Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Νταλίκες απ' τη μια νταηλίκια απ' την άλλη

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ - ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Τρία χρόνια φυλάκιση για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με την επίταξη, κακούργημα η παρακώλυση!

Ολοι περίμεναν πως η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν από σήμερα πιο σκληρή απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι τη μετατροπή της παρακώλυσης συγκοινωνιών σε κακούργημα ...
υπάρχει μια αρκετά μεγάλη απόσταση.

Χθες, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, αποφασίστηκε να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση διάταξη που θα προβλέπει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους, αν και υπό καθεστώς επίταξης, αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Στην περαίωση
Σύμφωνα με τη διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την περαίωση, η άρνηση συμμόρφωσης με την απόφαση επίταξης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και αν η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ' εξακολούθηση ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης (5 χρόνια και άνω).

Το ενδιαφέρον είναι πως στην άρνηση συμμόρφωσης η κυβέρνηση περιλαμβάνει και την παρακώλυση συγκοινωνιών, που με αυτόν τον τρόπο από μια απλή παράβαση του ΚΟΚ αναβαθμίστηκε σε κακούργημα!

Η ρύθμιση δίνει επίσης στον υπουργό Υποδομών την ευχέρεια να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας όσων αρνούνται να εργαστούν υπό επίταξη, καθώς και τη δυνατότητα να αναθέσει σε Ι.Χ. οχήματα την εκτέλεση έργου δημόσιων μεταφορών.

Παραστάσεις...
Πάντως το αυτί των αυτοκινητιστών δεν φαίνεται να ίδρωσε ιδιαίτερα και οι εκπρόσωποί τους εμμένουν στη νομική επιχειρηματολογία που είχαν αναπτύξει προ ημερών. «Εμείς δεν απεργούμε. Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε από τις νομαρχίες να μας πουν πού θα πάμε. Εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει εμάς και τα οχήματά μας δεν έχει παρά να εφαρμόσει ό,τι προβλέπουν οι νόμοι, να μας πουν δηλαδή τα αρμόδια όργανα πού θα πάμε, να ασφαλίσουν τα οχήματα, να προσλάβουν τους οδηγούς κ.τ.λ.», λέει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ., Γ. Τζωρτζάτος. «Πήγαμε στις νομαρχίες, τους καταθέσαμε τις πινακίδες. Δεν τις δέχτηκαν. Τους δώσαμε τα κλειδιά των φορτηγών. Δεν τα δέχτηκαν. Αν μου έρθει εμένα ένας κρατικός υπάλληλος και μου πει να κάνω ένα δρομολόγιο θα πάω να το κάνω», συμπληρώνει και έτσι οι θεατρικές παραστάσεις του παραλόγου συνεχίζονται.

Παρά το δρακόντειο της νομοθετικής ρύθμισης, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Οπως λένε πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι τροπολογίες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν έχουν κανένα νόημα όταν καθημερινά στους δρόμους καταγράφονται επιθέσεις εναντίον οδηγών που επιθυμούν να εργαστούν.

Ετσι, το υπουργείο Υποδομών, που νομοθέτησε επί της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, πετά την καυτή πατάτα στο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης, που με τη σειρά τους τη στέλνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να κρυώσει είτε η πατάτα είτε η διάθεση των αυτοκινητιστών. Πάντως όσοι μετέχουν στα σημεία συγκέντρωσης των οχημάτων δεν δείχνουν διάθεση να αποχωρήσουν και συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν πως κάθε προσπάθεια καταστολής από την κυβέρνηση θα τους συσπειρώσει ακόμα περισσότερο.

Τρεις συλλήψεις
Στο μεταξύ, χθες έγιναν τρεις συλλήψεις αυτοκινητιστών που μετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η πρώτη σημειώθηκε μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει φορτηγό Δ.Χ. από διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες στην Ελευσίνα. Κατά τις αντεγκλήσεις μεταξύ του οδηγού του οχήματος και των συναδέλφων του σημειώθηκαν φθορές στο φορτηγό.
Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός 35χρονου, ο οποίος συνελήφθη όταν αναγνωρίστηκε από τον οδηγό και του ασκήθηκε δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Αλλες δύο συλλήψεις σημειώθηκαν στον Πύργο Ηλείας. Πρόκειται για έναν 41χρονο και έναν 57χρονο οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση των συλλόγων ιδιοκτητών Δ.Χ. Πύργου και Αμαλιάδας.
Εξάλλου ομάδα φορτηγών δημιούργησε κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθηνών - Λαμίας και στην Π. Ράλλη. Σε επιστολή του προς τον Βούλγαρο ομόλογό του ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση που δέχθηκε στην Εγνατία Βούλγαρος οδηγός φορτηγού.

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ