Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

"Ιός" απεργιών χτυπά την Υγεία

Τη σκυτάλη από τους φαρμακοποιούς παίρνουν οι γιατροί του ΙΚΑ για το διάστημα από 1 έως 4 Φεβρουαρίου. Με το «σταγονόμετρο» θα κάνουν εφημερίες οι νοσοκομειακοί της Αττικής.
Σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής κάθε ειδικευμένος γιατρός θα κάνει έως πέντε εφημερίες τον μήνα και οι ειδικευόμενοι έως έξι
Μέτωπο κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχηματίζουν και οι γιατροί. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους φαρμακοποιούς, οι γιατροί του ΙΚΑ προχωρούν από την ερχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις. Οι νοσοκομειακοί της Αττικής θα κάνουν εφημερίες με το «σταγονόμετρο», ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί προσφεύγουν στα ...
ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεκδικώντας ποσά - μαμούθ που τους οφείλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Σωτήρης Ρηγάκης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) κ. Βαρνάβα Ανεμοδουρά και οι πρόεδροι έντεκα ακόμη επαγγελματικών ιατρικών συλλόγων. Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, εκτιμώντας ότι υποβαθμίζει την παρεχόμενη περίθαλψη στους Ελληνες πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΕΣΥΠΙΚΑ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες (από 1 έως 4 Φεβρουαρίου). Κατήγγειλε ότι η λειτουργική συνένωση των κλάδων Υγείας των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ θα υποβαθμίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους γιατρούς:

Ο κλάδος Υγείας του ΙΚΑ -είπε- έχει σήμερα έλλειμμα 800 εκατομμύρια, με το κράτος να του οφείλει 800 με 900 εκατομμύρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα Ταμεία που συμμετέχουν. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η ενοποίηση αδύναμων Ταμείων θα οδηγήσει σε ένα αδύναμο Ταμείο.

Απολαβές
Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος ανέφερε ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργείται η συλλογική σύμβαση των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι καλούνται να εργάζονται όλη τη μέρα με πενιχρές απολαβές:

«Επιστρέφουμε στο νόμιμο ωράριο, που προβλέπεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Κάθε ειδικευμένος γιατρός θα κάνει έως πέντε εφημερίες τον μήνα και οι ειδικευόμενοι έως έξι». Αν υλοποιηθεί η απειλή, αρκετά νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς από τα μέσα κάθε μήνα.

Οι γιατροί πραγματοποιούν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη αύριο το πρωί, στο ξενοδοχείο «Πρέζιντεντ», όπου θα γίνει και ενημέρωση, και η δεύτερη στις 10 το πρωί της Τρίτης, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Καθυστερήσεις έως και 24 μήνες
Οφειλές 1 δισ. ευρώ από τα Ταμεία στα συμβεβλημένα εργαστήρια

Στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα συμβεβλημένα ιατρικά εργαστήρια. Ο πρόεδρος των εργαστηριακών γιατρών, κ. Λεωνίδας Αναγνώστου, κατήγγειλε χθες ότι η καθυστέρηση εξόφλησης φτάνει και τους 24 μήνες για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, τους 16 μήνες για τον ΟΠΑΔ, τον έναν χρόνο για το ΤΣΑΥ και τους δέκα μήνες για τον ΟΑΕΕ. Για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Βιοπαθολόγων, κ. Ανάργυρος Πλακιώτης. Για εκκρεμότητα στη ρύθμιση με ομόλογα των χρεών 2007 έως 2009 κάνει λόγο η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ). Οι προμηθευτές σημειώνουν ότι το 40% μένει ανεξόφλητο.