλος κατ’ εξαίρεση της εντολής που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε δώσει να μην υπάρξει κύμα προσλήψεων πριν τις δημοτικές εκλογές, έκανε για μια ακόμη φορά του «κεφαλιού» του χωρίς να υπολογίζει κόστος και συνέπειες.

Δαπάνες 821.000 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί και η κατανομή πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2011 για το γραφείο του κ. Πάγκαλου. Παρακολουθούμε λοιπόν πως ήδη έχουν εγκριθεί μεγάλα ποσά για «κίνητρα απόδοσης» (τι ακριβώς σημαίνει αυτό;) 31.000 ευρώ μόνο για γραφική ύλη, 26.475 ευρώ για εξοπλισμούς υπολογιστών και 12.350 ευρώ για εξοπλισμούς νέων επίπλων. Κι όλα αυτά για μια αντιπροεδρία που ούτως ή άλλως στα τέλη του 2009 είχε εξοπλιστεί από την αρχή με οτιδήποτε τελειότερο και πιο νέο τεχνολογικά υπήρχε. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δαπανών αυτών – εξαιρείται η μισθοδοσία που είναι εξίσου βαριά – αγγίζει τις 821.000 ευρώ.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου από το Πρώτο Θέμα