Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επιχειρησιακές συμβάσεις με αιχμαλώτους

ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΣΟΥΣ (ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ Ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ) ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Με συμβιβασμό ο οποίος αφήνει περιθώρια μη καθολικής ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών διευθετήθηκε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα και της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.
Τα πήραν όλα και -ακόμα δεν- έφυγαν
Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι οι επιχειρησιακές θα κατισχύουν των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών «χωρίς αχρείαστους περιορισμούς». Ουσιαστικά η τρόικα λέει στην κυβέρνηση «βάλτε κάποιες προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές, αλλά μην κάνετε ...
το όλο σύστημα γραφειοκρατικό και εντελώς αποτρεπτικό για διαφοροποίηση των αμοιβών κάτω των κλαδικών».

Η κυβέρνηση, διά της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, ήθελε την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων με προϋποθέσεις, ενώ η τρόικα ήθελε οριζόντια εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και το βύθισμα των αποδοχών κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνάπτει η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς και αφορά τις αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών.

Στο κάτω κάτω 740 ευρώ
Τελικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η αναθεώρηση του Μνημονίου αφήνει περιθώρια για περιορισμούς στην ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων. Αρκεί αυτοί να μην είναι υπερβολικοί. Σε κάθε περίπτωση η νέα αναθεώρηση προβλέπει διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων και των... λογικών περιορισμών με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ και εργοδότες) πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου από την υπουργό Εργασίας.

Σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι δεν καταργείται το κατώφλι της σύμβασης της ΓΣΕΕ, δηλαδή οι αμοιβές δεν μπορούν να υποχωρούν κάτω από τα 740 ευρώ. Αντιθέτως η τρόικα δεν δέχθηκε την επέκταση των συμβάσεων και στα μη μέλη των σωματείων (εργαζομένους και εργοδότες). Σε σημείο που όποιος δεν είναι μέλος του οικείου σωματείου δεν θα παίρνει τις αυξήσεις που συνομολογούνται με συλλογικές συμβάσεις. Ρύθμιση που μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για τα συνδικάτα (υπέρ της συνδικαλιστικής πυκνότητας), αλλά διαλυτική για τις οργανώσεις των εργοδοτών. Αρα ούτε η ΓΣΕΕ θα διαθέτει συνομιλητή.

Καταγγέλλει συμφέροντα
Αυτή η ακαμψία της τρόικας στο ζήτημα της (μη) επέκτασης των συμβάσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ και των Εμπόρων. Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Δ. Ασημακόπουλος μιλώντας στην «Ε» έκανε λόγο για «βόμβα μεγατόνων στις συλλογικές διαδικασίες που θα φέρει τον νόμο της ζούγκλας στην αγορά», ενώ έκανε λόγο για «καπρίτσιο της τρόικας και επιχειρηματικών συμφερόντων». Μάλιστα αργά χθες το βράδυ απευθύνθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο ζητώντας αναθεώρηση της ρύθμισης.

Πάντως, και παρά τις ακρότητες που διατηρήθηκαν, στη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου άνοιξε η διαδικασία λείανσης των εργασιακών έναντι των αρχικών προβλέψεων (Μάιος) και της πρώτης αναθεώρησης (του Αυγούστου). Κάτι που δικαιώνει όσους επιμένουν ότι «ακόμη και μια σκληρή δανειακή σύμβαση μπορεί να αναθεωρηθεί εν μέρει».

«Οι ρήτρες που περιέχονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο εκθεμελιώνουν πλήρως το σύστημα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων», είχε πει νωρίτερα, και ενόσω διαρκούσαν οι παρασκηνιακές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Εκκληση στην «κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να αντιδράσουν στα παραγγέλματα των τραπεζιτών και της τρόικας και να μην προχωρήσουν σε ισοπεδωτικές αντεργατικές ρυθμίσεις», έκανε η ΟΤΟΕ. *

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόκκινη γραμμή η Εθνική Συλλογική Σύμβαση
Την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον κατώτατο μισθό υπερασπίζεται η Ν.Δ. «Η «Μνημονιομαχία» που αναδύεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υποκρύπτει επικοινωνιακή σκοπιμότητα, με τους υπουργούς της να υποδύονται ρόλους καλού και κακού», δήλωσε ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτσης.
«Το μείζον πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι η υπερίσχυση ή όχι των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους και απασχολούν λίγους εργαζόμενους» τόνισε. «Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν μπορούν να έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις (περίπου το 98,5% των επιχειρήσεων που απασχολούν κάτω από 50 άτομα). Επομένως, η κυβέρνηση θέτει λάθος ερωτήματα και αναζητά στρεβλές απαντήσεις. Η δυνατότητα που δίνει το Μνημόνιο, να αποκλίνουν οι αμοιβές ακόμη και από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, που καλούνται σήμερα οι Ελληνες εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν».

ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χάρτινα εμπόδια
Κάνοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «θα τα βρει» με τους εκπροσώπους της τρόικας, η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις θέσεις που διατύπωσε η Λούκα Κατσέλη, είπε ότι η υπουργός Εργασίας «έχει αυταπάτες».
Σύμφωνα με τη γ.γ. του ΚΚΕ «η κ. Κατσέλη έχει αυταπάτες ότι εάν βάλει ένα χαρτονένιο εμπόδιο στις συλλογικές συμβάσεις μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που από τη φύση τους οδηγούν τα μνημόνια της τρόικας».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Προετοιμάζουν μισθούς Κίνας»

«Επιστροφή στον Μεσαίωνα», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. «Με δυο λόγια, σημαίνει περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία», είπε και πρόσθεσε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εμπίπτουν στο εθνικό δίκαιο και δεν έχει καμιά δικαιοδοσία η τρόικα και το Μνημόνιο.
Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει τι μέλλον θέλει, τι μέλλον προετοιμάζει για τους εργαζόμενους της χώρας». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προετοιμάζει μέλλον μισθών Κίνας και ανεργίας που δεν έχει ξανασυναντήσει η χώρα μας».

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ