Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επιμένουν οι ναυτεργάτες, παρά την επιστράτευση

Τη συνέχιση της απεργίας της αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία παρά την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών που ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.
Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, που συγκεντρώθηκε και συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου "Κρήτη", αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού αποφάσισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά. Το μεσημέρι, η ΠΝΟ, είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας ...

μέχρι τις έξι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ανακοινώνοντας την απόφαση για πολιτική επιστράτευση, ο Γ. Διαμαντίδης έκανε λόγο για αδιαλλαξία των δύο πλευρών, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο με το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ.Χαλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κ.Βεντούρη. Όπως τόνισε ζήτησε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων για 3 ημέρες, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.

Υποστήριξε δε, ότι "η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας επανειλημμένα μεταξύ των δυο κοινωνικών εταίρων, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της" και αποφάσισε την επιστράτευση για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες στον Πειραιά, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες.

Διαφωνεί με την επιστράτευση η Ν.Δ.
"Θέατρο του παραλόγου" χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τους απεργούς ναυτεργάτες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο ίδιος κατηγόρησε το "ΠΑΣΟΚ για ανακολουθία λόγων και έργων", υποστηρίζοντας ότι "υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων".

"Σημειώνεται ότι, πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως “αυταρχική ενέργεια”.", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ..

ΚΚΕ: Επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια
"Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών", σχολίασε το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Περισσού, υποστήριξε ότι "αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο".

Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και κάλεσε "όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ)".

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος
"Η κυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους.", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

"Ανομολόγητος αλλά προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να φέρει στο προσκήνιο τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας στην «κινεζοποίηση» τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων", πρόσθεσε.
Από enet