Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Επί ποδός... πολέμου δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί και φοιτητές

Άλλος ένας «θερμός» χειμώνας για την Παιδεία
Ένας ακόμη «θερμός» χειμώνας για την Παιδεία φαίνεται πως θα είναι ο φετινός. Και αυτό γιατί, την ώρα που οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες αλλαγές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι δάσκαλοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στα πανεπιστήμια, «αναβρασμό» προκαλεί η καθυστέρηση, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, να δώσει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά την Παρασκευή στο Ρέθυμνο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία θεωρητικά έχει ως αντικείμενο συζήτησης...
τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήδη διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο, ενώ η Σύγκλητος, σε απόφασή της, σημειώνει πως το ΕΜΠ «θεωρεί προσχηματικό το διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Οι περισσότεροι πρυτάνεις και καθηγητές των Ιδρυμάτων αντιδρούν στην προοπτική να μπουν στη διοίκηση πρόσωπα εξωπανεπιστημιακά, ενώ θεωρούν πως είναι αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο, αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, που εγγυάται τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Πρυτάνεις επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται δραματικά οι επιδοτήσεις στα Ιδρύματα, ενώ υποστηρίζουν ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των Ιδρυμάτων απαξιώνεται και ταπεινώνεται, αναμένουν δε, περαιτέρω συρρίκνωση των χρηματοδοτήσεων, κάτι που, όπως λένε, «θα προλειάνει το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με ολέθριες επιπτώσεις».

Όπως σημειώνει η Σύγκλητος του ΕΜΠ, «επιπλέον, το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου είναι προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του». Την ίδια ώρα, οι φοιτητές, και μάλιστα με πρώτη αντίδραση από την ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας, ενώ ήδη έξι τμήματα του ΕΜΠ και ένα του Πανεπιστημίου Αθηνών τελούν υπό κατάληψη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ πανεπιστημιακός, «εν όψει και του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Απειλή κινητοποιήσεων και από τους δασκάλους
Τα προβλήματα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν σταματούν εδώ. Σε δηλώσεις του από τα Χανιά, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπράτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί είναι σήμερα οι λιγότερο αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και ότι ο κλάδος δεν θα δεχτεί άλλες περικοπές στις αποδοχές του.

«Καταστήσαμε σαφές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και στην κυβέρνηση συνολικά, ότι οι δάσκαλοι είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσομε έναν αγώνα, όπως το 2006, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να περικόψει έστω και κατά ένα ευρώ τις αποδοχές μας επιπλέον. Προσδοκούμε σε ένα δίκαιο, νέο, ενιαίο μισθολόγιο, όπου υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα θα έχουν ίδιες αμοιβές» σημείωσε ο κ. Μπράτης.

Περιμένοντας τις... προσλήψεις
Και, σαν να μην έφτανα όλα αυτά, ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές που επιθυμούν να διδαχθούν Ισπανικά ή Ιταλικά, ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα γυμνάσια ή ως μάθημα ή γλώσσα επιλογής στα λύκεια, έχουν χάσει αρκετές διδακτικές ώρες, περιμένοντας καθηγητές που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί. Αυτό καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζεται η «απαράδεκτη τη στάση του υπουργείου Παιδείας» και απαιτείται «να καλυφθούν γενικότερα, άμεσα, όλα τα κενά στα σχολεία».

Δάσκαλοι και καθηγητές αναμένεται να συναντηθούν το προσεχές διάστημα, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Από το Πρώτο ΘΕΜΑ