Γ. Αλογοσκούφης-Γ. Βουλγαράκης-Χρ. Μαρκογιαννάκης
Δεν δίνουν... λογαριασμό
«Κόκκινο» στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών που ζητήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens«άναψαν» τρία στελέχη της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Ετσι τουλάχιστον απεφάνθησαν οι ορκωτοί ελεγκτές της Βουλής που πήραν στα χέρια τους τις επιστολές με τις οποίες απάντησαν οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης , Γ. Βουλγαράκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης στο αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής προς τους υπουργούς της τελευταίας δεκαπενταετίας που υπέγραψαν συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία να συνδράμουν οι ίδιοι στη διερεύνηση της περιουσιακής τους κατάστασης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ορκωτοί λογιστές που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και πλαισιώνουν την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι τρεις πρώην υπουργοί ...
δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Εξεταστικής και δεν κατέστη δυνατή η διερεύνηση των οικονομικών δοσοληψιών τους.
Αντιθέτως, οι ορκωτοί ελεγκτές της Βουλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν βρήκαν κάτι επιλήψιμο στις κινήσεις των λογαριασμών άλλων πρώην υπουργών, όπως οι κκ. Χρ. Βερελής και Ν. Χριστοδουλάκης , καθώς και ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας , οι οποίοι έθεσαν υπόψη τους όλα τα σχετικά στοιχεία που ζητήθηκαν προσκομίζοντας αναλυτικές καταστάσεις με τις κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεών τους. Η αρνητική στάση των κκ. Αλογοσκούφη, Βουλγαράκη και Μαρκογιαννάκη εντείνει τα αδιέξοδα της Εξεταστικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας ετοιμάζονται να υποβάλουν το πόρισμά τους στο τέλος Σεπτεμβρίου. Παρά ταύτα, σύμφωνα και με την προαναγγελία του προεδρεύοντος της Εξεταστικής κ. Ι. Βαλυράκη , θεωρείται πλέον βέβαιον ότι στο πόρισμα που θα υποβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου- ή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου- θα γίνεται πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να συνεχιστεί η διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και να αποφασιστεί η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ
Χρ. Μαρκογιαννάκης
Ο «σκληρός»
Τρεισήμισι μήνες ανέμεναν οι ορκωτοί λογιστές της Βουλής να ανταποκριθούν οι πρώην υπουργοί στο αίτημα να δώσουν τις αναλυτικές κινήσεις των λογαριασμών τους καθώς η σχετική επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής απεστάλη στις 30 Ιουνίου.
Από τους τρεις που θεωρήθηκε ότι δεν ανταποκρίθηκαν πιο σκληρός είναι ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος στην απαντητική επιστολή του χαρακτηρίζει «επιεικώς ατυχή ενέργεια» το αίτημα, καθώς, όπως αναφέρει, «κατά τον χρόνο που διετέλεσα υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ουδεμία σύμβαση υπογράφηκε, εκτελέστηκε ή τροποποιήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων μου που να έχει σχέση με την εταιρεία Siemens Ηellas». Επικαλούμενος μάλιστα «πληροφορίες» ότι τα μέλη της Εξεταστικής «δεν έχουν ψηφίσει απόφαση με το περιεχόμενο» της επιστολής του κ. Βαλυράκη, επικρίνει επίσης τον συντοπίτη του- εκλέγονται και οι δύο στα Χανιά- πρόεδρο της Επιτροπής για «επιλεκτική μεταχείριση», προσθέτοντας ότι «κατά τρόπο απάδοντα προς τη σοβαρότητα του έργου σας αφήσατε να διαρρεύσει συγκεκριμένος κατάλογος διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών παραλείποντας άλλους».
Περιορίζεται δε ο κ. Μαρκογιαννάκης να παραπέμψει στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υποβάλλει, ενώ καταλήγει γράφοντας ότι «σχετικά με τους λογαριασμούς των συγγενικών μου προσώπων να ακολουθήσετε τη νόμιμη και παρέχουσα περισσότερες εγγυήσεις προστασίας του απορρήτου διαδικασία».
Γ. Βουλγαράκης - Γ. Αλογοσκούφης
Με άμυνα το «πόθεν έσχες»
Στο «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν ετησίως στη Βουλή παραπέμπουν οι πρώην υπουργοί κκ. Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Βουλγαράκης, επίκληση ωστόσο που δεν κρίθηκε ικανοποιητική για τον έλεγχο από τους ορκωτούς, καθώς στις δηλώσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, όπως ζήτησε η Εξεταστική.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο κ. Βουλγαράκης ζητεί από την Επιτροπή να απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο, όπως αναφέρει, μπορεί «να αναζητήσει τα αποτελέσματα ελέγχου που έγινε από ειδικό κλιμάκιο για το σύνολο της περιουσίας μου, καθώς και της συζύγου του (ακίνητα, εταιρείες, λογαριασμοί, χρεόγραφα, αξιόγραφα κτλ.)». «Ουδεμία αρμοδιότητα είχα ή μπορούσα να ασκήσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Μάρτιος 2004- Δεκέμβριος 2008) αναφορικά με προγραμματικές ή άλλες συμβάσεις με την εταιρεία Siemens Ηellas, ακόμη και αν μου εζητείτο, πράγμα το οποίο ουδέποτε συνέβη» αναφέρει, τέλος, στην επιστολή του ο κ. Αλογοσκούφης.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ από ΤΟ ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου